Instituţiile prinse cu mâţa-n sac de Curtea de Conturi susţin că au recuperat sumele acordate necuvenit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinse la înghesuială de către Curtea de Conturi instituţiile bistriţene susţin că au recuperat sumele acordate ilegal sau că sunt pe cale de a o face FOTO: Adevărul
Prinse la înghesuială de către Curtea de Conturi instituţiile bistriţene susţin că au recuperat sumele acordate ilegal sau că sunt pe cale de a o face FOTO: Adevărul

Potrivit raportului Curţii de Conturi, în patru instituţii din judeţ s-au găsit nereguli în urma controlului efectuat. Este vorba despre Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Potrivit reprezentanţilor acestora sumele plătite ilegal au fost plătite.


Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de peste 36.000 de lei la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud cauzat de plăţi ilegale unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească indemnizaţii.

Printre plăţile ilegale descoperite de Curtea de Conturi se numără indemnizaţii de însoţitor acordate unor persoane care mai beneficiau şi de alte ajutoare, dar şi acordarea alocaţiilor aparţinătorilor unor minori decedaţi.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, mare parte din această sumă a fost recuperată, fără însă a se preciza dacă s-a apelat sau nu la justiţie.

Acordarea ajutoarelor necuvenite a creat o gaură în bugetul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale de aproape 1 milion de lei. Cele mai multe plăţi vizează ajutoarele de încălzire, indemnizaţia de creştere a copilului, precum şi asigurarea venitului minim garantat.

Suma totală acordată ilegal mamelor care nu au muncit anterior naşterii copilului sau au fost plătite de către angajator pe durata concediului maternal se ridică la aproape jumătate de milion de lei.
Şefa instituţiei, Doina Sigmirean a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la sfârşitul anului trecut că a apelat la justiţie pentru a recupera debitele restante şi că jumătate din sumă deja a fost încasată.

Casa Judeţeană de Pensii a fost şi ea mustrată de Curtea de Conturi, după ce a decoperit că stă prost cu procedurile de executare silită pentru recuperarea datoriilor, dar şi că a acordat indemnizaţii pentru revoluţionari mai mari decât trebuie sau că a acordat ajutoare celor care mai primeau şi de la alte instituţii.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei toate sumele acordate necuvenit au fost recuperate de către instituţie, fără a se apela la instanţă.

Nereguli s-au găsit şi la CAS Bistriţa-Năsăud, plăţile acordate ilegal ridicându-se la peste 35.000 de lei. Găurile în buget au fost create prin decontarea medicamentelor şi serviciilor medicale unor pacienţi deja internaţi, pensionarilor care mai aveau şi alt venit, dar şi celor care aveau o pensie mai mare de 700 de lei.

Reprezentanţii instituţiei susţin că sumele decontate pentru pensionarii care mai aveau şi alt venit sau pentru cei care aveau o pensie mai mare de 700 de lei au fost recuperate integral, în timp ce pentru cei care figurau internaţi şi au cerut decontarea medicamentelor termenul de plată a fost prelungit până în sfârşitul lunii iulie a acestui an.


Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite