Paradisul de la Malin pus la punct de un belgian, salvat de şase conaţionali prin muncă asiduă şi crowdfunding

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 6 au lăsat Belgia pentru a face agricultură în România FOTO: Philippe Coupe
Cei 6 au lăsat Belgia pentru a face agricultură în România FOTO: Philippe Coupe

Paradisul eco pus la punct de belgianul Philippe Coupe care numeşte Bistriţa-Năsăud acasă încă din anul 1997 este salvat de şase conaţionali de-ai săi, care au lăsat viaţa comodă din Belgia pentru munca în agricultură. Tot belgienii sunt cei care au pus la punct un proiect de crowdfunding prin intermediul căruia speră să adune fonduri pentru ferma din Malin.

În urmă cu aproape un an îl vizitam pe Philippe Coupe, un profesor universitar belgian de 57 de ani care şi-a amenajat un adevărat paradis în Malin, la doar 10 kilometri de oraşul Beclean. Din 1997 ferma ecologică de la Malin pe care a numit-o „Ermitaj” este considerată acasă de Philippe, care a părăsit confortul din Belgia pentru o viaţă simplă în România.

În anul 1992 pe când era profesor de franceză în Belgia i s-a propus să predea în România, la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Philippe nu a stat pe gânduri şi s-a mutat în România temporar, cel puţin asta a crezut la început.

Nu după mult timp belgianul s-a îndrăgostit de Adriana, o româncă cu care are un copil de 7 ani, şi împreună au decis să se refugieze în Malin, unde au pus la punct o fermă de permacultură, unde plantele sunt îngrijite ca acum sute de ani, fără chimicale şi fără utilaje sofisticate, doar cu apă de izvor sau de ploaie.

Tot în micul sat de lângă Beclean, Philippe a adus şi un concept destul de întâlnit în ţări precum Franţa sau Belgia: drumeţia cu măgari. Câţiva măgăruşi poartă zile întregi străinii pe dealurile din zonă. Culmea, lipsa confortului şi natura aproape sălbatică atrag ca un magnet străinii, care nu sunt deranjaţi să locuiască preţ de o săptămână sau două într-o casă fără curent, gaz sau Internet.

philippe coupe

Philippe Coupe


O boală cruntă a dat peste cap planurile belgianului

Planurile lui Philippe au fost date peste cap în anul 2008, când a fost diagnosticat cu Parkinson. Dacă în primă fază simptomele nu erau atât de supărătoare, acum Philippe se deplasează cu o cârjă şi are nevoie de asistenţă permanentă.

De parcă toate acestea nu erau suficiente, în toamna anului trecut Adriana, soţia belgianului a hotărât să divorţeze, lăsându-l pe Philippe singur la Malin. În disperare de cauză, acesta a cerut ajutor pentru gospodărirea paradisului de la Malin într-o revistă belgiană.

6 conaţionali, salvarea paradisului de la Malin

Salvarea a venit tot din Belgia, ţara natală a lui Philippe. Şase tineri, Remy, Peter, Laeti, Ludo, Ben şi Coline, au lăsat confortul de acasă pentru a se muta la Malin şi a-l ajuta pe Philippe.

„Ermitajul este ceea ce putem numi o bucată de 8 hectare de paradis localizat în Transilvania, România.(...) Părăsim Belgia încărcaţi cu dorinţe şi convingeri, ne stabilim în Ermitaj cu Philippe şi „respirăm” noua noastră viaţă”, spun cei şase.

Scopul acestei schimbări este socializarea, schimbul cultural şi de experienţă şi bineînţeles solidaritatea. Cei şase au lăsat în urmă slujbe de birou bine plătite pentru a îngriji măgăruşii lui Philippe şi a deprinde secretele agriculturii eco.

Printre obiectivele pe care şi le-au stabilit cei 6 se numără terminarea uneia dintre clădiri, amenajarea unei grădini de zarzavaturi, construirea unei sere şi a unui coteţ pentru găini, achiziţionarea unor bazine pentru stocare a apei de ploaie şi montarea unor panouri solare.

Agricultura eco, îmbinată cu concepte de stângere de fonduri inovatoare

Pentru a aduna fondurile necesare acestor investiţii, cei şase au pus la punct un sistem de crowdfunding, o tehnică de finanţare a proiectelor cu ajutorul comunităţii.  Cei 6 îşi propun să adune aproape  6000 de euro în doar o lună şi jumătate.

Cei care donează până la 500 de euro se aleg cu numele scris pe una dintre clădiri, fotografii din paradisul din inima Transilvaniei şi un weekend gratuit la Malin, iar cei care donează 1000 de euro sunt invitaţi să petreacă o săptămână la ferma lui Philippe alături de familie şi primesc un petec de teren la fermă sau un pom fructifer.

Până în acest moment suma totală adunată a ajuns la 1000 de euro. Peste 20 de persoane au intrat în joc şi au donat diverse sume de bani.



Vă mai recomadăm:

O americancă în căutarea lui Dracula, în România comunistă: românii se simţeau insultaţi când îl comparam pe Dracula cu Vlad Ţepeş

Chiar şi înainte de Revoluţie nu puţini erau străinii care alegeau să vină în România în căutarea lui Dracula. Este şi cazul americancei Charlotte Simsen, care a ajuns în România cu un program de studii şi s-a îndrăgostit de mitul lui Dracula. Întoarsă în Statele Unite aceasta a continuat explorarea lumii vampirilor, încriindu-se chiar în Societatea Dracula.

Cum a ajuns un român să fie ales primar în Germania

EXEMPLU Un român sadea a ajuns primar în Germania, ţară cunoscută pentru naţionalism şi pentru atitudinea rezervată faţă de străini. Printre atuurile lui Ştefan Guzu s-au numărat apropierea de comunitatea care l-a ales şi proiectele pe care le pregăteşte pentru comuna Ivenack, unde se află unii dintre cei mai bătrâni stejari din Europa





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite