Cum a inaugurat Primăria Bistriţa, pe ascuns, o pârtie de 7 milioane de euro când s-a terminat zăpada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, Primăria Bistriţa a inaugurat, departe de ochii presei şi ai bistriţenilor, o investiţie de 7 milioane de euro. Este vorba despre o pârtie amenajată lângă oraş, pe care însă nu se poate schia, din pricina vremii.

În luna august a anului 2015, primarul oraşului Bistriţa, Ovidiu Creţu semna contractul de începere a lucrărilor la o pârtie de schi, situată pe un deal la doi paşi de municipiu. Lucrările au început o lună mai târziu şi trebuiau finalizate la mijlocul anului 2016, pentru ca pârtia să poată fi utilizată luna aceasta. 

Lucrările s-au prelungit până în luna februarie a acestui an, municipalitate văzându-se în postura de a inaugura o pârtie de schi acoperită cu noroi, pe temperaturi care nu permit practicarea sporturilor de iarnă în Bistriţa. Asta după ce iarna aceasta a nins ca în poveşti în Bistriţa încă din decembrie. 

Întrucât pârtia nu poate fi folosită, aceasta a fost inaugurată pe ascuns, departe de ochii presei. Se pare că planurile municipalităţii sunt să forţeze puţin iarna şi să o inagureze oficial în acest weekend, când se anunţă temperaturi mai scăzute. 

„Spre finalul săptămânii se anunţă temperaturi scăzute şi o să încercăm să forţam, să folosim tunurile de zăpadă la capacitate maximă şi să refacem stratul de zăpadă pe pârtia de schi pentru a putea fi dată în folosinţă”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro primarul Ovidiu Creţu.

Întârzierile au fost date nu doar de lucrări, ci şi de controlul telescaunului, a problemelor cu tunurile de zăpadă şi a lipsei unei firme care să administreze pâria de schi.

Pârtia de schi a costat în total aproape 7 milioane de euro cu tot cu TVA. Pentru materializarea proiectului, care a fost cel mai contestat întreprins de Primăria Bistriţa, municipalitatea s-a împrumutat din bancă.

image

Echipamentele funcţionează, deşi pârtia nu poate fi folosită FOTO: Remus Rus 

Acesta este cel mai contestat proiect al Primăriei Bistriţa. Se pare că temperaturile tot mai crescute de la Bistriţa, altitudinea la care a fost amenajată pârtia şi costurile mari ale investiţiei au exclus şi finanţarea europeană.

Pârtia a fost dotată cu un telescaun, patru tunuri de zăpadă şi un lac de acumulare de 5.000 de mc pentru producerea zăpezii artificiale. Cota cea mai înaltă a pârtiei se situează la +674,03 metri, diferenţa de nivel fiind de 218,46 metri. 

image


Cam aşa arată drumul de acces spre pârtia de schi (Foto: Remus Rus)

Pârtia, administrată de firma care a umplut Bistriţa de mere, ouă şi struţi 

În luna ianuarie, Primăria Bistriţa a găsit şi un administrator al pârtiei. Este vorba despre firma S.C. Euroaplin, care va încasa pentru trei luni de administrare a pârtiei aproape 300.000 de lei. 

Dumitru Tănase, omul de afaceri care administrează firma care a luat naştere în toamna anului 2016, mai deţine un SRL, care fabrică materiale din fribră de sticlă. În ultimii ani, această firmă a încasat peste 20.000 de euro de la Primăria Bistriţa pentru confecţionarea unor struţi, mere şi ouă din fibră de sticlă.

Pentru 10 struţi, Primăria Bistriţa a cheltuit peste 40.000 de lei, iar pentru 12 ouă gigant a alocat 25.000 de lei. Merele uriaşe din fibră de sticlă au închiţit şi ele 37.000 de lei. 

Vă mai recomandăm:

Grandomania e la ea acasă la Bistriţa. Ce le promit candidaţii alegătorilor: de la pârtii de schi la parcări mecanizate „smart”

Cum va arăta domeniul schiabil de la Colibiţa. Investiţia se ridică la 15 milioane de euro

Bistriţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri