Aproape jumătate din drumurile judeţene din Bistriţa-Năsăud sunt pietruite sau de pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un singur drum judeţean din Bistriţa-Năsăud este asfaltat şi reabilitat în totalitate. Pe aproximativ 41% din drumurile judeţene se circulă şi în 2014 ca la ţară. Peste 300 de kilometri din drumurile judeţene sunt pietruite sau de pământ.

Din cele 26 de drumuri judeţene, unul singur oferă pe toţi cei 77 de kilometri ai săi condiţii decente conducătorilor auto, acesta fiind proaspăt reabilitat. Este vorba despre DJ 151, cel mai lung drum din judeţ, care leagă Bistriţa-Năsăud de Mureş. Acesta este şi singurul care a primit la evaluare pe toată lungimea sa calificativul „bun”, însă pentru a ajunge la această performanţă a înghiţit aproximativ 30 de milioane de euro.

Restul cele 25 de drumuri judeţene au porţiuni asfaltate şi porţiuni de piatră şi pământ. Drumul cu cei mai mulţi kilometri de pământ şi piatră este DJ 172 G. Acesta are 33,5 kilometri de piatră şi doar 25 de kilometri de asfalt.

Din cei 730 de kilometri de drumuri judeţene, 237 sunt de piatră, 68 de pământ şi 427 de kilometri sunt asfaltaţi. La un calcul simplu constatăm că 305 de kilometri, adică peste 40% dintre drumuri sunt de pământ şi piatră. Marea majoritate a drumurilor sunt catalogate drept „mediu” sau „rău”.

În ultimii 20 de ani, au fost modernizaţi doar 80 de kilometri de drumuri judeţene, astfel că şi cele care au asfalt sunt aproape impracticabile.

Lucrurile nu stau mai bine nici când vine vorba despre drumurile naţionale. DN 17C şi DN17 D au asfalt însă peticele anuale şi gropile le fac aproape impracticabile. Promisiuni de la centru vin încă din 2008, însă până acum aceste două drumuri nu au fost reabilitate. Potrivit preşedintelui de Consiliu Judeţean Radu Moldovan lucrările de reabilitare la aceste două drumuri vor începe în 2015.

Ultima mişcare a Consiliului Judeţean în încercarea de a atragere fondurile europene pentru modernizarea drumurilor judeţene a fost comasarea. Astfel, patru drumuri judeţene au fost comasate pentru a creşte şansele obţinerii de fonduri europene pentru acest traseu care leagă Bistriţa-Năsăud de judeţul Suceava.

Un alt drum ce se întinde pe 18 kilometri care este reabilitat cu ajutorul fondurilor europene este cel care duce la Colibiţa, localitate care se pregăteşte să obţină statutul de staţiune.

Vă mai recomandăm:

Un sfert dintre drumurile judeţene din Suceava n-au văzut niciodată asfaltul

Drumurile ruşinii din Satu Mare: din totalul de 850 km de drum judeţean, 100 sunt de pământ şi 65 cu piatră cubică



 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite