Școala dintr-o comună săracă, reabilitată complet cu asistații social. S-au cheltuit bani doar pe materiale
0O școală dintr-o comună săracă a fost reabilitată de Primărie cu asistații social. În plus, edilul a contribuit cu bani pentru întreținerea șantierului. Școala nu era reparată de aproape două decenii.
Comuna Dimăcheni, județul Botoșani este una dintre cele mai sărace din România. Are doar 1400 de locuitori și în afară de curent electric, niciun fel de utilități.
Școala din comună era însă cu adevărat simbolul sărăciei acestei comunități. Amenajată pe locul fostului sediu CAP, în anii 90, a fost transformată în unitate de învățământ după 2004, odată cu înființarea comunei, prin desprinderea a trei sate de Corlăteni, unitatea administrativă învecinată. Școala din Dimăcheni, nu avea nici gard, iar clădirea nu a fost niciodată reabilitată.
Abia anul acesta, noul primar al comunei a reușit imposibilul. Mai precis, a reparat complet școala doar cu ajutorul asistaților social. „Ea nu a fost reabilitată niciodată. A fost preluată de la CAP”, mărturisește Marinel Moruz, primarul din Dimăcheni.
„Le era și lor drag, că făceau pentru copiii lor”
Pur și simplu, edilul a reușit să adune cinci oameni indemnizați prin legea 416, privind ajutorul social, și i-a convins să muncească, o lună jumătate, timp de opt ore pe zi. Majoritatea erau pricepuți la construcții și au reușit să repare complet școala. Pentru a menține programul de opt ore, edilul a scos și bani din buzunar.
Totodată pentru execuția lucrării au fost cumpărate doar materialele, în valoare de 65.000 de lei.
„Am făcut toate interioarele, ca la o clădire nouă. Oamenii aceia chiar se pricepeau și noi am cumpărat doar materialele. Cinci băieți au venit zilnic. Era o problemă că stăteau doar până la amiază. I-am convins să stea până la 16.00, și din banii mei le dădeam o masă la amiază”, adaugă primarul.
În plus, oamenii chemați la muncă au muncit mai cu spor având în vedere că au și ei copiii la școala din comună. „Le era și drag că făceau și pentru copiii lor”, precizează Marinel Moruz.