Scandalurile sexuale din istoria României. Voievozii mânaţi de patimi care şi-au scandalizat supuşii cu amanţi sau amante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iliaş Rareş a fost unul dintre cei mai scandaloşi voievozi FOTO Adevărul
Iliaş Rareş a fost unul dintre cei mai scandaloşi voievozi FOTO Adevărul

Relaţiile extraconjugale şi patimile voievozilor si regilor au atras scandaluri pe măsură. Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul, Iliaş Rareş şi Alexandru Iliaş au devenit ţinta glumelor sau oprobiului public în urma unor relaţii considerate, de contemporani, total nepotrivite.

O serie de lideri politici din istoria României au reuşit de-a lungul timpului să-şi scandalizeze contemporanii, în special prin intermediul unor patimi sau relaţii extraconjugale extravagante. Derapajele voievozilor în special, au fost considerate atât de grave şi de nepotrivite încât au rămas consemnate până şi în cronicile vremii. 

De altfel unii domnitori au rămas cunoscuţi în istorie doar prin prisma scandalurilor sexuale. Inclusiv mari voivozi, consideraţi pe bună dreptate eroi naţionali, au ajuns să fie judecaţi de contemporanii lor prin prisma aventurilor extraconjugale. Şi asta în condiţiile în care amantele ajungeau să le influenţeze conduita şi politica.

Voievozii desfrânaţi ai Moldovei

În mijlocul primelor scandaluri sexuale consemnate de cronici, se află, culmea, fii marelui voievod Petru Rareş, urmaş nelegitim al lui Ştefan cel Mare. Aceştia au reuşit să scandalizeze societatea, ajungând să fie alungaţi sau ucişi. Primul dintre aceştia a fost Iliaş Rareş, primul fiu al lui Petru Rareş. Acesta a crescut o bună perioadă la Istambul, drept zălog al bunei credinţei a părintelui său faţă de Înalta Poartă. După moartea lui Petru Rareş, Iliaş a fost ales de boieri, crezând aceştia, aşa cum arată Grigore Ureche, că va fi precum tatăl său, un lider puternic şi înţelept. S-au înşelat amarnic. Iliaş Rareş era pasionat de cultural orientală şi prefera să petreacă în destrăbălări. Şi-a scandalizat contemporanii, organizând petreceri sexuale cu servitori turci şi cadâne. 

Era bănuit inclusiv de relaţii homosexuale. „Din afară se vedea pom înflorit, iar dinlăuntru lac împuţit. Că avîndu lîngă sine sfetnici tineri turci, cu cari ziua petrecea şi să dezmierda, iar noaptea cu turcoaice curvind, din obiceele creştineşti s-a îndepărtat”, scria cronicarul Grigore Ureche. Sătul de responsabilităţi dar şi de criticile primite din partea clerului şi a boierimii, după ce a scandalizat Moldova, Iliaş renunţă la tron şi trece la religia mahomedană. 

Pleacă la Constantinopol, unde primeşte numele de Mehmet. În locul său a fost ales însă fratele său, Ştefan al VI lea Rareş. Acesta a provocat la rândul său un uriaş scandal sexual în Moldova medievală. Era renumit pentru aventurile sale amoroase, de multe ori făcând de ruşine pe marii boieri ai ţării. ”Foarte autoritar şi, pe deasupra, foarte desfrânat, deşi avea soţie, Caterina, şi un fiu, Petru, a cărui soartă ulterioară ne este necunoscută a stârnit repede ura boierilor”, scria reputatul istoric Ştefan Gorovei, în ”Muşatinii”. Tocmai din cauza scandalurilor sexuale, boierii umiliţi i-au pus la cale moartea, Ştefan al VI lea Rareş fiind ucis la 1552 în tabăra de la Ţuţora.

Voievodul homosexual care a scandalizat Moldova

Fii lui Petru Rareş nu au fost singurii voievozi care au stârnit scandaluri de natură sexuală sau morală în Moldova. De notorietate este şi cazul lui Alexandru Iliaş, cel care a domnit de două ori în Moldova, între 10 septembrie 1620 şi octombrie 1621, respectiv între 5 decembrie 1631 şi aprilie 1633, fiind însă şi voievod al Ţării Româneşti între septembrie 1616 şi mai 1618. Acesta era bănuit de homosexualitate şi a stârnit revolta contemporanilor după relaţia acestuia cu un sfetnic grec numit Batiste Veveli. De altfel l-a ridicat pe acest amant grec în cele mai înalte ranguri şi nu s-ar sfiit să se iubească cu acesta în văzul oamenilor. 

„Dacă s-au aşezat Alexandru-Vodă la scaun (lupul părul schimbă, iară nu firea), tot pre aceia care, ca şi la domnia dentîiu au purces lucrurile. Ce cîrpeau boierii cum puteau trebile ţării, iară domnia mai mult îşi petrecea cu Batiste Veveli. Cum au venit ştire de domnia lui Alexandru-Vodă la boieri, mare mîhniciune şi voie rea în toată curtea, mai ales în boieri, ştiind cu toţii firea acelui domn”, scria cronicarul Miron Costin. Tocmai din această cauză a fost alungat de pe tron. 

Mihai Viteazul condus de o amantă

Nici marii voievozi şi oameni de stat şi arme nu au scăpat de scandaluri cu tentă sexuală. Mihai Viteazul a fost de altfel criticat de contemporanii săi pentru relaţia extraconjugală cu Velica, o frumoasă boieroaică, căsătorită la rândul său. Pasiunea nesănătoasă pentru Velica, spun contemporanii, îl făceau pe voievod tiranic şi mai ales supus amantei. ” ”Afacerile ţării le are în mână o jupâneasă româncă, măritată cu Fabio Genga. Cu aceasta Domnul se ţine în ştiinţa tuturora şi până într-atâta încât a poruncit sub pedeapsa de moarte soţului ei să nu aibă a face cu dânsa” se arăta într-un raport imperial din 15 martie 1600 trimis lui Rudolf al II-le împăratul romano-german. Această Velica era fiica logofătului Ion din Piteşti şi nepoata voievodului Mircea Ciobanul. Totodată ,aşa cum arată raportul imperial, era soţia italianului Fabio Genga, favorit al principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory. Velica se spune că era deosebit de frumoasă şi atrăgătoare.

Cuza şi amanta periculoasă

Foarte cunoscută era şi relaţia lui Alexandru Ioan Cuza, „domnitorul Unirii ” cu Maria Obrenovici, o femeie considerată de contemporanii voievodului, cu o reputaţie îndoielnică. Cuza a fost înfierat şi judecat de oamenii politici şi nu numai pentru această relaţie extraconjugală. Deşi Cuza era căsătorit cu Elena Rosetti, fiica postelnicului Iordache Sturdza, încă din 1844, acest lucru nu l-a împiedicat să se afişeze cu Maria Obrenovici şi chiar să împartă patul cu aceasta în Palatul Domnesc. Acestă relaţie cu Maria Obrenovici a scandalizat societatea românească de la mijlocul secolului al XIX lea, fiind unul dintre capetele de acuzare ale conspiratorilor ce au dorit detronarea lui Alexandru Ioan Cuza. 

Maria Obrenovici, de altfel, în noaptea în care Cuza a fost silit să abdice în urma loviturii de stat, a fost găsită alături de conspiratori în patul lui Cuza. Mulţi bănuiesc că amanta l-a trădat pe principele român, deschizând uşile conspiratorilor. Maria Obrenovici, se numea de fapt  Maria Catargi şi era fiica logofătului Costin Catargi. A avut o viaţă aventuroasă, marcată de scandaluri. A avut un copil din flori cu un ofiţer sârb şi a ajuns soţia principelui Serbiei, Miloş Obrenovici, de care va divorţa. A avut şi cu acesta un copil. Maria Obrenovici, nu a fost singura amantă a lui Cuza, acesta ajungând în mijlocul unui scandal după o relaţie cu Cocuţa Vogoride. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:
 

Zece scandaluri sexuale care au şocat lumea medievală: desfrâurile celor mai păcătoşi capi ai Bisericii şi domnitorii renumiţi pentru viaţa depravată

Scandalurile sexuale care au zdruncinat Justiţia românescă. Magistraţii care au vândut sentinţe pentru partide de sex sau pentru a-şi întreţine amantele

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite