Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

0
Publicat:

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi.

Scoala reabilitata din Putureni FOTO Cosmin Zamfirache
Scoala reabilitata din Putureni FOTO Cosmin Zamfirache

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente, autoritățile locale din comunele botoșănene se încăpățânează să arunce în continuare bani serioși pe reabilitarea de școli aproape pustii. Sunt și situații absolut halucinante cu școli sau grădinițe reabilitate la câtva timp după închiderea lor, din lipsă de elevi.

Școli închise la scurt timp de la inaugurare

Reabilitarea școlilor s-a făcut în multe comune fără nicio strategie bazată pe date statistice sau pe evoluție demografică. Deși se vedea cu ochiul liber că nu mai sunt elevi în clase, a existat o modă în rândul autorităților rurale să facă școli modulare cu bani de la Banca Mondială. Multe dintre ele s-au închis deja din lipsă de elevi. Un astfel de exemplu este în comuna Gorbănești, unde doar într-un singur sat s-au construit două școli cu fonduri de la Banca Mondială, în condițiile în care satul Bătrânești, nume sugestiv, de altfel, are mai puțin de 200 de locuitori și elevi aproape deloc.

Școala din Gorbănești FOTO Cosmin Zamfirache
Școala din Gorbănești FOTO Cosmin Zamfirache

Școala de pe culmea numită de către localnici „Ciornei” a fost ridicată în 2014 și închisă după numai câțiva ani. Cea de-a doua școală, din Bătrânești, construită în 2004, a rezistat ceva mai mult, dar și-a închis și ea porțile, având în vedere că în sat mai sunt doar câțiva elevi arondați școlii din centrul comunei.

În satul vecin, la Socrujeni, un sat cu aproximativ 500 de locuitori, a fost reabilitată o școală cu etaj, dotată cu camere video și alte facilități doar pentru două clase din ciclul primar și o grupă de grădiniță. Restul sălilor au rămas pustii.

O situație asemănătoare este și în comuna Durnești, unde trei școli modulare din cătune, realizate cu fonduri de la Banca Mondială pe parcursul anilor 2000-2010, s-au închis rând pe rând. În total, peste 22 de școli făcute de la Banca Mondială sunt deja închise la Botoșani.

Paradox revoltător: școli reabilitate după ce au fost închise

Există situații de-a dreptul halucinante. De exemplu, în comuna Havârna, cătunul Gârbeni, o grădiniță a fost reabilitată după ce a fost închisă tocmai din cauza lipsei preșcolarilor. Clădirea, foarte veche, funcționa undeva la capătul unei ulițe.

Școala din Gorbănești FOTO Cosmin Zamfirache
Școala din Gorbănești FOTO Cosmin Zamfirache

Populația din Gârbeni s-a rărit considerabil, așa că erau tot mai puțini copii la grădiniță. În 2017, s-a decis închiderea definitivă a  unității de învățământ și relocarea puținilor preșcolari rămași la grădinița din centrul comunei. Culmea, la un an de la închiderea grădiniței, autoritățile s-au apucat să o reabiliteze.  Cu 60.000 de euro s-a pus acoperiș, s-au făcut băi interioare și s-au tras apă și canalizare, toate pentru o clădire pustie.

„În 2017 s-a închis, dar apoi s-au făcut lucrările fiindcă atunci au venit banii. Se cereau grup sanitar, apă curentă. S-au făcut toate aceste îmbunătăţiri, dar grădiniţa s-a închis”, preciza Rodica Baltă, primar la Havârna, din 2020.

O altă unitate de învățământ cu un traseu oarecum asemănător este școala primară din satul Puțureni, comuna Coțușca. Reabilitată începând din 2018, cu fonduri guvernamentale, școala nu a mai apucat să fie niciodată inaugurată pentru că a rămas fără elevi. Ultimii 14 elevi au fost relocați la școala centrală din Coțușca, iar clădirea reabilitată cu 180.000 de euro a rămas nefolosită.

În școlile abandonate dar reabilitate încep să se desfășoare cu totul alte activități. Astfel, la Coțușca, de exemplu, școala va fi transformată în centru pentru vârstnici, în timp ce la Durnești, în fostele școli modulare făcute cu bani de la Banca Mondială se fac praznice și cumetrii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite