Cum salvează unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri auto o zonă industrială lăsată în paragină
0Una dintre zonele industriale lăsate în paragină şi ocupate doar de persoanele fără adăpost va fi salvată de unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri pentru industria auto. După ce anul trecut şi-a extins prima unitate de producţie, Leoni vrea să ridice o nouă fabrică pe terenul ocupat până în urmă cu câţiva ani de Combinatul de Prelucrare a Lemnului.
Combinatul de Prelucrare a Lemnului a intra în faliment în anul 2004, după o privatizare eşuată şi dubioasă. Întregul teren pe care se întindea CPL era un cimitir părăsit cu imobile în paragină încă de la faliment. În ultimii ani, clădirile dezafectate au fost folosite doar de persoanele fără adăpost.
Primii care şi-au arătat intenţia de a transforma zona şi a o curăţa au fost cei de la Metropolis, care spuneau că vor construi acolo un ansamblu rezidenţial cu mall. S-a început demolarea clădirilor şi curăţarea terenului, însă proprietarii singurului hotel de 5 stele din Bistriţa-Năsăud s-au răzgândit prin 2012 şi s-au hotărât să vândă terenul.
Se pare că terenul a fost achiziţionat de cei de la Leoni, care vor să ridice o nouă fabrică în locul fostului combinat, ceea ce ar duce la 1000 de locuri noi de muncă, la cele aproape 5000 deja create de producătorul german de cablaje auto.
Terenul arată sub orice critică, fostul proprietar curăţându-l doar pe jumătate (FOTO: Bianca Sara)
Într-o secretomanie caracteristică, Leoni a solicitat acord de mediu şi s-a apucat deja de curăţarea terenului din fosta zonă industrială. Potrivit documentului făcut public de Agenţia pentru Protecţia Mediului, pe terenul în cauză va fi amenajată o hală de producţie şi un centru comercial.
Hala de producţie se va întinde pe 60.000 de metri pătraţi, iar complexul comercial pe 35.000 de metri pătraţi. Se pare că complexul comercial va fi dotat şi cu o parcare subterană.
Chiar primul ministru Victor Ponta a anunţat anul trecut la ultima vizită la Bistriţa că Leoni, care momentan este cel mai mare angajator din Bistriţa-Năsăud, va ajunge la 6000 de muncitori în 2015.
Fabrica deschisă la Bistriţa produce cablaje auto deja de aproape 12 ani, formându-şi oamenii chiar la locul de muncă. Piatra de temelie la fabrica de la Bistriţa a fost pusă în 2002, producţia în noua hală începând un an mai târziu, în 2003, cu modelul clasa A de la Mercedes. Unitatea de la Bistriţa mai asamblează cablaje pentru Mercedes, Rolls Royce sau BMW.
Vă mai recomandăm:
De aproape 11 ani nemţii de la Leoni dezvoltă industria bistriţeană
Cum s-au desfăşurat cele mai dubioase privatizări din Bistriţa-Năsăud - Mopan şi CPL