Cine a fost Omul-Dragon, uriaşul de acum 146.000 de ani. Una dintre cele mai uimitoare descoperiri din ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craniul şi o posibilă reconstituire a Omului-Dragon Sursa nbcnews.com/ Wei Gao/Chuang Zhao
Craniul şi o posibilă reconstituire a Omului-Dragon Sursa nbcnews.com/ Wei Gao/Chuang Zhao

Un craniu uman uriaş descoperit în China ar putea rescrie istoria evolutivă a omului. O parte a oamenilor de ştiinţă sunt convinşi că a aparţinut celui mai apropiat strămoş al omului modern şi că s-a descoperit o nouă specie de hominid, cu dimensiuni gigantice.

În folclorul fiecărui culturi de pe glob există creaturi fantastice. Nu lipsesc nici uriaşii, oameni de staturi gigantice care fie sunt o pacoste pentru umanitate, fie sunt blânzi şi ajută de obicei eroul principal în drumul său iniţiatic. Din punct de vedere ştiinţific, giganţii au fost mereu consideraţi, doar creaturi mitologice. 

O descoperire din China, efectuată în anul 2018, ar putea schimba însă această percepţie. Este vorba despre un craniu uriaş care ar fi aparţinut unei specii de hominizi, necunoscute până în prezent. 

După studierea trăsăturilor şi a multiplelor analize, mulţi oameni de ştiinţă cred că tocmai a fost rescrisă istoria evoluţiei şi că a fost descoperită dovada clară a împerecherilor dintre hominizi, ducând în cele din urmă la apariţia omului modern. 

Craniul gigantului din fântână

Povestea craniului gigantic începe în China anilor '30. Mai precis în anul 1933, unul dintre muncitorii care lucra la ridicarea unui pod lângă localitatea Harbin, în provincia Heilongjiang, cea mai nordică din China, a descoperit în noroiul adus de râu, un craniu uman. Ceea ce l-a impresionat şi terifiat în acelaşi timp pe muncitor au fost dimensiunile uriaşe ale craniului. Muncitorul a păstrat această fosilă, iar mai apoi, după invazia japoneză, a preferat să ascundă craniul într-o fântână. Abia în anul 2018, bătrânul a mărturisit fiului său de această descoperire. Craniul a fost scos din fântână şi predat arheologilor de la Academia Chineză de Ştiinţe. Specialiştii au rămas uimiţi, la rândul lor, de dimensiunile craniului. ” Am ţinut în mână multe cranii umane şi fosile, dar niciunul ca acesta“, mărturisea paleoantropologul Xijun Ni, de la Academia Chineză de Ştiinţe pentru National Geographic. 

dragon man

Craniul şi o posibilă reconstituire a Omului Dragon Sursa nbcnews.com/ Wei Gao/Chuang Zhao

Humanoidul al cărui craniu a fost descoperit în mâlul râului de la Harbin, a fost poreclit imediat ”omul-dragon“, după numele provinciei în care a fost descoperit şi care înseamnă ”Râul Dragonului Negru”. Craniul uriaş de la Harbin are o lungime de 22.86 centimetri şi o lăţime de 15.24 centimetri. În plus, avea o capacitate craniană mult mai mare decât a unui om modern. Avea crestele sprâncenelor groase, asemănătoare Omului de Neanderthal, cu orbitele ochilor de mari dimensiuni şi de formă aproape pătrată, cu oase ale feţei masive, dar în acelaşi timp cu linii delicate. Nările, cel mai probabil, erau late care să-i permită să respire bine într-un mediu ostil. Pe baza craniului, cercetătorii bănuiesc că era un individ robust, de talie mare. Conform analizei osteologice, avea aproximativ 50 de ani atunci când a murit. 

O nouă specie de hominid

O parte a cercetătorilor care au avut ocazia să vadă sau să studieze craniul ”omului-dragon“ s-au arătat impresionaţi de dimensiuni, dar şi de caracteristicile acestuia. Aceştia cred că acest craniu are o combinaţie de trăsături ale Omului de Neanderthal, cu Homo Sapiens, dar şi alte specii de hominizi, descoperiţi recent în Asia. Aceştia cred că este vorba despre o nouă specie de hominid, probabil de statură uriaşă, numită Homo Longi. 

În urma studiilor cu tehnici geochimice întreprinse de o echipă internaţională condusă de profesorul Qiang Ji de la Universitatea din Hebei, China, s-a ajuns la concluzia că acest craniu are o vechime de cel puţin 146.000 de ani. Totodată are câteva caracteristici care nu pot fi întâlnite la niciun alt hominid, de aceea s-a ajuns la concluzia că este o specie distinctă. Conform cercetărilor, acest hominid, cu ajutorul nărilor uriaşe, putea inspira cantităţi uriaşe de aer, fiind adaptat perfect iernilor foarte reci din nordul Chinei. Era cel mai probabil un bun vânător, specializat în capturarea animalelor de talie mare. Cu toate acestea, ar fi fost perfect adaptat şi pentru cules şi pescuit. 

Cea mai apropiată rudă a omului modern

Trăsăturile specifice ale craniului au atras atenţia oamenilor de ştiinţă. Este un soi de amalgam de trăsături caracteristice omului modern, cu trăsături neaderthaliene. Aceste constatări duc la concluzii acceptate deja de lumea ştiinţifică de mai bine de două decenii. Şi anume că diferite specii de hominizi au trăit concomitent în anumite zone şi că unele dintre ele s-au împerecheat dând naştere unor exemplare metisate sau chiar unor noi specii de hominizi. 

Homo Longi, la fel ca Denisovanii sau alte fosile aparţinând unor specii încă nedefinite ştiinţific ar putea fi exemplul clar al împerecherilor între speciile de hominizi, în special între Omul de Neanderthal şi Homo Sapiens. 

”Dovezile ADN arată că dacă un hominid vede un alt hominid, ei sunt bucuroşi să se împerecheze, chiar dacă creasta sprâncenelor este mai mare sau craniul lor ceva mai înalt“, a precizat antropologul Karen Baab, de la Midwestern University pentru The Wall Street Journal. 

Pe scurt, gigantul Homo Longi ar fi cea mai apropiată rudă a omului modern, o construcţie genetică humanoidă pe drumul dintre Omul de Neanderthal şi Homo Sapiens. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cine a fost Omul de la Olt, hominidul inventat de comunişti. Când au apărut primii oameni pe teritoriul României

Dovezile care arată o practică cutremurătoare a strămoşilor noştrii. De ce se mâncau între ei 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite