Anghinarea, chinul amar. Sacrificiul face însă minuni pentru sistemul digestiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amar ca fierea, ceaiul de anghinare este recunoscut pentru proprietăţile benefice în tratarea fierei, dar şi a ficatului. Cinarina aromată şi amară este compusul activ din frunzele anghinarei responsabil cu beneficiile aduse sănătăţii consumatorilor umani.

Frunzele acestei plante mai conţin, însă, şi lactone sesqiterpenice, flavonoide, săruri de potasiu, provitamina A şi numeroase enzime.

Nu e de mirare, aşadar, că grecii şi romanii utilizau pentru menţinerea sănătăţii ficatului şi vezicii biliare. În secolul al XVI-lea, în Europa era considerată o ,,legumă nobilă'', fiind consumată numai de către membrii casei regale şi de oamenii foarte bogaţi.

Originară din Etiopia şi „naturalizată” încă din antichitate în bazinul mediteranean, anghinarea este o plantă perenă ierboasă, cu tulpină groasă, verticală şi ridată ce poate atinge până la 1,5 metri înălţime.

Ca substanţe bioactive, în compoziţia plantei au fost identificaţi derivaţi cafeoil-chinici , flavone , lactone sesquiterpenice, inulină, compuşi triterpenici, steroli, o sapogenină steroidică, taninuri, mucilagii, pectine, aminoacizi, enzime şi acizi organici.

Toate acesta fac ca preparatele de anghinare să fie folosite, în medicina naturistă, la tratarea afecţiunilor digestive, îndeosebi a celor hepatice şi biliare, precum indigestia, constipaţia şi intoleranţa la alimente cu conţinut mare de grăsimi.

Anghinarea este şi un antimicrobian faţă de bacteriile din genurile Salmonella, Staphylococcus şi Proteus, diuretic, vasodilatator, cardioprotector, stimulând pofta de mâncare.

Cercetări recente au demonstrat că flavonoidele din frunzele plantei pot stimula fluxul biliar şi pot ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Flavonoidele, ajutate de sărurile de potasiu şi de acizi, acţionează şi ca diuretice, ameliorând problemele renale.

Ceaiul de anghinare, obţinut din 30-40 grame de frunze uscate puse în 1 litru de apă clocotită şi lăsate la infuzat 10 minute. Este deosebit de amar, însă cei care vor să îşi trateze problemele hepatice şi renale, hipercolesterolemia sau indigestia trebuie să treacă peste acest aspect şi să bea trei căni pe zi, cu 15-20 de minute înaintea meselor.

Specialiştii atenţionează, totuşi, că, în caz de supradozare, pot apărea greaţă, diaree sau nefrotoxicitate. Anghinarea este contrarecomandată în litiază biliară, obstrucţie biliară, sarcină, alăptare.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite