Aviatorii români au fost celebraţi la Muzeul din Ianca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri la Sala de Conferinţe a Muzeului Ianca a avut loc o adunare a cadrelor militare în rezervă şi retragere care au lucrat la fosta Bază de aviaţie de la Ianca. Scopul acestei adunări a fost de a face o reevaluare a activităţilor, programului şi conducerii Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii - ARPIA Filiala Ianca.

La această adunare au participat general în rezervă, (cu patru stele), aviator Iosif Rus, preşedintele A.R.P.I.A însoţit de către comandorul (r) Smoleanu Marcel vicepreşedinte A.R.P.I.A. filiala Buzău şi comandorul (r) Niţă Aurel secretar la aceeaşi asociaţie şi redactor la revista "Aripi Buzoiene", amândoi, colaboratori şi susţinători ai organizaţiei din Ianca.

Dupa cum se ştie Muzeul Ianca, este printre puţinele muzee din ţară, după Muzeul Aviaţiei din Bucureşti, ce are o secţie de istorie a aviaţiei. Aşa după cum se prezintă Muzeul Ianca, vizitând secţia de aviaţie, fondatorul şi directorul acestuia, prof. Ion M. Bărbuceanu, a făcut sublinierea că aerodromul Ianca a făcut parte din principalii piloni ai aviaţiei române, devenit "leaganul aviaţiei reactive militare din România".

În continuare acesta a arătat că "în ianuarie 1951, Comandamentul Forţelor Aeriene Militare a început pregătirile pentru înfiinţarea unei mari unităţi de aviaţie ce avea ca scop înzestrarea cu avioane de luptă reactivă. Primele avioane au sosit în ţară, în 1951, pe calea ferata, din U.R.S.S., au fost şapte bucăţi de tipul IAK - 17 şi IAK-uri - 23".

Şedinţa s-a finalizat cu alegerea noii structuri de conducere a Filialei, ca preşedinte fiind ales comandorul (r) Ilie Dorin, comandor( r) Dănăilă Dorian - secretar, iar ca membrii: prof. Ion M. Bărbuceanu, comandor(r) Miu Ion şi fost aviator în aviaţia civilă, Marian Covache.

În finalul activităţii general (r) Iosif Rus a prezentat obiectivele imediate şi de perspectivă ale Asociaţiei după care a avut o întâlnire cu primarul oraşului, Fănel George Chiriţă şi noua conducere A.R.P.I.A., filiala Ianca.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite