FOTO De 25 de ani aşteaptă să primească pământul strămoşilor. Protest al ţăranilor care vor să fie împroprietăriţi cu cel mai mare iaz din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 20 de persoane au protestat în această dimineaţă în faţa Prefecturii Botoşani. Este vorba de membrii obştei Dracşani, care sunt nemulţumiţi că de 25 de ani, nu li se retrocedează luciul de apă confiscat de comunişti părinţilor lor.

Protest pe treptele Prefecturii

Astăzi, în faţa Prefecturii Botoşani, 20 de membrii ai ”Obştii Dracşani”, ţărani din comuna Suliţa, grupaţi în această asociaţie înfiinţată în perioada interbelică, au protestat, solicitând retrocedarea iazului. 

Aceştia sunt nemulţumiţi că de 25 de ani aşteaptă fără niciun rezultat să le fie retrocedat luciul de apă, confiscate de comunişti părinţilor şi bunicilor. În total este vorba de 1500 de oameni din Dracaşani, care au moştenit luciu de apă. 

Protestul a durat patru ore, membrii obştei Dracşani criticând parlamentarii de Botoşani şi pe reprezentantul Guvernului în teritoriu că nu se implică suficient în rezolvarea acestei probleme ce trenează de 25 de ani. ”Suntem amânaţi de Prefectura Botoşani şi Guvernul României la restituirea iazului de la Dracşani pe vechiul amplasament conform legii. 

Trebuia pusă în aplicare de doi ani. Vrem să obţinem hotărârea comisie judeţene de punere în posesie a 700 de hectare pe vechiul amplasament, plus sediul firmei”, spune Mihai Popa, preşedintele obştii.

Iazul cumpărat de la boier de ţăranii din Dracşani

Iazul de la Dracşani, comuna Suliţa, judeţul Botoşani, este cel mai mare iaz din ţară. Proprietari ai iazului sunt de aproape 100 de ani, ţăranii constituiţi în obştea Dracşaniului. Obştea a fost înfiinţată în 1925, a cumpărat după legea împroprietăririi, iazul Dracşani de la 30 de boieri care erau proprietarii celor 700 de hectare de iaz. 

Au şi un act din aceea perioadă în care spune clar că prin mijlocirea fraţilor Fischer, boierii au vântu pământul asociaţiei ”Obştea Lacul Dracşani”. În 1947, odată cu începerea colectivizării, iazul de la Dracşani, a fost luat abuziv de comunişti, ţăranilor din obşte. 

După 1990, cu legea 18, urmaşii ţăranilor care au deţinut iazul, aşteptau să fie împroprietăriţi. De 25 de ani tot îşi aşteaptă dreptul, tocmai de aceea au început seria protestelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

VIDEO Cum i-a reîmproprietărit primarul Constantinescu pe romii bârlădeni

Curtea de Conturi acuză edilii din Tănăsoaia de fals în împroprietărirea „moşierului” Gică Duţă cu 1423 de hectare de pădure

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite