Geniul din Beclean care revoluţionează robotica: a inventat robotul inteligent care lucrează cu precizie de chirurg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Kovari a revoluţionat practic lumea roboticii FOTO: Arhivă Personală
Andrei Kovari a revoluţionat practic lumea roboticii FOTO: Arhivă Personală

Andrei Kovari este un tânăr de 20 de ani din Bistriţa-Năsăud, care a început proiectarea unui robot ce poate manipula viruşi şi permite operarea cu substanţe periculoase fără contaminarea mediului.

Andrei Kovari este un student de 20 de ani, care a atras atenţia specialiştilor din ţară şi din străintate datorită roboţeilor săi ingenioşi. Pasiunea pentru robotică a început de pe la 15 ani la un club din cadrul Palatului Copiilor din Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud. 

Cu multă muncă, tânărul a reuşit să surprindă la concursurile interne, unde legea o făceau, de regulă, studenţii de la Politehnică. Deşi bazele cunoştinţelor despre robotică i-au fost puse la Palatul Copiilor, tânărul a descoperit de unul singur tainele acestui domeniu. A bifat în liceu peste 10 concursuri naţionale de unde a venit acasă cu locurile I, II şi III. 

Ani la rând, Andrei a fost cel mai tânăr pasionat de robotică ce îndrăznea să participe la competiţii de profil. De asemenea, el a avut ocazia, în anul 2014, să participe cu roboţi urmăritori de linie la Robochallenge Viena, Austria, una dintre cele mai vestite competiţii de profil din lume. Deşi era prima lui competiţie internaţională la care participa şi care reunea zeci de inventatori din toată lumea, Andrei Kovari s-a întors acasă cu locul al II-lea. 

INTERESAT DE COMBATEREA UNOR EPIDEMII

Ajuns la facultate, Andrei este student la Universitatea Tehnică din Cluj secţia Automatizări, tânărul a continuat să uimească cu ideile sale. Anul trecut, în luna martie, motivat de ultimele epidemii care şi-au făcut apariţia în lume, Andrei se gândea cum să facă să accelereze procesul de dezvoltare a unor viruşi şi a unor vaccinuri. 

„M-am gândit să fac un dispozitiv pe care să-l pot folosi şi la dezvoltarea de roboţi minusculi. Mi-a venit ideea să fac ceva pe zona chimie, medicină, cu manipulare de obiecte microscopice“, explică Andrei. 

Practic, studentul bistriţean a pus la punct un dispozitiv care poate fi asamblat în funcţie de nevoile celui care doreşte să-l folosească, care să-I permită, de exemplu, ataşarea unui microscop şi a altor aparaturi. 

„Nu trebuie să cumperi o chestie gata făcută, mare şi scumpă, ci o poţi face tu «custom», cum vrei. Staţia de lucru conţine şi o cutie mai mare etanşă, care îţi permite să manipulezi ce vrei cu două joystick-uri, astfel încât să nu ai contact cu substanţa. Orice test se poate face fără a intra direct în contact cu substanţele respective. Acest lucru este foarte folositor atunci când ai de manipulat substanţe biohazard, care pot face rău, sau când vrei să nu contaminezi ceea ce manipulezi“, explică Andrei Kovari. 

Mai pe înţelesul tuturor, cutia etanşă permite manipularea substanţelor periculoase fără a polua sau infesta mediul înconjurător. Această staţie de lucru poate fi controlată de lângă dispozitiv, cu ajutorul acestor joystick-uri sau chiar de la distanţă, prin internet. Poţi să proiectezi joystick-ul de pe laptop şi ai şi un feedback video, care îţi arată ce se întâmplă.

În viitor, Andrei se gândeşte să dezvolte staţia de lucru astfel încât să poată fi manipulată de mai mulţi utilizatori în acelaşi timp, inclusiv prin internet. 

PROIECTUL COSTĂ 6.000 DE EURO

Staţia de lucru este un proiect personal de-al lui Andrei, motiv pentru care a avut probleme serioase la finanţarea acestuia. Proiectarea a fost făcută într-o singură noapte, iar proiectul efectiv a fost susţinut inclusiv din bursa de studii primită de Andrei pentru rezultatele deosebite pe care le are la facultate. 

Costurile materialelor şi motoarelor folosite ajung la 6.000 de euro. Tocmai costurile mari ale materialelor l-au determinat pe Andrei să oprească de câteva ori dezvoltarea proiectului. În acest moment, staţia de lucru este gata în proporţie de 60%. Partea electronică este finalizată, însă Andrei se chinuie să găsească un motor care să-i permită o manipulare foarte fină şi precisă. Ambiţiosul student spune că în luna mai va reîncepe să lucreze din nou la proiect, urmând să-l finalizeze în câteva luni. 

„În configuraţia finală ar trebui să poată manipula celule. O altă aplicaţie a robotului ar putea fi inseminarea artificială. Cam până acolo l-am gândit la nivel de precizie“, completează tânărul. 

Pe piaţă mai există ceva asemănător, însă preţurile acestor dispozitive, care nu permit o multiplă utilizare, sunt cel puţin prohibitive. Preţul unui robot chirurgical Da Vinci, care nu poate manipula chiar la nivel celular, sare de un million de euro. Mai există un manipulator asemănător, care trece şi el de 250.000 de euro.

Universitatea Tehnică, mai exact una dintre profesoarele de chimie din cadrul instituţiei de învăţământ, s-a arătat interesată de invenţia tânărului, singura condiţie a cadrului didactic fiind ca aceasta să fie adaptată nevoilor laboratorului său. 

Bistriţeanul spune că ar fi dispus să vândă prototipul şi chiar să facă unul „custom made“ şi companiilor private, însă doar dacă primeşte fonduri în avans, întrucât nu şi-ar permite să suporte din buzunarul său un asemenea proiect. 

A realizat un robot care detectează victimele cutremurelor 

Aceasta nu este singura invenţie revoluţionară a studentului din Bistriţa. În urmă cu 4 ani, tânărul născut în comuna bistriţeană Braniştea, care pe atunci avea doar 16 ani,  a impresionat organizatorii programului „Tech School“ cu un robot care ar putea fi folosit în caz de cutremur.

Este vorba de un robot mic, ergonomic, ce ajunge în locuri foarte strâmte, acolo unde omul nu reuşeşte să intre. Robotul ajută la identificarea prezenţei umane sub dărâmături, cu ajutorul mai multor senzori speciali.

Vă mai recomandăm:

Povestea elevului care revoluţionează robotica. Ultima invenţie: robotul care găseşte victimele după cutremur

 

Un tânăr de doar 18 ani a adus locul II la Bistriţa de la Robochallenge Viena, una dintre cele mai importante competiţii dedicate roboţeilor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite