Elena M. Cîmpan este preşedinta Societăţii Scriitorilor „Conexiuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2010 a însemnat pentru Elena M. Cîmpan publicarea a şapte cărţi şi performanţa obţinută de două eleve ale sale: locul I la olimpiadele naţionale de limba română şi germană.

Elena M. Cîmpan este profesoară de română şi germană la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa. Din copilărie îi plăceau poveştile spuse de cei dragi, iar din casa părinţilor săi erau nelipsite cărţile. „Fratele meu mai mare aducea mereu acasă câte un volum şi astfel am fost în legătură cu cărţile, cu universul aparte în care te poartă acestea", explică profesoara, care are o experienţă didactică de 20 de ani. Pentru ea, biblioteca nu este doar un simplu loc, ci un labirint în care îi place să se piardă, să se caute şi să se regăsească.

Debut la 13 ani

Primele sale creaţii le-a pus pe hârtie la vârsta de 13 ani, când era în clasa a VII-a şi le-a publicat în ziarul sucevean „Crai Nou". „Erau micile mele încercări literare, două poezii numite Poem şi Creion", explică Elena M. Cîmpan. A scris şi în revista colegiului Naţional „Mihai Eminescu" din Suceava, dar a şi citit în cenaclul liceului. Tot atunci a luat un premiu la concursul naţional de creaţie „Tinere condeie". Nu s-a oprit nici în timpul facultăţii pe care a urmat-o în pitorescul târg al Ieşilor. „Am citit la cenaclu Junimea, la care au fost Mihai Eminescu şi Ion Creangă. A fost o încercare şi o certitudine", povesteşte profesoara.

Cuvântul, o artă

După 20 de ani a publicat primul său volum de poezie intitulat „Dilemne". Îmi place să las cuvântul să se caute. Cuvântul trebuie să zboare, să aibă libertate, nu trebuie să stea în colivie. Cuvântul te reprezintă, fără el nu ai putea să te exprimi. Tot el îi adună pe ceilalţi în jurul tău. Şi cuvântul e o artă precum muzica şi pictura", adaugă scriitoarea.  

De doi ani este şi preşedintele Societăţii Scriitorilor „Conexiuni".  Aceasta a scos anul trecut 7 volume, două de interpretări critice, unul de poezii („Pianul şi alte poeme"), altul de eseuri („Eseul de cleştar"), două antologii (una de texte literare, iar cealaltă de poezii). Scriitoarea este şi coautor la antologia „Conexiuni" împreună cu Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc". 

Performanţele elevilor săi

Profesoara consideră că şcoala este un mediu tonic, mai ales într-un liceu bun cum este Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu". Pentru ea, şcoala oferă tinereţe în fiecare zi. „Intrând zilnic în contact cu elevii, ei îţi împrumută din vitalitatea şi exuberanţa lor. Tinereţea este vârsta marilor reuşite, a marilor iubiri", apreciază dăscăliţa.

Anul 2010 i-a adus şi o performanţă nemaiîntîlnită până acum. „Spune-mi un alt profesor care, într-un an, să aibă doi elevi care să obţină premiul I la două olimpiade naţionale! Este o reuşită foarte mare", susţine Elena M. Cîmpan.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce lecţie de viaţă le predaţi elevilor dumneavoastră?

Le sugerez mereu să nu se lase înşelaţi şi să nu înşele. Îi sfătuiesc să nu facă rabat de la calitate şi să-şi depăşească propriile limite. Într-un cuvânt, le spun să se formeze ca oameni şi să nu se mulţumească niciodată cu puţin.

PROFIL

Născută: 28 august 1967, Lucăceşti-Drăgoieşti, judeţul Suceava

Studii: Facultatea de Litere a Universităţii „Al.I.Cuza"  din Iaşi

Familie: căsătorită, un băiat de 15 ani, Iacob

Ce-i place:

Fire romantică, Elena M. Cîmpan adoră liniştea, zăpada, marea, nisipul, plaja. „Îmi mai place să mă plimb pe iarbă. Îmi dă o stare de bine", povesteşte profesoara. Când are timp, călătoreşte. Pentru ea, călătoriile înseamnă şi inspiraţie, nu pierdere de vreme, cum consideră unii oameni.

Ce nu-i place:

Detestă lucrurile care nu funcţionează bine. A preluat ceva din rigoarea nemţească. Nu-i mai place când lucrurile nu sunt în ordine şi când cineva îi supraveghează munca. „Mă deranjeză când cineva se uită peste manuscrisele mele. Acestea sunt o parte din mine pe care încă nu vreau să o prezint publicului decât după ce simt că e timpul", susţine scriitoarea.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite