Muntele format din coloane uriașe de bazalt. Cum se poate vizita „orga de piatră“ a Apusenilor VIDEO

0
Publicat:

O rezervaţie naturală spectaculoasă din Munții Apuseni este foarte facilă pentru turiști, în orice anotimp. Detunata Goală din Alba are zone lipsite de pădure, cu pereţi stâncoşi de o splendoare aparte prin ale sale coaste de andezit-bazalt.

Peretele impresionant al Detunatei Goale FOTO Facebook/ Județul Alba
Peretele impresionant al Detunatei Goale FOTO Facebook/ Județul Alba

Peretele impresionant de stâncă are înălţimea de 75 metri. O mare trenă de grohotiş, formată din fragmente ale coloanelor de rocă desprinse din masivul de piatră este impresionantă în sine, atât prin masa uriaşă acumulată aici cât şi prin dimensiunea coloanelor căzute. Există o potecă ce permite accesul rezonabil de facil în zona de maximă spectaculozitate din Alba.

Aria protejată, remarcabilă prin prezența coloanelor de bazalt de formă prismatic-hexagonală, aflată în nesfârșita înșiruire de culmi ale Munţilor Metaliferi, reprezintă împreună cu „Detunata Flocoasă” (1265 de metri), puncte de mare atracţie turistică. În timp ce „Detunata Flocoasă” îşi datorează numele pădurii de molid care o acoperă, nu oferă prea multe posibilități de examinare geologică, „Detunata Goală” (1048 de metri), lipsită de pădure, dezvăluie spectaculoasa fizionomie magmatică.

Declarată rezervaţie încă din 1936, Detunata Goală oferă probabil cele mai atrăgătoare peisaje din Carpaţi, datorită aspectului său cu totul neobişnuit. Conform studiilor, reprezintă iviri de bazalte, sub forma unor măguri vulcanice. Are la bază păduri de conifere şi o surpafaţă gigantică de bazalte prăbuşite, de-a dreptul impresionantă. Şi, cum îi spune numele, este golaşă, ceea ce îi sporeşte monumentalitatea. Peretele vestic e constituit din stive de coloane cenuşiu-negricioase de bazalt, formând, parcă, o splendidă şi gigantică orgă de biserică.

Farmecul ascuns al Detunatei Goale, însă, ţine de faptul că surprizele plăcute ale călătoriei încep cu mult înainte să ajungeţi în vârf. Adică din pădure.

Pe lângă faptul că poteca e teribil de pitorească, cu trepte naturale din rădăcini de brad şi cu cetini care coboară, uneori, până la nivelul ochilor, pădurea ascunde un secret ştiut de puţini. Foarte aproape de poalele Detunatei, cât eşti încă între brazi, poţi observa un gheţar cu fenomen invers. E vorba despre un pârâu care, paradoxal, îngheaţă în aprilie, rămânând astfel până la terminarea sezonului cald.

Ca să ajungi la Detunata Goală, trebuie ales ca punct de pornire localitatea Bucium din Munţii Metaliferi. Pornind cu maşina din Alba Iulia pe drumul naţional DN 74, trecând prin Zlatna traversând Pasul Bucium (915 metri) până la satul Cerbu (situat la 6 km sud-vest de Abrud) la 7 km depărtare se află comuna Bucium.

Detunata Goală și, în planul al doilea, Detunata Flocoasă FOTO Facebook/ Județul Alba
Detunata Goală și, în planul al doilea, Detunata Flocoasă FOTO Facebook/ Județul Alba

De acolo, în dreptul primăriei, se desprinde un drum forestier la stânga, ce urcă printre case. După 500 de metri, se trece podeţul peste pârâul Şesii, în dreptul indicatorului turistic, şi se urcă pe drumul de munte care va trece de-a curmezişul unei păşuni, până la pădure.

Apoi, se face dreapta pe un drum îngust şi se ajunge la Popasul Fefeleaga, de unde se continuă pe cărarea care duce în codru. La primul pârâiaş, care taie drumul, se face stânga şi se urmează marcajul turistic din pădure, care ghidează călătorul până sus, pe serpentine, spre vârful Detunatei Goale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite