Brăila: Constanţa Cristea, omul de legătură al Poliţiei cu alte instituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1981 a avut şansa să intre, prin concurs, ca personal civil, la serviciul de evidenţă a populaţiei. A lucrat la Biroul de Investigaţii Criminale, iar acum este şef de cabinet al comandantului Poliţiei. 

A fost încadrată ca agent la acelaşi birou al evidenţei populaţiei, bineînţeles în urma unui concurs. Practic, anul 1981 poate fi considerat ca piatră de temelie pentru viitoarea carieră de poliţist.

„Era perioada de tranziţie de la o societate la alta. Schimbările apăreau peste noapte. Se lucra până seara târziu, pentru a se pune ordine în acte pentru rezolvarea numărului mare de cereri de adopţie. Veneau oameni din toate colţurile judeţului pentru a-şi înregistra copiii născuţi cu ani în urmă, dar nedeclaraţi atunci", îşi aminteşte inspector Constanţa Cristea.

I-a plăcut la Judiciar

Incepând din anul 1999, a trecut la Biroul Judiciar din cadrul Poliţiei municipiului, actualul Birou de Investigaţii Criminale.

„Mi-a plăcut foarte mult munca aici. Mi se potrivea. Puteam să îmi fac meseria de poliţist dar şi de psiholog. Studiile m-au ajutat foarte mult în înţelegerea celor care intrau în mediul infracţional. Luaţi cu binişorul, cei anchetaţi ajungeau să dea indiciile necesare combaterii fenomenelor cu care societatea învăţa să se confrunte", îşi aduce aminte Constanţa Cristea.

Trebuie spus aici că pe atunci, Constanţa Cristea se ocupa de câteva domenii sensibile: delicvenţa juvenilă, prostituţia, exploatarea minorilor.

Asigură legătura cu alte instituţii

„Practic asigur permanent legătura între Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi celelalte instituţii ale statului, dar şi cu servicile deconcentrate. Este un volum imens de muncă, responsabilitatea fiecărui act fiind definitorie pentru deciziile următoare. Din fericire, oamenii cu care vin în contact sunt conştienţi de faptul că o conlucrare perfectă cu Poliţia nu poate fi decât benefică, pentru toţi cetăţenii", ne-a mai spus interlocutoarea.

Munceşte cu plăcere şi acum, chiar dacă are mulţi ani de experienţă în domeniu.

„La urma urmei, funcţie de modul în care datele unor probleme de interes cetăţenesc sunt transmise într-o direcţie sau alta problemele oamenilor găsesc rezolvare. Să nu uităm că poliţiştii sunt tot timpul printre oameni şi acolo află primii că undeva nu este curent, că altundeva s-a spart o conductă cu apă şi tot aşa. Cu cât transmitem datele mai rapid celor abilitaţi, cu atât mai repede sunt rezolvate toate aceste mici necazuri", a conchis inspector Constanţa Cristea.

Întrebări şi răspunsuri

Cum este viaţa într-o familie de poliţişti?

C.C. "Începe dimineaţa devreme dar nu ştii niciodată când se termină. Soţul, inginer la bază a devenit şi el poliţist încă de timpuriu, aşa că din acest punct de vedere nu ne-am reproşat unul altuia că neglijăm familia. Fata noastră a crescut într-o atmosferă specifică, dacă se poate spune aşa, a terminat dreptul şi vrea acum să devină procuror".

Ce vă reproşaţi uitându-vă în urmă la toată cariera?

C.C. "Nu pot spune că-mi reproşez ceva. Îmi pare rău că nu am avut mai mult timp pentru a sta cu fata mea. Dar promit că voi face în aşa fel ca măcar nepoţii, atunci când vor veni, să spună că bunicii nu le-au lipsit nicio clipă".

Ce-i place

Îi place foarte mult să călătorească. Îi place să ajungă mereu în locuri noi, să cunoască oameni noi, deosebiţi. Îi place lectura şi pentru că psihologia a fost şi a rămas o pasiune, citeşte tot ce poate citi referitor la acest domeniu.

Ce nu-i place

Nu-i place dezordinea. Oriunde, se manifestă aceasta. Nu-i place dezordinea în casă, la birou. Nu suportă nici dezordinea în vestimentaţie. Este oricând gata să atragă atenţia unui coleg că îi stă cravata strâmb sau că gulerul nu este bine aranjat, chiar dacă observaţiile ei nu pică întotdeauna bine.

Profil

Născută. 25 mai 1959, la Brăila

Studii. Facultatea de Psihologie şi Sociologie

Profesie. Inspector

Familie. Căsătorită, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite