VIDEO În Buzău, asfaltul lipseşte de pe aproape un sfert din drumurile judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşit de an 2014, infrastructura rutieră a Buzăului este la pământ. Din cei 930 de kilometri de drum judeţean care brăzdează Buzăul în lung şi-n lat, 244 de kilometri  nu au văzut niciodată asfaltul. Mai grav este că sunt porţiuni catalogate de specialiştii Consiliului Judeţean ca fiind impracticabile.

Potrivit situaţiei actuale privind viabilitatea drumurilor pietruite, cele mai multe porţiuni de drum judeţean neasfaltat se află în zone cu relief înalt, carosabilul fiind format din pământ sau pietriş.

Drumul judeţean cu cele mai mari probleme este DJ 203 K, care intră din Brăila prin Robeasca şi traversează judeţul, pe Valea Slănicului, până la Nehoiaşu. 

Aici sunt şase segmente de drum pietruit, cele mai multe, unele aproape impracticabile, fiind pe raza comunei Lopătari. DJ 203 K este o adevărată capcană pentru turiştii care ajung la Focurile Vii pentru că este indicat de GPS ca rută de acces spre Braşov, deşi arată mai degrabă a drum forestier. 

Porţiunea cea mai deteriorată din drumul judeţean 203 K porneşte din centrul comunei Lopătari şi măsoară 8,5 kilometri, până în satul Plaiul Nucului. De aici, se transformă în drum forestier care se înfundă într-o pădure de aproape 18 kilometri lungime. 

Pentru localnicii din satul Plaiul Nucului, starea proastă a drumului se reflectă în traiul de zi cu zi. Din ce în ce mai puţine autobuze de călători şi maşini cu marfă urcă în sat, din cauza obstacolelor. Şoferii care încă se mai încumetă să utilizeze acest drum spun că vor ajunge şi ei cât de curând să renunţe, atunci când maşinile vor ceda.

Autorităţile locale spun însă că au ajuns la fundul sacului, din cauza deselor lucrări de reparaţii efectuate pe un drum de care, teoretic, răspunde Consiliul Judeţean Buzău. ”E catastrofal. La Plaiul Nucului sunt 766 de persoane şi 254 de gospodării care sunt aproape izolate. Autobuzul, când vine seara, la ora 5, se dă lumea jos ca să poată trece gropile. Oamenii plătesc taxe şi impozite, acciză la combustibil care se duc la drumurile judeţene şi nu vine să bage un autogreder sau un buldoexcavator, ceva să facă şanţuri. Peste malul din dreapta dacă pică o maşină, mor toţi oamenii”, spune Ion Gheorghe, viceprimar în Lopătari.

Drumul judeţean 203 K străbate mai multe localităţi, de la Robeasca, până aproape de municipiul Buzău, apoi pe Valea Slănicului, acesta traversând judeţul de la est la vest. Sectorul dintre localităţile Lopătari şi Plaiul Nucului este cel mai afectat şi totodată singurul pentru care, în ultimii doi ani, nu s-a alocat niciun leu pentru lucrări de întreţinere. ”Singura soluţie este întocmirea unui proiect european de accesare a unor fonduri pentru rezolvarea pe termen lung a acestei probleme. Din cauza condiţiilor meteo din ultima perioadă suntem nevoiţi să facem o reanalizare a priporităţilor pe drumuri judeţene”, a declarat Laurenţiu Gavrilă, secretar CJ Buzău.

Un alt drum judeţean cu multe porţiuni neasfaltate este DJ 220 Boldu – Săruleşti. Porţiuni de asfalt alternează cu cele cu pietriş, iar drumul poate fi traversat cu un autoturism, atât pe timp uscat, cât şi pe ploaie. Cel mai lungă parte neasfaltată are 12 kilometri.

Drumul judeţean DJ 203 C Pogoanele – Pietroasele are patru porţiuni neasfaltate, cea mai lungă având lungimea de 16,5 kilometri, între Pogoanele şi Brădeanu. Este un drum balastat, catalogat de specialişti ca fiind bun şi mediocru, pe alocuri, pentru traficul auto.

Lipsa asfaltului, pe porţiuni, mai este semnalată pe următoarele drumuri judeţene din Buzău:

DJ 102 C, între limita judeţului Prahova – Cislău, peste 7 kilometri;

DJ 102 F, de la DN 10 până la Mânzăleşti, peste 20 de kilometri;

DJ 102I DJ203D (km6+100) – DJ102H (km30+800) Smârdan - Cârligu Mare, porţiune de 6 kilometri;

DJ 103P Chiojdu – Nehoiu, 23 de kilometri, din care 20 de kilometri sunt drum de pământ, impracticabil;

DJ 103R Scorţeanca – Greceanca, 5 kilometri;

DJ 104N Finţeşti – limita cu judeţul Prahova;

DJ 202E Limita judeţului Vrancea – DJ 202, 5 kilometri;

DJ 203A Podu Muncii – limita cu judeţul Brăila, 20 kilometri;

DJ 203C Pogoanele – Pietroasele, 25 kilometri;

DJ 203E Limita judeţului Ialomiţa – Ruşeţu, 4,6 kilometri;

DJ 203G Costeşti – Măgura, 1,4 kilometri;

DJ 203L Săpoca – Brătileşti, 16 kilometri;

DJ 204C Limita judeţului Vrancea – Vintilă Vodă, 7,2 kilometri;

DJ 204L Limita judeţului Vrancea – Valea Largă, 5 kilometri;

DJ 204M Mânzăleşti – Lopătăreasa, 8,5 kilometri;

DJ 205  Verneşti – Săhăteni, 4,8 kilometri;

DJ 205A DN1B(km62+800)-DJ205 (km6+000) Lipia - Ciobănoaia, 4,2 kilometri;

DJ 215A Izvorul Dulce – Zilişteanca, 3,9 kilometri;

DJ 216 DN 22 – Nicoleşti, 5 kilometri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite