Tibi Uşeriu, luat cu asalt de către cititori, la lansarea autobiografiei sale. „Celula aceea a fost antreul pentru raiul meu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibi Uşeriu şi-a lansat miercuri, la Bistriţa, autobiografia „27 de paşi”
Tibi Uşeriu şi-a lansat miercuri, la Bistriţa, autobiografia „27 de paşi”

Maratonistul Tibi Uşeriu şi-a lansat miercuri seara, la Bistriţa, autobiografia sa „27 de paşi”. În volumul de peste 200 de pagini, bistriţeanul îşi pune pe tapet trecutul, chiar dacă acesta este presărat cu jafuri periculoase, evadări ca în filme şi aproape un deceniu petrecut după gratii. Acesta a fost luat cu asalt de către cititori, sala fiind neîncăpătoare.

Miercuri seara, în saloanele unui hotel din Bistriţa, maratonistul Tibi Uşeriu şi-a lansat autobiografia, intitulată „27 de paşi”. Sala de conferinţe s-a umplut până la refuz în scurt timp, iar la masa unde se vindea volumul s-a format o coadă de câţiva metri buni.

În autobiografia lansată miercuri, Tibi îşi pune pe tapet trecutul, despre care mulţi şuşoteau pe la colţuri de ani buni. Acesta a mărturisit în faţa sutelor de cititori că a trebuit să facă asta, să-şi asume trecutul, până nu o face altcineva în locul său. 

„Am scris această carte pentru a mă împăca eu cu trecutul meu şi pentru a putea să merg mai departe de a-mi asuma trecutul şi ceea ce am făcut în trecut. Am învăţat foarte mult din trecutul meu. Cu siguranţă în urmă cu 20 de ani când s-au întâmplat faptele mele nici măcar nu ştiam ceea ce înseamnă să fii mândru. Din păcate atunci eram pe un drum foarte greşit şi acum sunt pe un drum bun”, a spus Tibi Uşeriu.

În autobiografie, Tibi vorbeşte despre o copilărie în care bătăile şi munca în rândul copiilor reprezentau ceva uzual şi foarte larg răspândit în societatea românească, despre mirajul Occidentului care l-a năucit înainte chiar de a împlini 18 ani, dar şi despre activitatea sa infracţională.

Volumul prezintă o îmbinare perfectă între senzaţiile şi trăirile din timpul maratoanelor la care a participat în ultimii ani şi trecutul său, ţinut până acum departe de urechile curioşilor.

tibi useriu 2

Acesta povesteşte despre mai multe jafuri care au avut în centru magazine de bijuterii, dar şi maşini care transportau bani, dar şi despre cum se desfăşurau acestea şi chiar schimburi de focuri de armă, care i-au şi adus lui Tibi o acuzare de tentativă de omor, după ce un glonţ a nimerit un agent de pază. 

Maratonistul a evadat de două ori din închisoare, ajungând în cele din urmă într-o închisoare de maximă securitate, unde a petrecut ani buni în izolare totală. Aventura „ilegală” a maratonistului a început pe când acesta avea 22 de ani şi s-a finalizat pe când avea 25 de ani, cu arestul său. 

Numele volumului este dat tocmai de suprafaţa camerei unde era scos la aer, care îi permitea să facă exact 27 de paşi. Acest impuls de a număra cei 27 de paşi l-a urmărit pe Tibi chiar şi în timpul participării la maratoane, după cum mărturiseşte chiar autorul în carte. 

„Tăşuleasa a fost salvarea mea!”

Maratonistul, care într-o săptămână va porni spre Cercul Polar pentru a-şi apăra titlul cucerit în 2016, a mărturisit că prietenii apropiaţi îi cunoşteau trecutul. Acesta îşi prezenta trecutul chiar şi atunci când mergea după sponsorizări pentru participările la maratoane. 

Un pion important în reabilitarea sa a fost tocmai proiectul pus pe picioare de către fratele său, în urmă cu mai bine de 15 ani: Tăşuleasa Social. După liberarea din închisoare, Tibi a ajuns în Pasul Tihuţa, în Ţinutul Contelui Dracula.

Deşi cunoştea aceste locuri, nu îşi imagina niciodată că va ajunge acolo, tocmai pentru că nu avea absolut nicio amintire plăcută legată de acele locuri. Mai mult, Tibi Uşeriu a recunoscut în faţa celor care au venit să-i cumpere cartea că în primii 3-4 ani de detenţie s-a gândit în continuu cum să facă să evadeze din nou. 

„Tăşuleasa a fost cred că salvarea mea. Celula aceea a fost antreul pentru raiul meu. Am învăţat multe lucruri de acolo pe care cred că pe viitor am să le folosesc în favoarea mea. Dacă nu aveam unde să mă întorc, cred că mi-ar fi fost foarte greu”. 

Despre prima experienţă în mijlocul naturii, Tibi spune că a fost foarte grea. Readaptarea s-a întins pe aproape jumătate de an, timp în care Alin îi deschidea zilnic uşa de la cameră şi îl invita să iasă şi să se bucure de natură. Asta pentru că din obişnuinţa lui Tibi ieşise acest impuls de a deschide uşa, fiind obişnuit să fie închis mai mereu între patru pereţi. 

Bistriţeanul Tibi Uşeriu (42 de ani) a stârnit admiraţia României şi a lumii întregi în 2016, când a reuşit o performanţă sportivă remarcabilă: a fost primul est-european şi cel de-al 20-lea concurent din istoria competiţiei 6633 Arctic Ultra care a reuşit să ajungă la final în timpul impus de organizatori.

Cursa de 563 de kilometri se desfăşoară la Cercul Polar şi este considerată una dintre cele mai dure din lume. Distanţă trebuie parcursă în 180 de ore, pe temperaturi care ajung la -60 de grade şi viteze ale vântului care pot depăşi 200 de kilometri/oră.

Vă mai recomandăm:

Aventurile lui Tibi Uşeriu: „Nu ştiam că există atâtea feluri de frig“. A dormit pe un râu îngheţat şi şi-a încălzit mâncarea folosindu-se de propriul corp

Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

Când sportul te transformă în „super om”: un român vrea să termine, într-un singur an, cele mai grele trei ultramaratoane din lume

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite