Bistriţa: Elevii ţin geamurile deschise să se încălzească de la soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În câteva şcoli rurale din  Bistriţa-Năsăud elevii stau cu paltoanele în clasă, deoarece încălzirea a fost, fie raţionalizată, fie nu există.

Odată cu venirea frigului, problema încălzirii în şcoli a revenit în actualitate, mulţi primari fiind puşi în dificultate atunci când vine vorba de asigurarea temperaturilor optime în sălile de clasă.În cazul multor şcoli rurale din  Bistriţa-Năsăud situaţia este una complicată, iar primăriile fie nu au deloc bani să plătească încălzirea, fie au bani pentru o lună-două.

Milaş, studiu de caz

Una dintre cele mai dificile situaţii se înregistrează la Milaş, acolo unde primăria încălzeşte cele două şcoli din comună pe datorie. Anul acesta,în primăvară  şcolile s-au trezit cu gazul tăiat pe motiv  de neplată,. Acum primarul Iosif Gabor a făcut o înţelegere cu E-on gaz pentru a-i furniza gaz până va primi bani de la Consiliul Judeţean. „Sper că vom primi bani de la judeţ la rectificarea bugetară de luna aceasta, pentru că în caz contrar nu ştiu cum ne vom descurca. Avem datorii foarte mari şi ne trebuie în jur de 20.000 de lei pentru a putea trece cu şcolile peste această iarnă", declară edilul. Până vor veni eventualii banii, cele două şcoli din Milaş şi Orosfaia, sunt încălzite în regim de criză, gazul în sobe fiind pornit doar în intervalul orar 7-10 dimineaţa.Întrucât comuna este situată în zona de câmpie a judeţului, acolo unde locuitorii se încălzesc pe bază de gaz încă din anii '60, nu există posibilitatea încălzirii pe lemne. Iar dacă primăria ar dori montarea unor centrale termice pe lemne ar trebui să plătească sume foarte mari de care nu dispun.

În Miceşti banii ajung doar pentru noiembrie

O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi în Miceştii de Câmpie. Primarul de aici spune că are alocate fonduri pentru încălzire până în luna noiembrie. „Deocamdată este căldură în şcoli, copiilor nu le e frig şi pot învăţa, dar avem alocaţi de la bugetul local bani doar pentru luna octombrie. Pe urmă nu ştim ce se va întâmpla, dacă nu primim ajutor nu vom mai putea încălzi sălile de clasă", explică Dumitru Bendean, primarul comunei.O altă situaţie deosebită este la Livezile, acolo unde elevii învaţă în una dintre cele mai noi şcoli din judeţ, dar care nu au încă încălzire. „Am terminat recent lucrările la şcoală şi încă se mai lucrează la branşamentele centralei termice. Imediat ce se vor termina vom da drumul la căldură", spune primarul Olimpiu Neamţ. „Avem noroc că bate soarele direct pe sălile de clasă. Deschidem geamul şi se poate învăţa fără probleme în şcoală. Pentru că sunt izolaţi pereţii căldura soarelui este păstrată înăuntru", susţine Cristina Mureşan, directorul şcolii.Inspectorii şcolari se află în plin proces de verificare a  unităţilor şcolare. „Vom vedea pe parcurs ce probleme mai apar. Odată cu apropierea sfârşitului de an vor ieşi la suprafaţă şi problemele legate de planificările bugetare pentru anul următor", spune inspectorul şcolar general, Mihai Mureşan.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite