Războiul din Ucraina scade traficul de țigări la graniță. Este criză de cărăuși din cauza Legii marțiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul de țigări netimbrate la granița României a fost afectat în mod vizibil de războiul din Ucraina. Concret, rata acestei infracțiuni a scăzut cu mai mult de jumătate, de când a izbucnit conflictul din țara vecină.

Comisar-șef Florin Coman, Chestor-șef Marius Vizitiu, exernal affair manager BAT, Adrian Frățilă
Comisar-șef Florin Coman, Chestor-șef Marius Vizitiu, exernal affair manager BAT, Adrian Frățilă

Războiul din Ucraina, în special după ce s-a decretat Legea marțială în țara vecină, a dus la crearea unui fenomen neașteptat. Practic, spune comisarul-șef de poliție Florin Coman, a apărut o criză de cărăuși, cu toate că, în continuare, traficul de țigări reprezintă unul dintre principalele fenomene infracționale la frontieră.

Pachete de țigări confiscate   FOTO Angela Sabău
Pachete de țigări confiscate FOTO Angela Sabău

Într-adevăr, odată cu începerea conflictului din Ucraina, observăm o scădere, încă din luna ferbruarie, cu aproximativ 60%, a cantităților de țigări”, spune inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației.

El a prezentat o statistică a primelor nouă luni a acestui an, comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut, în ce privește traficul de țigări. „În primele nouă luni am ridicat în vederea confiscării cantitatea de 580.000 de pachete de țigari – 1.160 de baxuri, repartizate pe cele trei județe: la Suceava 400.000 de pachete, la Maramureș 150.000, ia la Satu Mare 30.000. Comparativ, în anul 2021 au fost confiscate 1,4 milioane de pachete de țigări. O scădere de la o lună la alta, cu 60%”, explică el.

Legea marțială, principala cauză

De asemenea, el explică ce anume a putut duce la această scădere a traficului, din prisma efectelor războiului.

În primul rând, principalele rute de țigări din Republica Belarus și Rusia au fost închise. Traficanții de țigări nu au mai avut acces la principalele rute de transport. Pe de altă parte, în momentul în care Statul ucrainean a decretat Legea marțială, pur și simplu a apărut o criză de cărăuși, pe piață. Acele persoane care transportă, efectiv, țigările peste frontieră. În principal sunt băbați, iar fiind decretată Legea marțială, exista un risc și pentru ei, de a fi prinși”, mai spune inspectorul-șef al ITPF Sighetu Marmației.

Alte statistici arată că în anul 2021, grănicerii ucraineni au ridicat în vederea confiscării 2,28 milioane pachete de țigari, în timp ce în 2022, cifra a fost de 400.000. „Se observă  și la partea ucraineană o scădere semnificativă a cantităților de țigări ridicate”, mai arată comisarul-șef Florin Coman.

Scăderea, și pe partea ucraineană a Tisei

Cele mai multe evenimente au avut loc la frontuera verde, unde au fost ridicate345.000 pachete de țigări. În 2021, în aceeași perioadă au avut loc 91 de evenimente de frontieră, cu 600.000 de pachete țigări.

Pe căile de comunicații a fost o scădere chiar mai mare a acestui fenomen infracțional, de 77%, conform cifrelor statistice.

În punctele de trecere a frontierei, în anul 2022 au fost ridicate 32.000 pachete de țigări și 93 kilograme tutun.

Marius Vizitiu, directorul al Direcției de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei din cadrul structurii centrale a Poliției de Frontieră, spune că trendul este descrescător în ultimii trei ani. Cu toate acestea, această activitate aduce prejudicii serioase la bugetul de stat.

Prejudicii la bugetul de stat

„Pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, piața ilegală de țigări alimentează și grupările de criminalitate transfrontalieră. Pentru Poliția de Frontieră, contracararea contrabandei reprezintă o preocupare permanentă. De la începutul acestui an, colegii noștri au reușit să rețină peste două milioane de pachete de țigări, în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei”, a precizat el. 

Cifrele au fost făcute publice în cadrul unui eveniment organizat de Poliția de Frontieră, alături de British American Tabacco România, partener al Poliției de Frontieră la acest eveniment și inițiatorul campaniei numite „Stop contrabandă”.

La eveniment au participat chestor de poliție Marius Vizitiu, directorul al Direcției de supraveghere și control al Trecerii Frontierei din cadrul structurii centrale a Poliției de Frontieră, comisarul-șef de poliție Florin Coman, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmțaiei, și Adrian Frățilă, external affair manager al British American Tabaco România. Compania a făcut o donație substanțială Poliției de Frontieră, de 550 de camere cu senzori de mișcare.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite