Million Dollar Baby din Ardeal: fata cu pumnii de fier campioană la box la 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina nu are încă 18 ani şi deja are în palmares 3 titluri de campioană naţională şi un loc 5 la Campionatele Europene de Box. Adolescenta a fost descoperită într-o comună din Ardeal de un profesor de sport.

Una dintre speranţele României la Campionatele Europene de Box din acest an este Alina Lugigan, o adolescentă din comuna Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud. Aceasta a fost descoperită de un profesor de sport chiar în comuna natală, în timp ce alerga şi făcea antrenamente de una singură, pe când nici nu avea buletin.

„Făceam alergări şi tot felul de antrenamente acolo acasă. M-a văzut acolo şi mi-a spus că dacă vreau să vin la Bistriţa, să încep să fac sport de performanţă. Ai mei au fost de acord”, îşi aminteşte Alina.

În ciuda vârstei fragede, acesta i-a propus să se mute cu şcoala în Bistriţa şi să facă sport de performanţă. Deşi niciun alt membru al familiei n-a practicat vreun sport de performanţă, mama fiind muncitoare într-o fabrică din Bistriţa, iar tatăl şofer, aceştia i-au permis copilei să facă din sport o carieră. 

„Părinţii m-au susţinut încă de la început, chiar dacă este un sport greu şi nu este considerat un sport de fete. Mi-au spus că dacă asta vreau să fac, ei mă susţin. Mama la mai toate meciurile are emoţii şi se teme pentru mine să nu mă accidentez, dar trece peste. Până acum nu am fost acasă niciodată cu vreun ochi vânăt sau lovită”, povesteşte tânăra. 

Aceasta a început cu atletismul, antrenamentele desfăşurându-se pe stadionul municipal. Acolo i-au atras atenţia fetele care practicau box, într-o mică sală de lângă stadion. 

A luat parte la câteva antrenamente şi a realizat că îi place mult mai mult boxul şi că vrea să transforme acest sport al durilor într-un stil de viaţă.

„Pe Alina am văzut-o la noi la stadion şi din discuţii mi-am dat seama că ea cochetează cu boxul, că îi place acest sport. Încet, încet a venit la sală, a văzut cum decurg antrenamentele. Este practic speranţa  noastră a clubului şi a României la viitoarele campionate europene”, precizează antrenorul său Nicolae Zăpârţan. 

Alina practică deja box de patru ani de zile şi are în palmares trei titluri de campioană naţională şi un loc cinci la europenele din anul 2017. Aceasta este şi parte a lotului naţional de box al României.

Renunţarea la manichiura şi unghiile lungi, printre sacrificii

Indiferent că este în vacanţă sau în timpul şcolii, Alina petrece măcar două ore la antrenamente. În timpul vacanţei, antrenamentul de după-masă este dublat de unul care are loc dimineaţa. 

Deşi practică un sport al durilor, Alina este o tânără feminină şi cochetă. Printre puţinele lucruri la care a fost nevoită să renunţe din cauza sportului este manichiura. Mănuşile şi poziţia pumnului nu îi permit să îşi pună unghii false şi nici să şi le lase prea lungi. 

De când practică box, Alina nu a mers acasă niciodată cu ochiul vânăt, spre uşurarea mamei sale, care stă cu sufletul la gură la fiecare meci. Antrenamentele istovitoare şi cerinţele şcolare au determinat-o pe adolescentă să se gândească să renunţe, însă în cele din urmă s-a întors de fiecare dată la mănuşi.

image

Cel puţin două ore pe zi, Alina este în sala de antrenament (Foto: Bianca Sara)

„Atât băieţii cât şi fetele au acelaşi regim de antrenament. Cu o tehnică bună şi perfecţionare zilnică a tehnicii nu vor avea probleme şi nici parte de accidentări. Până acum sportivele noastre nu au păţit nimic. Este un sport elegant, al fair play-ului, unul dintre cele mai vechi sporturilor.  Sunt mult mai multe sporturi cu accidentări mai grave, care au dus chiar la deces. Până acum în 30 si ceva de ani de antrenorat nu am avut nicio problemă cu niciun sportiv”, mai spune antrenorul Nicolae Zăpârţan.  

Tehnicile de box au rămas până acum în sală, în cazul adolescentei. Alina spune că până acum nu a fost nevoită niciodată să se apere pe stradă folosindu-se de ce a învăţat la box.

„Nu este neapărat un sport pentru băieţi, după cum se vede şi în această sală. Este un sport dificil, totuşi. Trebuie să ai un psihic tare, să nu cedezi, şi să fii mai dur. Înălţimea, de asemenea, este un factor important în box”, mai spune bistriţeanca.

Vă mai recomandăm:

Fost luptător în trupele speciale din Irak, ajuns selecţionerul lotului României de culturism. Cum reuşeşte, la 53 de ani, să-şi menţină condiţia fizică impecabilă

Poliţiştii care-i învaţă judo pe copii. Cel mai mic elev are doar 5 ani. „Acest sport îi învaţă să fie cinstiţi“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite