Brăila: Anul școlar a început fără festivismul din anii trecuți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivismul a lipsit astăzi la Brăila la deschiderea anului școlar așa cum au cerut mai marii de la minister și recomandat în teritoriu de șefii inspectoratelor școlare. Chiar și fără slujbele lungi ținute altădată de preoții invitați de directorii de școli, doar cu un Tatăl Nostru rostit de toți cei prezenți, pentru că așa li s-a cerut de la Episcopie.

De mâine însă, pentru cei aproximativ 50.000 de elevi și preșcolari, programul va intra în normal, iar clopoțelul va suna la ora 8.00.

Elevi tot mai puțini, personal nedidactic insuficient și profesori cu lefuri diminuate cărora nu se știe dacă li se va deconta naveta în acest an. Noul an școlar a debutat astăzi atipic, cu două zile mai devreme, ceea ce face ca tradiţionala zi de 15 septembrie să intre încet, încet în istorie, cu atât mai mult cu cât anul şcolar viitor va începe în... 11 septembrie.

image

Dacă unele școli au fost renovate complet, cum este cazul Școlii cu clasele I-VIII „Ecaterina Todoroiu", la altele încă se mai văruia fațada exterioară astăzi dimineață - locația provizorie a Grupului Școlar „Grigore Moisil", iar la altele criza economică în acest sector și-a pus serios amprenta pe starea clădirilor, într-un izbitor contrast cu afacerile înfloritoare ale guvernanţilor.

Ruşine: Drumul spre şcoală, în unele sate brăilene, se face tot pe jos!

image

Totuşi, toate sălile de clasă au fost igienizate, curăţenia generală făcându-se în limita fondurilor disponibile și cu instrucțiuni clare de la Primărie.

Banii de navetă sub semnul întrebării

Amărăciune, dezamăgire, frustrare și speranțe deșarte, toate acestea constituie „bagajul" cu care au venit la școală dascalii brăileni la începutul lunii septembrie și care au intrat astăzi la clasă cu veniturile diminuate cu 25 la sută sau care au fost nevoiți sa accepte ore la câte două școli, pentru a avea normă întreagă. Reducerea veniturilor se va simți de luna viitoare pentru cadrele didactice cu ore la școlile de la țară, cărora nu se știe cât li se va deconta naveta în acest an.

Festivitate: S-a deschis noul an şcolar la Liceul Economic „P.S.Aurelian" Brăila

Tradiția s-a păstrat la clasa I

Bucuria s-a simțit totuși, dar numai pe fețele bobocilor de clasa I care și-au găsit pe bănci abecedarul, manualul de matematică și orarul deja
stabilit de învățătoare. Potrivit dispozițiilor Ministerului Educației, toți elevii de clasa I au primit gratuit manuale noi.

Se poate spune că doar în cazul lor s-a păstrat tradiția primei zi de școală, cu atât mai mult cu cât pentru boboci astăzi a fost prima zi din din viața școlară. Aceștia și-au întâmpinat dascalii cu flori și zâmbete optimiste, în pofida situației critice și incerte în care se afla învățământul în momentul de față.

image

Greul și cheltuielile părinților abia acum încep deoarece vor trebui să se conformeze cerințelor fiecărui învățător sau profesor. Toate acestea înseamnă bani mulţi, mai ales pentru bugetarii ale căror venituri au scăzut cu un sfert sau pentru părinţii care au devenit şomeri.

13 școli comasate

Criza financiară acută care a dus la disponibilizarea de personal în educaţie, a condus și la comasarea a 13 şcoli în județul Brăila. Ca efect al diminuării cheltuielilor, 71 elevi din clasele I - IV vor face naveta pentru a ajunge zilnic la ore. Și asta în condițiile în care primăriile din localităţile respective vor asigura transportul necesar.

Brăila:Prima zi de școală s-a simțit și în Grădina Mare

Practic, dintr-un total de 136 de unităţi cu personalitate juridică, rămân în funcţiune în acest an şcolar 131, din care două sunt destinate învăţământului special.

În cele 129 de unităţi cu personalitate juridică destinate învăţământului de masă sunt funcţionabile 205 unităţi fără personalitate juridică, în municipiu şi judeţ, după cum urmează: 143 de grădiniţe (cu personalitate juridică sunt 29 de unităţi preşcolare), 47 şcoli cu clasele I - IV, 15 şcoli cu clasle I - VIII (numărul unităţilor de acest tip cu personalitate juridică fiind de 73).

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite