Un nou punct de trecere al frontierei cu Ucraina deschis în nordul Moldovei. Reabilitarea vămii a durat 13 ani

0
Publicat:

După 13 ani de așteptare, a fost deschisă un nou punct vamal cu Ucraina. Este vorba despre Racovăț, în județul Botoșani, un punct de trecere al frontierei pentru care s-au cheltui 3.5 milioane de euro pentru a deveni funcțional. 

Vama de la Racovăț a fost deschisă FOTO botosaniexclusiv
Vama de la Racovăț a fost deschisă FOTO botosaniexclusiv

Vama de la Racovăț a fost deschisă ieri, în mod oficial, la granița dintre România și Ucraina. Punctul vamal se află pe teritoriul județului Botoșani și este o investiție care trenat mult timp, fiind marcată inclusiv de anchete DNA și tărăgănări birocratice. A durat 13 ani până când lucrările de modernizare ale vămii să fie finalizate pentru a respecta normele europene în vigoare și a costat peste 3.5 milioane de lei. 

Investiție tărăgănată mai bine de un deceniu

A fost nevoie de 13 ani pentru deschiderea vămii de la Racovăț, de pe raza comunei Pomârla, județul Botoșani, la granița cu Ucraina. Punctul de trecere al frontierei a fost închis în anul 2010 fiindcă nu respecta normele europene în vigoare, mai ales cele cu privire la măsurile de securitate cu statele extra-europene.

Autoritățile române dar și ucrainene trebuiau să facă o serie de investiție pentru modernizare vămii. Pentru a putea îndeplini normele de securitate, vama de la Racovăț trebuia dotată cu aparatură de securitate și supraveghere, mai ales pe timp de noapte, spații de triaj și control sanitar-veterinar plus măsuri sporite de securitate.

La acel moment Ministerul de Finanțe, prin Direcția Generală a Vămilor, aloca suma de 500.000 de euro, la care se adăugau 3 milioane de euro, din fonduri europene accesate de Consiliul Județean Botoșani pentru reabilitara drumului strategic care lega drumurile județene de vamă.

Lucrurile păreau să meargă ca pe roate iar vama să fie deschisă cât mai repede. Mai ales că acest punct de trecere al frontierei era important atât pentru agenții economici din zonă dar și pentru localnici, care au rude de cealaltă parte a graniței, plus pentru micul comerț de frontieră. Lucrurile s-au complicat, însă, chiar de la început.

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de o firmă din Bacău. După ce a încasat o parte a banilor, firma a intrat în insolvență și mai apoi a dat faliment. Cazul a fost cercetat și de DNA, blocându-se efectiv lucrările.

Abia în 2015 lucrările necesare au fost finalizate de o altă firmă. Cu toate acestea încă opt ani, vama a rămas închisă.  Autoritățile române au precizat că de fapt ucrainenii ar fi mai avut de efectuat 10% din lucrările de reabilitare, pe partea lor, în dreptul localității Diakivți. 

Vamă închisă când a fost cea mai mare nevoie

Vama a stat însă închisă în timp ce era cea mai mare nevoie de un nou punct de frontieră deschis. Este vorba despre lunile de primăvară și vară din 2022, în contextul războiului dintre Ucraina și Rusia, atunci când treceau valuri de refugiați prin România.

Vama de la Siret, singura deschisă în aceea perioadă era efectiv sufocată de refugiați ucraineni. Se preconiza că dacă vama de la Racovăț ar fi fost deschisă aglomerația de la Siret ar fi fost redusă cu cel puțin 30%. Mai ales că Racovățul se afla la doar 50 de kilometri de zona de conflict, de unde veneau cei mai mulți refugiați. 

Primii refugiați prin vama de la Racovăț

Vineri, 10 februarie a avut loc deschiderea oficială a punctului vamal de la Racovăț, cu oficialități de pe ambele părți ale graniței, inclusiv cu Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Primului Ministru dar și cu omologul său ucrainean, Oleh Nemchinov.

„Dezvoltarea infrastructurii de transport dintre țările noastre reprezintă un important instrument al cooperării bilaterale fără de care sprijinul umanitar, energetic, alimentar ar fi greu de imaginat”, a precizat Mircea Abrudean.

Vama este deschisă atât pentru transportul rutier, cât și pentru cel pietonal. Deja, de la deschiderea punctul vamal, zeci de ucraineni au trecut în România. 

Botoşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite