Cât de periculoase sunt aparatele vechi pe care le avem în casă. O banală baterie poate polua un metru de pământ şi 10 litri de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantitate de DEEE colectată în România se situează mult sub normele impuse de Uniunea Europeană   FOTO Florentin Coman
Cantitate de DEEE colectată în România se situează mult sub normele impuse de Uniunea Europeană   FOTO Florentin Coman

Colectarea selectivă şi reciclarea echipamentelor electrice şi electronice vechi nu sunt doar mofturi ale Uniunii Europene. Realizate cu tehnologii mult mai puţin performante decât cele actuale, într-o perioadă când nu se punea foarte mare accent pe ecologie, aceste aparate conţin elemente ce se pot dovedi periculoase nu doar pentru mediul înconjurător, ci şi pentru sănătatea oamenilor.

“Echipamentele electrice şi electronice conţin elemente chimice şi compuşi chimici cu caracter periculos pentru mediu şi sănătatea umană, cum ar fi: mase plastice, folosite la realizarea carcaselor şi la izolaţii electrice, compuşi chimici folosiţi ca întârzietori de flacără la mase plastice, freoni (din echipamente frigorifice), metale grele şi alte metale periculoase din componentele electronice (plumb, mercur, crom, cadmiu, arseniu, litiu, seleniu), cu efecte toxice asupra organismului uman.

Acestea ar fi motivele pentru care deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) trebuie să aibă un traseu controlat, să fie colectate separat de deşeurile menajere, pentru a fi procesate în vederea recuperării componentelor reciclabile. În plus, DEEE nu trebuie să ajungă la depozitul de deeşuri, deoarece prin reciclare se recuperează materii prime scumpe, deci se economisesc resurse naturale şi energie”, spune Dumitru Bâja, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Brăila.

Specialiştii atrag atenţia că DEEE au un caracter nociv chiar de zece ori mai mare decât al deşeurilor menajere. O banală baterie uzată, aruncată la coş şi ajunsă la groapa de gunoi poate polua un metru de pământ şi 10 litri de apă.

Potrivit ecologiştilor de la “Patrula de reciclare”, în cele 25 de ţări ale UE existau, la nivelul anului 2005, 188 milioane de electrocasnice mari, mai vechi de 10 ani. Din calculele ecologiştilor reieşea că înlocuirea acestora cu aparatură nouă, cu eficienţă energetică ridicată ducea la o economie de până la 44 miliarde kWh, echivalentul retragerii a 6,5 milioane de automobile de pe autostrăzile Europei, cu o reducere a emisiilor de CO2 de până la 22 milioane tone/an.

Din păcate, România este departe de ţinta de colectare a minim 4 kilograme DEEE per locuitor în fiecare an. Media actuală a colectării selective ajunge la circa 1,3 kg DEEE per locuitor., iar la aceste rezultate s-a ajuns doar după ce producătorii de echipamente electrice şi electronice noi s-au unit în câteva asociaţii care se ocupă de colectare organizând periodic tombole cu premii. Cei care predau un aparat vechi primesc un tichet, iar în urma unei trageri la sorţi pot câştiga un aparat nou, gen frigider, cuptor cu microunde, fier de călcat etc.

La Brăila, aceste campanii de colectare au “prins” destul de bine în ultimii ani. În 2015, de exemplu, s-au adunat de la brăileni peste 40 tone de DEEE, după cum ne-a informat Dragoş Gorun, manager regional pe zona de Sud-Est al Asociaţiei “RoRec”.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite