Bunea Stancu, urmărit penal într-un nou dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a urmăririi penale faţă de Bunea Stancu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în prezent condamnat în detenţie într-un alt dosar al DNA. Procurorii spun că ar fi vorba de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 28.03.2006 – 08.03.2012, Gheorghe Bunea Stancu, pe atunci preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a făcut mai multe demersuri şi a luat decizii prin care două persoane juridice - SC Fotbal Club Dunărea SA Brăila şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila  au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei din bugetul CJ. 

Astfel, deşi cunoştea faptul că se află în incompatibilitate, Bunea Stancu a făcut demersuri ce au constat în întocmirea expunerilor de motive, susţinerea acestora şi adoptarea hotărârilor, precum şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila.

Mai mult decât atât, finanţarea celor două persoane juridice a fost aprobată cu nerespectarea prevederilor legale, respectiv, fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale CJ Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi.
 
La foloasele obţinute de cele două societăţi menţionate, în valoare totală de 7.492.360 lei (respectiv 2.300.00 lei pentru SC Fotbal Club Dunărea SA Brăila şi suma de 5.192.360 lei pentru Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila  se adaugă dare în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 ani, a unui autoturism aparţinând Consiliului Judeţean Brăila.

Incompatibilitatea deriva din faptul că Gheorghe Bunea Stancu era acţionar majoritar la "Bursagrirom" SA Brăila, firmă prin care avea o participare la capitalul SC "Concivia" SA. La rândul său, "Concivia" avea calitatea de acţionar majoritar la SC Fotbal Club Dunărea Brăila şi membru fondator la Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila.

Din totalul sumei de 7.492.360 lei încasată de cele două cluburi sportive, suma de 247.122,56 lei (fără tva) ce reprezintă cheltuielile ocazionate de serviciile de servire masă  ce au fost virate la SC Istru SA Brăila, firmă la care, SC Bursagrirom SA Brăila este acţionar majoritar, iar fiul lui Gheorghe Bunea Stancu este preşedinte al Consiliului de Administraţie. Din prestarea serviciilor de alimentaţie publică către SC Clubul de Fotbal Brăila SA şi Handbal Club Dunărea Brăila în perioada 2008 – 2011, SC Istru SA Brăila a realizat un profit net estimat de 61 686,76 lei.
 
"Astfel, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al CJ Brăila, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin mai multe acte materiale, în perioada 28.03.2006 – 08.03.2012, a îndeplinit mai multe acte şi a luat decizii prin care a obţinut în mod indirect prin intermediul SC Fotbal Club SA  Brăila şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila foloase patrimoniale în valoare totală de 7.492.360 lei pentru SC Bursagrirom  SA Brăila (la care este acţionar majoritar) şi în mod direct foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral.
 
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie" se arată într-un comunicat al DNA.

Gheorghe Bunea Stancu, fostul şef al CJ Brăila, fusese trimis în judecată încă din 2012 de Agenţia Naţională de Integritate, exact pentru acest caz de corupţie. ANI l-a acuzat că a încălcat regimul privind conflictul de interese în materie administrativă atunci când a dispus asocirea CJ-ului cu cele două cluburi sportive controlate de firma, „Concivia“ la care era acţionar majoritar prin intermediul pachetului acţionarial deţinut la o altă firmă, „Bursagrirom“.

Verdictul final în acel proces a fost emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe 18 noiembrie 2014, Stancu fiind găsit vinovat. Ca urmare a acestei sentinţe, Prefectul Judeţului Brăila, a emis, pe 26 noiembrie, ordinul prin care Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean, a fost revocat din funcţie.

În prezent, Gheorghe Bunea Stancu îşi ispăşeşte o pedeapsă de trei ani de închisoare în Penitenciarul Galaţi, după ce a primit o sentinţă definitivă în dosarul "Mită la PSD".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite