Directorul AJPIS Brăila, declarat în conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate. Conform ANI, Adrian Ritzinger şi-ar fi favorizat soţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ritzinger FOTO Mihaela Dan/ mihaeladanpress.ro
Adrian Ritzinger FOTO Mihaela Dan/ mihaeladanpress.ro

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a precizat că, în perioada  6 iunie – 28 octombrie 2016, Ritzinger ar fi emis 17 decizii ale Comisiei de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor a Judeţului Brăila prin care soţia sa a obţinut „avantaj patrimonial”.

Agenţia Naţională pentru Integritate a decis, la sfârşitul lunii mai, că preşedintele (din 2013 încoace) Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Brăila a încălcat prevederile legale în domeniu.

Conform unui comunicat ANI, Adrian Ritzinger „a creat un avantaj patrimonial soţiei sale”, în perioada 6 iunie – 28 octombrie 2016, când a emis, în calitate de director executiv al AJPIS Brăila, 17 decizii, în exercitarea atribuţiilor de Preşedinte al Comisiei de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor a Judeţului Brăila.

„Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, a precizat ANI.

Ritzinger a ajuns director al AJPIS în 2013, pe căi politice. Pe atunci el era membru al PNL, iar alegerile tocmai fuseseră câştigate de alianţa USL (PNL-PSD). În 2015, el a fost exclus din PNL deoarece a fost bănuit că a trecut la PLR.

Ce legi a încălcat Ritzinger

Conform ANI, şeful AJPIS Brăila a încălcat art. 79, alin. (1) şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial; b) participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I; c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. (2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă […] .”

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite