Țigări de 10 milioane de euro vor fi distruse. Marfa de contrabandă a fost capturată la granița cu Ucraina

0
Publicat:

Depozitul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației este plin cu țigări de contrabandă, confiscate. Afară sunt cele peste 200 de mașini care le-au transportat.

Mii de pachete de țigări confiscate vor fi distruse  FOTO Angela Sabău
Mii de pachete de țigări confiscate vor fi distruse FOTO Angela Sabău

Traficul de țigări la frontiera Uniunii Europene a fost una dintre cele mai frecvente infracțiuni, până înainte de începerea războiului din Ucraina. Din martie, trecerile ilegale ale frontierei concurează serios la acest capitol, mai ales că traficul de țigări a scăzut. De altfel, traficul de țigări a scăzut constant în ultimii trei ani.

Războiul din Ucraina, în special după ce s-a decretat Legea marțială în țara vecină, a dus la crearea unui fenomen neașteptat: scăderea contrabandei cu țigărila granița de nord a României. „Observăm o scădere, încă din luna februarie, cu 60% a cantităților de țigări traficate“, dezvăluie comisarul-șef de poliție Florin Coman, șeful Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Maramureș. El explică acest fenomen prin lipsa cărăușilor, care erau în principal bărbați, dar și lipsa accesului la principalele rute din Republica Belarus și Rusia.

În momentul de față, în depozitul ITPF Sighet se află țigări în valoare de aproximativ 10 milioane de euro: 8.313 baxuri a câte 500 de pachete de țigări. Prețul estimat este de 11,7 lei pe pachet, iar valoarea de piață este aproximativ de două ori mai mare.

Poliția de frontieră  FOTO Angela Sabău
Poliția de frontieră FOTO Angela Sabău

Polițiștii de frontieră spun că acestea sunt distruse, după ce există o sentință definitivă a instanței.

De fapt, sunt predate unor producători, care le vor distruge, deoarece legislația nu permite să fie valorificate. Chiar dacă nu aduc profit direct – nefiind valorificate - aduc un profit indirect. „Fiecare pachet pe care noi îl confiscăm, înseamnă 20 de lei la bugetul statului”, spun polițiștii de frontieră.

Țigările confiscate intră în proprietatea privată a statului și urmează să le predăm la antrepozitari. La cei care produc aceste sortimente de țigări. Cele care nu sunt produse la noi, merg conform cotei de piață”, mai explică agentul șef principal Marina Palaga.

Cota de piață cea mai mare o are producătorul cel mai mare, astfel că acesta va primi cel mai mare procent din țigările confiscate. Ceilalți vor primi procentual, conform cotei lor de piață.

Cel mai vechi dosar, din 2011

Țigările confiscate și depozitate la ITPF sunt etichetate, ambalate în saci și așteaptă ca procesul contrabandiștilor de la care au fost confiscate să fie finalizat în inastanță. Apoi, acestea sunt predate antrepozitarilor conform cotei de piață, care le vor distruge. Însă unele așteată acolo ani buni, cel mai vechi dosar fiind din 2011.

Însă cea mai mare captură a fost făcută în 2017, când au fost confiscate 500 de baxuri de țigări. 

Atunci când vine vorba despre alte obiecte care au fost confiscate, acestea pot fi valorificate sau distruse.

În curtea ITPF sunt peste 200 de mașini care au fost modificate pentru a ascunde țigările. Conform legii, aceste autovehicule se confiscă.

Mașinile confiscate pot fi valorificate sau distruse   FOTO Angela Sabău
Mașinile confiscate pot fi valorificate sau distruse FOTO Angela Sabău

Polițiștii de frontieră mai spun că după ce în dosarul instrumentat e instanță este o sentință definitivă, se întrunește o comisie din care fac parte reprezentanți ai ANAF, Protecția Mediului, Protecția Consumatorului și Poliție, care decide dacă obiectul respectiv poate fi valorificat sau va fi distrus.

BAT, donație importantă Poliției de Frontieră

British American Tabacco (BAT) a făcut Poliției de Frontieră o donație de 300 de camere de supravegere cu senzori de mișcare. Acestea se adaugă celor 250 de camere de supraveghere donate anul trecut, completând astfel tehnica de supraveghere folosită pentru zonele greu accesibile.

Camerele de supraveghere transmit imaginile pe un monitor   FOTO Angela Sabău
Camerele de supraveghere transmit imaginile pe un monitor FOTO Angela Sabău

România are peste 2.000 km de frontieră externă a Uniunii Europene, porțiuni importante fiind în zone muntoase și împădurite, în care supravegherea graniţei este dificilă. Cu ajutorul camerelor de supraveghere donate în ultimii doi ani de BAT, peste 500 km de graniță supuși încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantități semnificative de țigări vor putea fi supravegheați cu o mai mare ușurință.

Camerele pot depista mișcarea de la șapte kilometri   FOTO Angela Sabău
Camerele pot depista mișcarea de la șapte kilometri FOTO Angela Sabău

Camerele pot sesiza mișcarea de la o distanță de până la șapte kilometri, iar imaginile pot fi văzute pe un monitor care este supravegheat în permanență. Persoana care îl monitorizează transmite echipei care se află cel mai aproape de zona respectivă.

Informațiile au fost făcute publice în cadrul unui eveniment organizat de Poliția de Frontieră, alături de British American Tabacco România, partener al Poliției de Frontieră la acest eveniment și inițiatorul campaniei numite „Stop contrabandă”.

La eveniment au participat chestor de poliție Marius Vizitiu - directorul Direcției de supraveghere și control al Trecerii Frontierei din cadrul structurii centrale a Poliției de Frontieră, comisarul-șef de poliție Florin Coman - inspector-șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmțaiei și Adrian Frățilă - external affair manager al British American Tabacco România. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite