Confesiunea unui medic din sistemul sanitar românesc: „Am avut gardă în care nu am avut o tabletă de Paracetamol sau o fiolă de Algocalmin“
0
Un medic botoşănean confirmă lipsurile cu care se confruntă de ani de zile pacienţii din spital. Maria Brânză, doctor la Spitalul Judeţean ”Mavromati” din Botoşani recunoaşte că de multe ori nu are să ofere suferinzilor nici măcar un algocalmin sau un paracetamol, iar oamenii sunt nevoiţi să cumpere medicamente de la farmacie.
Nu este niciun secret, în spitalele din România bântuie sărăcia. Spitalul Judeţean ”Mavromati” este o unitate spitalicească falimentară, plină de datorii şi cu arierate mari la furnizorii de medicamente.
De ani de zile pacienţii se plâng că sunt trimişi să cumpere medicamente la farmacii. Un medic vine în premieră la Botoşani, să confirme falimentul sistemului sanitar românesc.
„Este foart greu să tratezi un pacient când nu ai medicamente“
Şeful Secţiei Medicală II, medicul Maria Brânză, de la Spitalul Judeţean „Mavromati“ se confesează şi spune că de multe ori s-a simţit neputincioasă în faţa pacienţilo din cauza lipsei de medicamente. „Este foarte greu să tratezi un pacient când nu ai medicamente. Nici măcar din cele uzuale. Ce să mai vorbim de produse mai eficiente şi mai scumpe. Oamenii cumpără de la farmacii dar este foarte greu să vezi pacienţi care nu îşi permit să facă acest lucru. Am avut gardă în care nu am avut un paracetamol comprimat sau o fiolă de algocalmin. Este inacceptabil, să nu poţi interveni la o urgenţă maoră sau la o banală febră”, spune medicul Maria Brânză.
Datorii vânduţi la furnizorii de medicamente
Şi tot medicii botoşăneni vor trebui să se descurce cu ceea ce mai au prin depozitele spitalului sau pur şi simplu să pună din buzunare pentru a cumpăra de la farmacii medicamentele cele mai banale pentru pacienţii nevoiaşi. Datoriile spitalului la furnizorii de medicamente se ridică la peste 100.000 de lei, iar cele 7 milioane de lei primite de la Guvern , nu le ajung decât pentru stingerea datoriilor totale ale spitalului, inclusiv medicamente, până în luna august.
„Noi am încercat, am făcut toate demersurile pentru medicamente dar furnizorii nu au livrat la timp. Am fost rău-platnici şi nu mai au încredere să livreze. Cu cele 7 milioane primite, vom ajunge cu plata datoriilor la nivelul lunii august. Sper să ne redresăm“, a precizat Corneliu Mihai , directorul Spitalului Judeţean ”Mavromati”. De aproape 10 ani Spitalul Judeţean ”Mavromati”, este o adevărată „gaură neagră“, datoriile înmulţindu-se de la un an la altul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
„Ne facem rate să cumpărăm medicamente. Altfel, murim cu zile!”