„Sima Vampirul”, autorul jafului de la banca din Bistriţa, le-a „promis” poliţiştilor că îi împuşcă pe toţi după liberare. Acesta a avut şi un complice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Sima Vampirul” le-a „promis” poliţiştilor că îi va împuşca pe toţi când iese din puşcărie FOTO: Bianca Sara
„Sima Vampirul” le-a „promis” poliţiştilor că îi va împuşca pe toţi când iese din puşcărie FOTO: Bianca Sara

În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud Angela Sîngeorzan a făcut cunoscut faptul că jefuitor băncii din Bistriţa avea un complice. Mai mult, „Sima Vampirul” le-a promis poliţiştilor că îi împuşcă pe toţi după liberare.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, procurorul şef-adjunct Angela Sîngeorzan, a dat noi detalii despre jaful şi capturarea autorului acestuia, incidente petrecute în ultimele două săptămâni la Bistriţa. 

Se pare că autorul jafului, Sima Dorin Grigore a fost eliberat dintr-un penitenciar din Italia în primăvara acestui an. Acesta a petrecut câteva luni în Belgia, după care s-a întors în Bistriţa cu doar câteva zile înainte de comiterea jafului. 

În data de 5 iulie, în jurul orei 10:30, acesta a intrat armat într-o unitate bancară din Bistriţa şi a furat 9282 de lei şi 2225 euro. Acesta a determinat-o pe o casieriţă să pună într-un rucsac toţi banii din casă, punându-i arma la ceafă. Înainte să intre în bancă, Sima a petrecut mai bine de 40 de minute lângă clădirea care adăposteşte banca. „Operaţiunea” a durat doar 40 de secunde, iar în urma jafului nimeni nu a fost rănit.

Potrivit procurorului, o parte din suma furată din bancă a fost recuperată. Este vorba despre 2000 de lei, sumă recuperată de la proprietarul imobilului închiriat şi  2225 de euro, bani care se aflau la fratele lui Sima. 

După ce a jefuit banca, bărbatul s-a dus la apartamentul pe care îl închiriase în Bistriţa, unde a stat ascuns până în data de 12 iulie. Atunci, acesta a încercat să închirieze o casă din cartierul Subcetate. Acolo a şi fost prins, chiar în ziua în care a închiriat casa. 

Când şi-a dat seama că este încolţit de poliţişti, Sima a urcat la etajul casei, fiind urmărit de către comisarul-şef Paul Andreica. În momentul în care Andreica s-a apropiat, Sima a scos pistolul şi a început să tragă. Ce a urmat seamănă cu un scenariu dintr-un film de acţiune:

image

„În momentul în care a reuşit să îl prindă pe inculpat, acesta a scos de sub tricou şi a executat un foc de armă asupra poliţistului, fără să îl nimerească. Imediat, inculpatul a executat un al doilea foc de armă, iar poliţistul a reuşit să se ferească, însă proictilul i-a penetrat braţul stâng. Inculpatul a încercat să mai tragă şi alte focuri de armă asupra poliţistului, însă nu a reuşit asta, pentru că glonţul s-a blocat pe ţeavă”, precizează purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Angela Sîngeorzan. 

Comisarul-şef Paul Andreica, fiind rănit s-a retras, moment în care Sima a reuşit să iasă pe acoperiş, pe una dintre ferestrele de la mansardă. Poliţiştii l-au somat, după care au tras trei focuri de armă, unul dintre gloanţe rănindu-l superficial, în zona coapsei drepte. Acesta  a sărit de pe acoperiş într-o curte, în încercarea de a fugi. În cele din urmă, Sima s-a predat, realizând că nu are nicio şansă să scape. 

Dorin Sima nu doar că a refuzat să le spună poliţiştilor unde a aruncat arma folosită, ci i-a ameninţat în permanenţă, chiar şi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa unde a ajuns:

„Acolo, (n.r. Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa), inculpatul a adresat ameninţări organelor de poliţie şi a afirmat că îi va împuşca pe toţi după ce va ieşi din puşcărie”, precizează procurorul.

Sima a avut un complice

Deşi Sima a acţionat singur, un apropiat de-al său a încercat să îl avertizeze despre faptul că poliţia este pe urmele lui. Este vorba despre Gatini Gavril, şi el recidivist.

„În perioada 6-10 iulie 2016, cei doi au purtat mai multe discuţii telefonice, ocazie cu care inculpatul Sima Dorin Grigore a fost informat de către suspectul Gatini Gavril cu privire la faptul că organele de poliţie au aflat că acesta este autorul infracţiunii de tâlhărie şi că se efectuează activităţi specifice pentru a fi depistat. Totodată, suspectul l-a avertizat să îşi arunce telefonul mobil şi orice bun care ar incrimina participaţia sa la tâlhărie, şi-a exprimat mirarea că nu a dispărut din ţară, deşi trecuseră trei zile de la data comiterii faptei. L-a avertizat insistent asupra faptului că a fost recunoscut după imaginile de pe camera de supraveghere din interiorul băncii de către mai multe persoane. În aceste condiţii, în 14 iulie, suspectul Gatini Gavril a fost reţinut de către procurori pentru infracţiunea de favorizarea infractorului, pedepsită de la 1 la 5 ani”, a precizat procurorul Angela Sîngeorzan.

Şi Dorin Sima este în arest din data de 13 iulie. După mai bine de trei ore de studiere a probelor, un judecător de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud l-a trimis pe Sima 30 de zile după gratii. 

Acesta este cercetat pentru tâlhărie calificată, pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani, tentativa la infracţiunea de omor în circumstanţele ultrajului asupra unui poliţist, pedepsită cu închisoarea de la 7 ani la 12, cu majorarea cu jumătate a acestor limite de pedepse din cauza faptului că a fost implicat un poliţist, nerespectarea regimelor armelor şi muniţiilor, pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani şi uzul de armă, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 3 ani. 

Vă mai recomandăm:

Jefuitorul băncii din Bistriţa a băgat spaima în oraş: a împuşcat în cap un taximetrist şi a „ciuruit” poliţişti

Comisarul-şef Paul Andreica, împuşcat marţi de jefuitorul băncii din Bistriţa, a fost operat şi se simte bine. Viaţa i-a fost pusă în pericol, spun anchetatorii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite