Terapii miraculoase cu gutui, bombe cu vitamine: au efect antiseptic şi analgezic şi sunt aliatul perfect în curele de slăbire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu gustul său uşor amărui, acoperită de un puf galben şi catifelat, gutuia este una dintre fructele reprezentative pentru toamnele îmbelşugate în arome şi vitamine. Pe lângă gustul inconfundabil, gutuile au şi un conţinut valoros de vitamine şi minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu şi sodiu. Totodată, conţin zaharuri, tanin, pectine şi enzime.

Gutuile au proprietăţi astringente, fiind utilizate cu succes pentru combaterea indigestiei, a diareei, greţei, vărsăturilor, dar şi a problemelor hepatice. Pot fi consumate ca atare sau sub formă de compot sau sirop, cura de gutui fiind eficientă în prevenţia sau tratarea gastroenteritelor sau a tulburărilor digestive manifestate prin inflamaţii ale mucoaselor, cum ar fi sindromul colonului iritabil, boala Crohn.

În medicina naturistă, gutuile sunt utilizate pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antispastice, analgezice şi expectorante. Ele ajută la calmarea durerilor în gât, la tratarea bronşitelor, traheitelor, pneumoniilor. Ele pot fi folosite şi ca remediu adjuvant în caz de tuberculoză.

Gutuile se remarcă şi datorită excelentelor proprietăţi emoliente şi cicatrizante. Astfel, pentru a grăbi vindecarea rănilor, crăpăturilor, iritaţiilor se pot aplica pe zonele respective comprese îmbibate cu suc de gutui sau chiar feliuţe subţiri de gutuie. Nu în ultimul rând, gutuile pot fi un bun aliat pentru cei care ţin cure de slăbire, deoarece consumul moderat al acestui fruct ajută la prevenirea stărilor de înfometare, susţin specialiştii în medicină naturistă.

Citiţi şi:

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite