Judeţul în care aproape 50% din elevi s-au îmbătat cel puţin o dată. Cât de mult beau fetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Un studiu realizat în judeţul Botoşani, în rândul elevilor, a scos la iveală o realitate îngrijorătoare. Conform datelor, 95% din adolescenţi au consumat ocazional băuturi alcoolice. Totodată, mai mult de jumătate consumă alcool lunar. Acelaşi studiu a arătat că cel puţin 45% din elevii din judeţul Botoşani s-au îmbătat cel puţin odată.

Centrul Judeţean de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA), în colaborare cu Ministerul Educaţiei, au efectuat un sondaj de specialitate în liceele din judeţul Botoşani, pentru a realiza un studiu despre consumul de alcool şi droguri în rândul elevilor. Sondajul a avut loc în 2016, iar rezultatele au fost intrepretate de Agenţia Naţională Anti-drog şi făcute publice luna aceasta. 

Statisticile prezintă o realitate de-a dreptul îngrijorătoare privind consumul de alcool în rândul adolescenţilor botoşăneni. Porivit datelor, 95% dintre elevii botoşăneni au consumat ocazional băuturi alcoolice, iar 45% dintre aceştia au ajuns în stare avansată de ebrietate cel puţin odată. Psihiatrii pediatrici spun că în general adolescenţii vulnerabili cad pradă acestui viciu.

Consum lunar de alcool pentru elevii botoşăneni

Conform datelor oferite de CPECA, în rândul elevilor botoşăneni consumul de alcool a devenit un adevărat flagel. Statistica arată că 95% dintre elevi au consumat de-a lungul vieţii alcool, adică consum ocazional. Totodată aceleaşi statistici arată că de-a lungul unui an au cosumat alcool 75% dintre elevi. Cel mai îngrijorător este faptul că 54 % dintre adolescenţi beau lunar, iar 45% din totalul elevilor a ajuns cel puţin odată în stare avansată de ebrietate. 

De remarcat este şi faptul că fetele nu se lasă mai prejos când vine vorba de băutură. ”În ceea ce priveşte consumul pe sexe, am constatat că la băieţi avem un procent de 96% privind consumul de alcool, iar la fete - 83%”, spune Vlad Axinciuc, şeful CPECA. Totodată s-a constatat că cei mai mari consumatori de alcool sunt elevii de clasa a XII a. Mulţi dintre aceştia provin din mediul urban. 

Zeci de copii şi adolescenţi ajung anual în comă alcoolică la spital

Situaţia consumului de alcool la Botoşani este întărită şi de numărul elevilor care ajung intoxicaţi cu alcool la Urgenţe. Se constantă că de la an la an numărul adolescenţilor şi copiilor în comă alcoolică este în continuă creştere. Numai în anul 2017 au ajuns la spital în comă alcoolică 50 de copii şi adolescenţi.Dintre aceştia, 16 au fost fete.

”Cele mai multe cazuri au fost la adolescenţi cu vârste între 15 şi 18 ani. Comparativ cu numărul de cazuri înregistrate anul trecut, cazurile sunt în uşoară creştere”, precizat şi Ştefan Bercea, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean ”Mavromati”.

Alcoolul, patima adolescenţilor stigmatizaţi şi abandonaţi

Specialiştii în psihatrie pediatrică spun că la adolescenţi consumul de alcool poate avea efecte devastatoare, de la abandon şcolar şi până la probleme de sănătate mintală. Totodată, aceeaşi specialişti spun că, de obicei, în patima alcoolului cad în general elevii care se simt abandonaţi de familie şi prieteni. În judeţul Botoşani, în special, este vorba despre cei care provin din familii destrămate sau cu părinţi plecaţi în străinătate.  

”Sunt adolescenţii mai vulnerabili. Adolescenţii care au probleme intrafamiliale, cu absenţa supravegherii parentale, cu părinţii plecaţi în străinătate”, spune Laura Jijie, psihiatru pediatric. Totodată alcoolul devine refugiul adolescenţilor stigmatizaţi, de multe ori pentru probleme minore de comportament. În loc să fie ajutaţi, sunt respinşi de societate. ”Totodată la abuz sunt predispuşi adolescenţii care sunt rejectaţi de grupul de prieteni, cu probleme şcolare, care sunt stigmatizaţi, poate cu probleme de compartament minore. Ulterior primeşte stigmatul de copil-problemă şi se va simţi bine într-un grup de prieteni, prin consumul de alcool sau substanţe etnobotanice care-i conferă lui sentimentul că nu mai are niciun fel de problemă, comunică mai uşor, se simte bine”, adaugă psihiatrul.

Specialiştii spun că majoritatea părinţilor îşi dau seama că adolescenţii au o problemă abia atunci când ajung în comă alcoolică la spital sau comit fapte anti-sociale sub influenţa alcoolului. Medicii recomandă lucrul interdisciplinar în asemenea cazuri, cu soluţii adaptate pe fiecare individ în parte.

Totodată studiul întocmit de CPECA scoate la iveală o altă problemă îngrijorătoare. În căutare de senzaţii tari, elevii apelează la tot soiul de substanţe extrem de nocive. Astfel s-a constant că 1% dintre adolescenţii din Botoşani consumă etnobotanice. Mai grav, în acestea e de multe ori strecurată şi otravă de şoareci pentru senzaţii suplimentare. Practic otrava de şoareci paralizează temporar sistemul nervos. ”Legislaţia spune că aceste etnobotanice provin din China. Ele sunt customizate şi trimise în Malta apoi de acolo vin în România. La Botoşani, ele sunt amestecate cu otravă de şobolani. Pur şi simplu au efect paralizant asupra sistemului nervos”, spune Vlad Axinciuc. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

O tânără a murit în braţele medicilor. Cei care au dus-o la spital au declarat că a consumat droguri

Mari compozitori dependenţi de droguri şi alcool, cu vieţi trăite între demonii depresiei şi ai stupefiantelor. „Dincolo de geniul muzical, Mozart era o nulitate“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite