Soarta unei investiţii din bani publici de 2,2 milioane de lei. Motivul incredibil pentru care o sală de sport stă încă închisă la un an de la inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sală de sport ultramodernă, construită pentru Liceul cu Program Sportiv din Botoşani, stă de un an cu lacătul pe uşă fiindcă autorităţile locale nu au fost în stare, în tot acest acest timp, să o racordeze la utilităţi. Construcţia sălii a costat peste 2 milioane de lei şi a fost realizată prin Compania Naţională de Investiţii. În lipsa ei, elevii se antrenează prin pădure şi pe străzi.

În anul 2018, Liceul cu Program Sportiv Botoşani, singurul cu acest profil din judeţ, a fost dotat cu o sală de sport ultramodernă. De un an, însă, această investiţie pentru care statul român a cheltuit peste 2 milioane de lei, stă cu lacătul pe uşă. Motivul este incredibil, şi anume autorităţile locale nu au reuşit nici până astăzi să racordeze complet obiectivul la utilităţi. Adică sala este gata în totalitate, dar nu are căldură, apă caldă şi energie electrică.

”Este frustrant să vezi această sală numai din exterior, să nu o poţi folosi. Elevii aşteaptă de ani de zile aceste dotări”, spune Ioan Huncă, directorul Liceului cu Program Sportiv Botoşani.

Peste 2 milioane de lei pentru o sală închisă

De aproape două decenii, elevii Liceului cu Program Sportiv din Botoşani fac performanţă în atletism, antrenându-se pe câmpuri, prin pădure şi pe străzi. Nu au avut niciodată o sală de atletism. Nu au beneficiat nici de amenajări pentru sporturi mai complexe precum săritura cu prăjina, alergare garduri sau săritura în înălţime. Tocmai de aceea s-au antrenat şi au concurat mereu la probe de marş, semifond şi fond pentru care se pot antrena alergând prin pădurea de la marginea oraşului sau pe câmpurile de la ieşirea pe drumul către Suceava.

”Avem mulţi copii talentaţi care ar putea concura la săritura cu prăjina, la alergare garduri, săritura în lungime, în înălţime. Dar neavând cu ce, ne luasem gândul. Îi puneam la alergat că pentru aşa ceva existau soluţii alternative”, spune directorul liceului.

În anul 2016m a fost aprobat proiectul construcţiei unei săli ultramoderne la Liceul cu Program Sportiv. Conducerea liceului spunea, la acea vreme, că se pregătesc să intre într-o nouă eră a performanţei în atletism, având în vedere că urmau să beneficieze de dotări moderne.

În 2017, au început lucrările, iar în martie 2018 a fost recepţionată lucrarea. Investiţia a costat 2.2 milioane de lei şi a fost realizată de Compania Naţională de Investiţii. Sala este ultra-modernă, cu piste de alergare indoor, cu amenajări pentru săritura cu prăjina, săritura în lungime, în înălţime dar şi pentru alergare viteză, alergare garduri şi alte probe la care elevii nici nu putea visau până în prezent. ”La cum arată sala pentru noi este un vis împlinit. Puteam face aici competiţii pentru toate nivelurile, putem descoperi talente şi putem să ne antrenăm copiii talentaţi”, spune Ioan Huncă. Totodată, pe lângă dotările necesare sportului de performanţă, sala a fost prevăzută şi cu o tribună, cu o sală de forţă dar şi cu vestiare moderne. Deşi sala este gata din luna martie a anului trecut, nici până astăzi elevii nu i-au trecut pragul. Sala ultramodernă de peste 2,2 milioane de lei nu a fost racordată la utilităţi, adică nu are apă caldă, încălzire şi curent electric.

Un an de bâlbe şi chinuri

Primăria Botoşani era cea care trebuia să racordeze sala de atletism la utilităţi, însă nu a făcut-o nici până astăzi. Iniţial, reprezentanţii Primăriei au spus că nu au banii necesari pentru a asigura apă, canalizare, curent şi căldură în sală.

”În martie s-a împlinit un an de când aşteptăm utilităţile. Este un an de când s-a făcut recepţia la această sală şi elevii încă nu se pot bucura de ea”, spune Ioan Huncă.

În condiţiile în care numai pentru apă şi canalizare ar fi nevoie de 400.000 de lei, Primăria a depus, în cele din urmă, un proiect prin PNDL 2 la Ministerul Dezvoltării pentru a face rost de aceşti bani. O vreme, proiectul a stat prin sertarele ministerului fără ca cineva să semneze finanţarea. După ce, către sfârşitul lui 2018, a fost asigurată finanţarea, s-a trecut la licitaţii, iar la începutul lui 2019 au fost trase apa şi canalizarea. Racordurile la căldură nu au fost însă făcute, deci sala nu are nici încălzire, nici apă caldă, dar nici electricitate, afirmă directorul liceului.

Reprezentanţii Primăriei spun că până în toamnă speră să poată rezolva măcar problema încălzirii sălii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Divizia de maşini autonome a celor de la Uber primeşte o investiţie de un miliard de dolari

Investiţie de 300 milioane de euro la Iaşi. Va fi ridicat unul dintre cele mai mari mall-uri din ţară

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite