Floarea Cosmi, creatorul popular care-i încalţă pe moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut „un tren de opinci" iar de câţiva ani nu ratează niciun târg ori festival din Moldova. A încălţat atât românii de rând cât şi vedetele muzicii populare dar şi străini.

De peste 50 de ani, Floarea Cosmi (73 de ani) coase la opinci, curele şi mai nou poşeţele din piele, foarte căutate în rândul tinerelor.

Opincile făcute de Floarea Cosmi ajung an de an la Botoşani, Suceava, Iaşi şi nu numai, unde, spune bătrâna, oamenii sunt buni şi primitori iar lucrul făcut cu atâta grijă de mânuţele ei are mare căutare.

La cei 73 de ani ai săi, Floarea Cosmi se poate mândri cu o experienţă de 53 de ani în confecţionarea opincilor, fiind singura opincară din Bistriţa Năsăud. De câţiva ani, femeia a început să colinde România pentru a le arăta românilor frumuseţea tradiţiilor acestei ţări şi a lucrurilor lăsate din moşi strămoşi.

De patru ani de zile, ţaţa Florea, aşa cum i se spune prin Runcu Salvei, localitate în care s-a născut, este nelipsită de la târgurile meşteşugarilor şi festivalurile populare din zona Moldovei.

„Mi-i dragă lumea de aici şi de vreo trei-patru ani mă duc unde mă cheamă. La Botoşani am fost şi în primăvară, apoi la Iaşi şi la Piatra Neamţ am stat câte vreo patru zile. Aici suntem primiţi foarte bine, sunt respectată iar lumea îmi cumpără opincile", a spus Floarea Cosmi, singura opincară din Bistriţa Năsăud care nu iese în lume decât în costumele populare moştenite de la moşi strămoşi.

Prima pereche de opinci a făcut-o la vârsta de 18 ani, când s-a căsătorit cu Dumitru Cosmi. El a învăţat-o totul despre acest meşteşug.

A început să lucreze în cauciuc iar mai poi s-a îndreptat spre opincile din piele şi ca să ţină cont şi de cerinţele pieţei, femeia a început să confecţioneze şi altfel de produse (curele şi poşete).

„Înainte făceam opinci din anvelope de cauciuc pentru că ţin de cald şi sunt mai rezistente. Le ciopleam cu un cuţit făcut dintr-o coasă. Apoi am trecut la cele din piele pentru că lumea acum caută opinci de frumuseţe. Le croiesc cu foarfeca întâi, apoi le găuresc cu potricala. La unele perechi dau şi câte 100 de găuri. Din asta trăiesc şi din pensia mea de 360 de lei", a povestit Floarea Cosmi care atunci când e vreme ploioasă face şi câte 10 perechi de opinci pe zi.

Cu fiecare pereche de opinci încheiate, în sufletul bătrânei se mai aprinde o lumină şi nu e mulţumită decât atunci când din mâna ei ies opinci care stârnesc admiraţia celor din jur.

„O căruţă de diplome" şi „un tren de opinci"

Aşa îşi măsoară ţaţa Florea activitatea ei de-o viaţă. De doi ani de când soarta a lăsat-o fără soţ, femeia se străduieşte să ducă tradiţia în cât mai multe colţuri ale ţări, iar foarte multe din drumuri o duc acolo unde se agaţă harta-n cui. Eforturile ei sunt chiar peste aşteptări. Nu doar românii îi admiră şi cumpără produsele ci şi străinii.

Din mâna Floarei Cosmi s-au încălţat şi vedetele muzicii populare. Bătrâna povesteşte cum a primit comenzi inclusiv de la artişti precum Maria Ciobanu şi Maria Dragomiroiu, vedete impresionate de măiestria cu care femeia realizează opincile din piele.

 „Am acasă o căruţă de diplome. Am vândut opinci şi la străini. La Nunta Zamfirei de la Bistriţa Năsăud au fost vizitatori din vreo nouă ţări şi au cumpărat opinci de la mine. Unii mă caută când revin în ţară", a spus femeia.

Casa bătrânei este un adevărat muzeu, iar lucruşoarele făcute cu mânuţa ei au ajuns prin Rusia, Bulgaria, Turcia, Ungaria şi nu numai. Deşi sunt din piele iar lucrătura manuală este de toată frumuseţea, Floarea Cosmi îşi dă opincile pe mai nimica (5-10 lei perechea) şi asta pentru că „lumea e necăjită de bani" iar ţaţa Floarea le dă „cum zice omul". Doar străinii îi mai plătesc munca în euro, cumpărându-i opincile şi cu 10 euro perechea.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite