Zimbrul, animal de legendă în Maramureș. Consiliul Județean vrea să înființeze o rezervație

0
Publicat:

O rezervație de zimbri vrea să înființeze Consiliul Județean (CJ) în Maramureș. Aceasta va fi în zona comunei Băiuț și va cuprinde zona de acces la rezervație, punctele de plată și observare a zimbrilor, loc de odihnă, clădirea administrativă, punctul de belvedere și rezervația în sine.

Rezervația de zimbri urmează să fie în zona comunei Băiuț  FOTO CJ Maramureș
Rezervația de zimbri urmează să fie în zona comunei Băiuț FOTO CJ Maramureș

În prima fază vor fi cinci zimbri la Băiuț, iar ulterior se va dezvolta rezervația, pentru a contribui la conservarea acestei specii. Se preconizează că prezența zimbrilor în rezervația de la Băiuț va atrage și noi turiști în Maramureș.

„În ședința de azi (marți, 22 ianuarie 2024 - n.r.) a Consiliului Județean Maramureș, am adoptat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico - economici și devizul general estimativ pentru obiectivul de investiții <Înființarea și dezvoltarea unei rezervații de animale sălbatice, de zimbri, în comuna Băiuț, județul Maramureș>. Practic, prin acest proiect vom readuce zimbrul în județul nostru, animal care a trăit în pădurile maramureșene până în jurul anilor 1800. Zimbrul este simbol identitar al Maramureșului, pe care îl regăsim și în stema județului nostru”, a precizat Ionel Bogda, președintele CJ Maramureș.

„În prima fază vom avea 5 zimbri la Băiuț, iar ulterior vom dezvolta rezervația, astfel încât să contribuim direct la conservarea acestei specii. Prezența zimbrilor în rezervația de la Băiuț va atrage și noi turiști în Maramureș, care vor dori să observe și să vadă acest animal falnic în habitatul lui propriu”, mai arată Ionel Bogdan.

Astăzi există doar cinci rezervații de zimbri la nivel național. În vecinătatea comunei Băiuț se află şi situl „Codrii Seculari - Strâmbu Băiuţ”, aflat în patrimoniul UNESCO.

Zimbrul, animal legendar în Maramureș

În Maramureș au mai existat zimbri, un animal emblematic pentru această regiune, fiind însă exterminat în urma vânătorii excesive. Informațiile sunt incerte cu privire la dispariția lor de aici, însă legenda spune că ultimul zimbru din Maramureș a fost împușcat în 1852.

Zimbrul se află pe stema și pecetea domnească a Țării Maramureșului și a Țării Moldovei (începând cu secolul al XIV-lea), dar și a Republicii Moldova (din 1990), ba chiar și stema postdecembristă a României cuprinde un cap de zimbru („bour”), între coarnele căruia strălucește un „luceafăr”. Potrivit legendei, întemeierea principatului Moldovei „este legată, în concepția istoriografică a cronicarilor, de un eveniment legendar: vânătoarea zimbrului (bourului) de către un român din Maramureș, Dragoș, devenit apoi primul voievod al Moldovei”, după cum scrie Mircea Eliade.

Dragoș (Dragoș I sau Dragoș Vodă 1354 – 1378) cunoscut ca primul voievod al Moldovei, ar fi ajuns aici după ce, fiind la vânătoare, a urmărit un zimbru din Maramureș până în Moldova. Plăcându-i locul, s-a așezat acolo și a populat țara cu români din Maramureș.

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite