Şeful CNAS: „Va trebui să ne gândim şi la o contribuţie cât de mică a pacientului la medicamente!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, afirmă că autorităţile trebuie să se gândească, în timp, şi la o contribuţie a pacientului la medicamente", care să îl responsabilizeze şi să îl facă să simtă că ”un serviciu medical nu este sută la sută gratuit".

„Chiar nu sunt de acord cu formula «ăsta-i medicament generic, produs în România şi e prost». Nu e adevărat! Substanţa activă este aceeaşi şi în original, şi în generic. Sigur că pacientul de regulă ia de bun ce-i spune medicul, când ajunge la farmacie, farmacista îi spune «ştii, am unul puţin mai bun, e mai original». Deja îşi pune întrebarea: fac ce spune medicul sau ce spune farmacista? În piaţă, lumea comentează că farmacista este interesată să vândă medicamentul cel mai scump, că e mai profitabil. Sigur, farmacia e o societate comercială, până la urmă, şi înţeleg şi acest aspect”, a explicat Vasile Ciurchea, citat de Mediafax.

„Personal, nu cred că acesta este motivul principal. Dar sunt situaţii şi situaţii, depinde de interpretare. Din punctul meu de vedere, pacientul ar trebui să fie extrem de bine informat şi să îşi aleagă în funcţie de posibilitate”, a continuat specialistul.

„Trebuie să împărţim riscul financiar”

Preşedintele CNAS a adăugat, în acest context, că autorităţile trebuie să se gândească, în timp, şi la o contribuţie a pacientului, care să îl responsabilizeze şi să îl facă să simtă "că un serviciu medical nu este sută la sută gratuit".

„Trebuie să împărţim riscul financiar, în aşa fel încât fiecare să simtă că un serviciu medical nu este sută la sută gratuit. Nici nu cred că ne putem permite tot timpul să dăm totul gratis. (...) Nu ştiu, o sumă cât de mică, legată de fiecare reţetă, ar mai disciplina un pic piaţa sau dorinţa. E adevărat că sunt oameni care nu-şi permit nici acea sumă mică. Va trebui să vedem, până la urmă, să fie cât mai aproape de realitate", a spus Ciurchea.

Legat de posibilitatea lărgirii bazei de contribuţie pentru sănătate, astfel încât să se colecteze mai multe fonduri, Ciurchea a răspuns că pentru CNAS ar fi important să nu existe nicio categorie pentru care să nu se plătească contribuţie.

„Cine o plăteşte, e mai puţin important. Nu că sunt de acord, mi-o doresc", a adăugat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Pe aceeaşi temă:

CNAS: Valoarea medicamentelor compensate eliberate prin farmacii este de 1,3 miliarde de euro pe an

Valoarea medicamentelor compensate eliberate pe bază de reţetă prin farmaciile din România este de aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an şi mai puţin de 40 la sută din aceste medicamente au producători români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite