Cum a inaugurat Primăria Bistriţa, pe ascuns, o pârtie de 7 milioane de euro când s-a terminat zăpada
0Marţi, Primăria Bistriţa a inaugurat, departe de ochii presei şi ai bistriţenilor, o investiţie de 7 milioane de euro. Este vorba despre o pârtie amenajată lângă oraş, pe care însă nu se poate schia, din pricina vremii.
În luna august a anului 2015, primarul oraşului Bistriţa, Ovidiu Creţu semna contractul de începere a lucrărilor la o pârtie de schi, situată pe un deal la doi paşi de municipiu. Lucrările au început o lună mai târziu şi trebuiau finalizate la mijlocul anului 2016, pentru ca pârtia să poată fi utilizată luna aceasta.
Lucrările s-au prelungit până în luna februarie a acestui an, municipalitate văzându-se în postura de a inaugura o pârtie de schi acoperită cu noroi, pe temperaturi care nu permit practicarea sporturilor de iarnă în Bistriţa. Asta după ce iarna aceasta a nins ca în poveşti în Bistriţa încă din decembrie.
Întrucât pârtia nu poate fi folosită, aceasta a fost inaugurată pe ascuns, departe de ochii presei. Se pare că planurile municipalităţii sunt să forţeze puţin iarna şi să o inagureze oficial în acest weekend, când se anunţă temperaturi mai scăzute.
„Spre finalul săptămânii se anunţă temperaturi scăzute şi o să încercăm să forţam, să folosim tunurile de zăpadă la capacitate maximă şi să refacem stratul de zăpadă pe pârtia de schi pentru a putea fi dată în folosinţă”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro primarul Ovidiu Creţu.
Întârzierile au fost date nu doar de lucrări, ci şi de controlul telescaunului, a problemelor cu tunurile de zăpadă şi a lipsei unei firme care să administreze pâria de schi.
Pârtia de schi a costat în total aproape 7 milioane de euro cu tot cu TVA. Pentru materializarea proiectului, care a fost cel mai contestat întreprins de Primăria Bistriţa, municipalitatea s-a împrumutat din bancă.

Echipamentele funcţionează, deşi pârtia nu poate fi folosită FOTO: Remus Rus
Acesta este cel mai contestat proiect al Primăriei Bistriţa. Se pare că temperaturile tot mai crescute de la Bistriţa, altitudinea la care a fost amenajată pârtia şi costurile mari ale investiţiei au exclus şi finanţarea europeană.
Pârtia a fost dotată cu un telescaun, patru tunuri de zăpadă şi un lac de acumulare de 5.000 de mc pentru producerea zăpezii artificiale. Cota cea mai înaltă a pârtiei se situează la +674,03 metri, diferenţa de nivel fiind de 218,46 metri.

Cam aşa arată drumul de acces spre pârtia de schi (Foto: Remus Rus)
Pârtia, administrată de firma care a umplut Bistriţa de mere, ouă şi struţi
În luna ianuarie, Primăria Bistriţa a găsit şi un administrator al pârtiei. Este vorba despre firma S.C. Euroaplin, care va încasa pentru trei luni de administrare a pârtiei aproape 300.000 de lei.
Dumitru Tănase, omul de afaceri care administrează firma care a luat naştere în toamna anului 2016, mai deţine un SRL, care fabrică materiale din fribră de sticlă. În ultimii ani, această firmă a încasat peste 20.000 de euro de la Primăria Bistriţa pentru confecţionarea unor struţi, mere şi ouă din fibră de sticlă.
Pentru 10 struţi, Primăria Bistriţa a cheltuit peste 40.000 de lei, iar pentru 12 ouă gigant a alocat 25.000 de lei. Merele uriaşe din fibră de sticlă au închiţit şi ele 37.000 de lei.
Vă mai recomandăm:
Cum va arăta domeniul schiabil de la Colibiţa. Investiţia se ridică la 15 milioane de euro