Flămânzi în beznă. Măsură radicală luată de Primăria oraşului răscoalei de la 1907, după scumpirea energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Flămânzi FOTO Primăria Flămânzi
Oraşul Flămânzi FOTO Primăria Flămânzi

Autorităţile locale din Flămânzi, locul de unde a pornit răscoala ţăranilor de la 1907, au decis să oprească iluminatul public pe timpul nopţii din cauza facturilor mari la energie electrică. O dată cu noul val de scumpiri, Primăria plăteşte peste 100.000 de lei pe lună.

Flămânzi, localitate din judeţul Botoşani, a devenit oraş o dată cu urbanizarea ad-hoc din preajma aderării României la Uniunea Europeană, în anul 2004. Cunoscut mai degrabă ca locul de unde a izbucnit, în 1907, ultima mare răscoală ţărănească din Europa, decât ca oraş, Flămânzi s-a făcut remarcat în urmă cu 15 ani ca fiind singura localitate urbană din România unde numărul căruţelor era mai mare decât cel al maşinilor. În ultimii ani, însă, oraşul răsculaţilor de la 1907 s-a dezvoltat substanţial, beneficiind de investiţii de câteva milioane de euro, în canalizare, apă, trotuare, străzi, transport în comun şi alte facilităţi.

Noul val de scumpiri din ultima perioadă a dat însă totul peste cap, după cum se plâng autorităţile locale.  Cea mai îngrijorătoare este creşterea explozivă a preţurilor la utilităţi. După factura la energie electrică, din decembrie 2021, de peste 59.000 de lei, autorităţile din Flămânzi şi-au dat seama că bugetul oraşului riscă să se ducă doar pe facturile la curent. Pentru a ieşi din impas, edilii au început să facă economii la sânge.

Flămânzi, fără iluminat public pe timpul nopţii

Prima măsură luată de către autorităţile locale după ce au primit facturi majorate a fost întreruperea energiei electrice pe timpul nopţii, mai exact, între orele 23.00 şi 4.00. „Este vorba de câteva ore. Trebuia să facem economie într-un fel! Şi am luat această decizie tocmai fiindcă este o perioadă de odihnă pentru populaţie. Este adevărat, sunt şi oameni care vin de la muncă, şi ne cerem scuze, dar decât să punem în pericol investiţiile în oraş am apelat la soluţia asta”, a precizat Dan Oloeru, primarul din Flămânzi. 

O parte a localnicilor sunt însă îngrijoraţi şi se tem să nu le umble hoţii prin gospodării sau să nu fie tâlhăriţi, în special cei în vârstă. „Mai sunt şi pramatii prin jur pe aici. Atât le trebuie să afle că-i beznă şi nu-i vede nimeni”, a precizat un localnic din Flămânzi. Un altul spune că se teme pentru mama sa în vârstă de 80 de ani. „Mama este bătrână, cine ştie, poate mai pândeşte careva! Le dăm  în cap, domnule, că sunt în vârstă”, mărturiseşte acesta. Edilii spun însă că au cerut suplimentarea forţelor de ordine şi patrulare intensificată. 

Soluţia de avarie, panouri fotovoltaice

Situaţia este complicată pentru administraţia locală, mărturiseşte primarul Dan Oloeru, care spune că facturile la electricitate au crescut de patru ori. La un calcul făcut de edili reiese că Primăria Flămânzi ar trebui să plătească lunar 100.000 de lei numai pe energie electrică. Asta însemnând iluminat public, iluminarea instituţiilor locale, sumă la care se adaugă plata energiei electrice pentru şcoli.

„Este o sumă uriaşă. Ne-am depăşit toate previziunile bugetare pentru acest tip de utilităţi. Noi avem în derulare proiecte cu fonduri europene de 22 de milioane de euro la care plătim co-finanţare. Ne-am şi împrumutat ca să plătim această co-finanţare. Vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă nu am reuşit să derulăm aceste proiecte, ce sume am fi nevoiţi să dăm înapoi. Trebuie să facem economie, nu avem de ales. Una dintre soluţii este amenajarea de câmpuri fotovoltaice. Avem două proiecte în vedere pentru a trece pe acest tip de alimentare cu energie, tocmai pentru a reuşi să facem faţă cheltuielilor. Efectele se vor vedea însă abia în 2023”, mai spune edilul. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum ar arăta concediul ideal pentru nostalgicii „Epocii de Aur“. „Ziua ar fi completată cu cozi la pâine şi gheare de pui, dacă vor să mănânce ceva“

Militarul din Flămânzi care a pus arma în cui pentru tunica de „chef“. De pe câmpul de luptă, în bucătăria internaţională

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite