Nemţii de la Leoni au venit la Bistriţa, după ce compania a fost fraudată de hackeri cu 40 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemţii de la Leoni au venit miercuri în România de urgenţă FOTO: Bianca Sara/Arhivă
Nemţii de la Leoni au venit miercuri în România de urgenţă FOTO: Bianca Sara/Arhivă

La două săptămâni de la fraudarea uneia dintre cele mai importante companii străine din România, nemţii de la Leoni au venit la Bistriţa şi au început propria anchetă pentru a elucida misterul dispariţiei celor 40 de milioane de euro. Surse neoficiale spun că managerul român urmează să fie demis.

În data de 12 august, producătorul german de cablaje auto Leoni a fost fraudat cu 40 de milioane de euro. Incidentul a fost anunţat chiar de companie, cu ajutorul unui comunicat de presă publicat pe site-ul principal, la patru zile distanţă.

Chiar în ziua în care a fost anunţată oficial frauda, în spatele cărora s-ar afla nişte hackeri, Leoni Wiring Systems de la Bistriţa, unde este şi sediul central din România, depunea o plângere la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Se pare că fraudarea s-a produs cu ajutorul unui angajat al Leoni Wiring Systems Bistriţa, care a căzut în plasa hackerilor. Aceştia au clonat e-mail-urile şefilor din Germania şi i-a cerut unei angajate de la Bistriţa să transfere într-un cont indicat nu mai puţin de 40 de milioane de euro. Întrucât această procedură făcea parte din protocolul utilizat de Leoni, angajata a făcut întocmai cum i s-a cerut în e-mail. 

Ancheta în acest caz a început imediat după ce a fost depusă plângerea, totul făcându-se cu discreţie maximă. 

„Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activităţile infracţionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, preciza Leoni Wiring Systems în comunicatul de presă.

La două săptămâni de la anunţarea fraudării record, când şi mass-media s-a concentrat pe acest subiect, managerii din Germania ai companiei au venit de urgenţă la Bistriţa şi au început propria anchetă internă.

Vizita acestora a fost foarte discretă, iar informaţiile despre ancheta pe care o desfăşoară compania sunt limitate şi ele. Managerilor companiei li se spune că totul este okey, fără a li se explica ce s-a întâmplat la mijlocul lunii august. 

Managerul Leoni Wiring Systems Bistriţa ar urma să fie demis?

Surse din interiorul companiei spun că vizita nemţilor ar avea şi un alt scop şi anume demiterea managerului care conduce Leoni Bistriţa încă din 2013. Mai mult, departamentul Financiar, considerat responsabil de acest transfer de bani, ar fi blocat, până la clarificarea situaţiei. 

Fabrica Leoni de la Bistriţa funcţionează încă din 2003. După 10 ani de activitate, perioadă în care compania a fost condusă de Siegried Reichert, nemţii au lăsat managementul pe mâinile unui român. Este vorba despre Marius Cotor, un inginer care conduce Leoni din anul 2013. 

marius cotor

Marius Cotor conduce Leoni Bistriţa încă din anul 2013 Foto: Bianca Sara 

Acesta lucrează alături de nemţii de la Leoni încă de când au venit la Bistriţa, iar în momentul în care a fost promovat deja era manager în cadrul companiei. Marius Cotor a fost scump la vedere în ultimele zile de când scandalul din Leoni a fost făcut public. 

Leoni Wiring Systems a fost înfiinţată în anul 1917 şi produce cabluri pentru industria auto şi nu numai. În total, Leoni are peste 75.000 de angajaţi în 32 de ţări din lume.La nivel european, Leoni se află pe primul loc în domeniul cablajelor auto, iar la nivel mondial pe locul 4. 

În România, compania a ajuns la 17.000 de angajaţi în trei locaţii: Arad, Bistriţa şi Piteşti. Doar la Bistriţa, Leoni are peste 6000 de angajaţi, în două unităţi de producţie. Leoni Wiring Systems Bistriţa, a raportat în 2015 o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei, cu un câştig net de aproape 14 milioane de lei (3,1 milioane de euro).

Vă mai recomandăm:

Cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud, nevoit să aducă forţă de muncă din sud. Pentru cazare a închiriat un hotel întreg

Cum salvează unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri auto o zonă industrială lăsată în paragină

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite