Cum se degradează o investiţie de câteva zeci de mii de euro la Botoşani. Spaţiile comerciale reabilitate pe bani europeni zac nefolosite de patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reabilitarea Centrului Istoric al Botoşaniului a inclus şi amenajarea unor spaţii comerciale la parterul clădirilor-monument istoric. Aceste spaţii urmau să fie închiriate agenţilor economici care să dezvolte turistic Centrul Istoric. De trei ani, însă, niciun patron nu s-a arătat interesat să facă afaceri în această zonă, iar clădirile renovate cu zeci de mii de euro zac în paragină.

Reabilitarea Centrului Istoric al municipiului Botoşani a făcut parte dintr-un proiect mai amplu derulat din fonduri europene prin programul PHARE în perioada 2008-2011. Proiectul includea reabilitarea completă a 18 clădiri monument istoric din vechiul centru urban al Botoşaniului, dar şi Piaţa Carol sau pietonalele adiacente. 

Pe întreaga renovare s-au cheltuit 7,6 milioane de euro. În cadrul proiectului au fost cuprinse şi câteva prăvălii de secol XIX ale negustorilor evrei, armeni şi români pe renovarea acestora cheltuindu-se câteva zeci de mii de euro. 

Şase dintre acestea au fost reabilitate, conform proiectelor originale iar destinaţia lor urma să fie aceeaşi ca în urmă cu 120 de ani: spaţii comerciale pentru agenţii economici. Executivul Primăriei spera ca aceşti agenţi economici, alături de alte activităţi culturale, în special, programate în Centrul Istoric să transforme zona  într-un adevărat ”hub” turistic al municipiului Botoşani.  

Au trecut trei ani de zile, de la terminarea lucrărilor, iar cele şase spaţii comerciale sunt aproape exact la fel ca în momentul recepţiei, adică goale. Fără să fie folosite, aceste spaţii se degradează de la o zi la alta. La multe dintre acestea tencuiala a început să cadă, iar umezeala se instalează în pereţi. În tot acest timp niciun agent economic nu a venit să facă

afaceri

image

în Centrul Istoric. 

De interesat, s-au interesat, mulţi patroni ba chiar exista o adevărată euforie cu zvonuri despre o mulţime de oameni care ar dori să îşi deschidă restaureante pescăreşti, taverne greceşti sau baruri libaneze în zonă. Practic nu a venit însă nimeni să semneze un contract. Principalele motive invocate de aceştia au fost: nu pot să facă recompartimentări ale spaţiilor, iar botoşănenii au rămas cu ideea că Centrul Istoric a rămas o zonă rău famată ca înainte de reabilitare şi nu vor avea clienţi. 

Clădirile aflate până luna aceasta în admnistrarea societăţii Locativa, cea care se ocupă de fondul locativ al municipiului Botoşani, sunt în continuare goale, închise şi aproape părăginite. De trei ani de zile, şefii de la Primărie caută cu disperare soluţii pentru a-i face pe oamenii cu banii să îşi deschidă măcar o patiserie în Centrul Vechi. 

Au făcut şi super-oferte închiriind spaţiile cu un euro pe an. Nici urmă de investitori însă. În timp ce spaţiile se degradau, scandalurile de la agenţiie economici care nu mai vin au fost în toi atât în Consiliul Local, cât şi între partidele politice. Mai mult decât atât doi viceprimari au rămas şi fără atribuţii din cauza lor. 

După un an şi jumătate de acuze şi încercări disperate de a le popula cu investitori, miercuri la amiază în cadrul unei şedinţe extraordinare de Consiliul Local pentru prima dată în aproape doi ani de zile PDL, PSD şi PNL au stat la masa tratativelor şi culmea fără scandal, au luat o decizie comună privind spaţiile din Centrul Vechi. 

La propunerea viceprimarului Cătălina Lupaşcu susţinută de consilierul local PDL Florin Ghiorghiţă şi primarul PSD Ovidiu Portariuc, pentru activităţile de alimentaţie publică se va percepe chirie 1 euro pe metru pătrat pentru o perioadă de 5 ani de zile, iar pentru alte activităţi, 2,5 euro pe metru pătrat. 

Iar spaţiile comerciale au trecut din gestionarea Locativa în administrarea directă a Primăriei. De altfel oamenii din executiv sunt optimişti, după această hotărâre. ” În maxim o lună de zile vreau să avem agenţi economici acolo. Joi am convocat comisia stabilită pentru a lua măsuri. Săptămâna viitoare scoatem spaţiile la licitaţie. În câţiva ani de zile Centrul Vechi va arăta altfel”, a precizat primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc. 

Dacă în următorul an de zile, spaţiile din Centrul Istoric nu vor fi utilizate, se vor degrada şi mai mult, iar şansele de închiriere vor fi aproape nule.

citiţi şi:

Cele mai vechi cuptoare conservate din România au supravieţuit ca prin minune 700 de ani la Botoşani. Vestigiile au fost introduse în circuitul turistic naţional

Locuinţele de lux din Centrul Istoric, predate bugetarilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite