Primul parc senzorial din Moldova. Cum va arăta zona publică dedicată copiilor cu dizabilități din nordul regiunii

0
Publicat:

În municipiul Botoșani se construiește al doilea mare parc senzorial din România. Această investiție este finanțată de Uniunea Europeană și este destinată, în special, copiilor cu dizabilități. Acest parc terapeutic este mană cerească pentru părinții copiilor cu autism.

Parcul senzorial SURSA proiect
Parcul senzorial SURSA proiect

Terapia necesară copiilor cu dizabilități, în special a celor cu autism, este o grea provocare mai ales pentru părinții din zonele îndepărtate de marile centre urbane ale țării.

Procedurile terapeutice sunt costisitoare, în jur de 150 de lei ședința. Iar un copil cu autism are nevoie de multe ședințe. În plus, spațiile terapeutice sunt aproape inexistente în multe orașe din nordul României.

Tocmai de aceea, la Botoșani, municipalitatea a accesat un proiect transfrontalier, care printre altele își propune și realizarea unui parc senzorial, de dimensiuni considerabile pentru copiii cu dizabilități. Ar fi al doilea mare parc senzorial din România, după cel finalizat, anul trecut, în București. 

Fântână arteziană muzicală și zone senzoriale

Noul parc senzorial va lua naștere prin transformarea unei zone verzi deja existente. Este vorba despre Parcul Ferdinand situat chiar lângă clădirea istorică în care funcționează Primăria municipiului Botoșani.

Parcul Primăriei are o suprafață generoasă de peste 5.000 de metri pătrați, cu alei, fântână arteziană dar și copaci cu dimensiuni impresionante. Practic zona va fi transformată pentru a fi utilizată și de copiii cu nevoi speciale - în condițiile în care în tot județul nu au un loc public de joacă adaptat.

Reprezentanții municipalității spun că noul parc senzorial va avea dotări inedite, cu scop terapeutic și relaxant mai ales pentru copiii cu autism. Este vorba despre transformarea fântânii arteziene într-o fântână arteziană muzicală, vor fi amenajate aparate pentru diferite proiecții care să stimuleze prin imagine și culoare.

Ca orice parc de acest fel, va fi dotat cu zone senzoriale prin care copiii cu nevoi speciale pot experimenta diferite senzații, texturi. 

Zone verzi de 3.4 milioane de euro

Transformarea Parcului Ferdinand în parc senzorial face parte dintr-un proiect mai mare care vizează în mare parte reabilitarea spațiilor verzi din municipiul Botoșani, un brand al orașului. Mai precis este vorba despre proiecte transfrontaliere cu Ucraina și Republica Moldova, dar și județele de graniță din România, Galați, Botoșani și Satu Mare.

Partea Botoșaniului este de 3.4 milioane de euro. Din aceste fonduri vor fi reabilitate trei parcuri din oraș, printre care și Parcul Mihai Eminescu, un simbol al orașului, va fi amenajată o seră didactică, reabilitată o grădiniță dar și un monument dedicat țăranilor de la 1907. La toate acestea se adaugă și o autospecială pentru lucrul la înălțime, destinată Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite