Tehnologii inovative în domeniul apelor uzate. Energie termică şi electrică, obţinute din nămol rezidual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poiectul pilot va fi realizat la Cluj Napoca
Poiectul pilot va fi realizat la Cluj Napoca

O firmă din Baia Mare a obţinut finanţarea unui proiect prin programul Neptune. Programul, care a debutat în urmă cu doi ani, acordă vouchere de maxim 60.000 de euro pentru inovare.

Fondurile sunt acordate prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, iar din sumele obţinute trebuie realizat un prototip de produs care să fie implementat până la sfârşitul lunii octombrie.

Firma din Baia Mare a obţinut fonduri prin programul Neptune pentru un proiect inovativ de tratare a apei şi a nămolului rezidual. Metoda este una nouă şi are la bază alte două noi metode, brevetate şi folosite deja în străinătate. Damian Constantin, administratorul firmei băimărene care a realizat proiectul, inginer mecanic la bază, spune că lucrează în domeniul tehnologiei noi de mulţi ani şi că ceea ce a făcut prin acest proiect este, de fapt, îmbinarea altor două tehnologii, la care a adus ceva nou. Rezultatul este reducerea deşeurilor rezultate în urma epurării apelor uzate şi creşterea eficientizării procesului. „Este vorba despre o tehnologie nouă, care permite reducerea deşeurilor din staţiile de epurare cu 80% şi are o eficienţă energetică mai mare cu 20%”, spune Constantin.

Potrivit lui, proiectul pilot a fost deja realizat la Cluj şi este funcţional. Metoda lui poate fi implementată la toate cele trei tipuri de prelucrare a apei menajere.

inginer damian

Inginerul Constantin Damian    Foto: Angela Sabău

El a explicat că apele uzate ajung în staţia de epurare unde, potrivit procesului clasic, apele uzate sunt decantate, iar din nămolul obţinut, în prezenţa unor bacterii care produc fermentaţie, se obţine gaz, care este transformat, apoi, în energie termică şi electric, ce poate acoperi până la 40% din consumul staţiei de epurare.

„În prima etapă se face descompunerea apei. Din apa care curge trebuie scoase substanţele organice şi pentru asta se adaugă oxigen în apă. Astfel cresc bacteriile care consumă substanţa organică, iar apa care pleacă e curată. Bacteriile care au rămas se duc în fermentator, unde alte bacterii le mănâncă pe primele. Acum rămâne al doilea rând de bacterii, numai că au un produs secundar care se numeşte gaz şi care are 65% gaz metan. Acest gaz metan este transformat în energie termică şi electrică şi asigură 40% din consumul staţiei.

Deci, dintr-un poluant, care se nume
şte bacterie, am descompus-o şi îmi dă gaz metan, pe care-l transform în energie electrică şi termică şi care rezolvă cam 40% din energia necesară staţiei. Această tehnologie există astăzi la Baia Mare. Acum noi, cu tehnologia pe care am experimentat-o, în loc să asigurăm 40%, vom asigura 80% şi creştem randamentul întregului sistem, de la 30% la 65%”, a spus el.

Sinergia a trei tehnologii noi, în curs de brevetare

Alte două metode de epurare a apelor uzate, brevetate şi folosite în ţări europene, au fost aduse de către firma băimăreană şi implementate în două oraşe din România. O staţie deserveşte 130.000 de oameni şi una 125.000 de oameni. „Amândouă sunt în funcţiune de patru ani şi merg foarte bine. Una este la Târgu Secuiesc şi una la Petroşani. Acestea conţin elemente din tehnologia asta, care are nişte efecte economice excepţionale. Nu am inventat-o noi, proprietarii de brevete sunt străinii. În schimb, analizându-le, noi am făcut combinaţia celor două sisteme şi am mai băgat ceva de la noi şi această tehologie are rezultate duble faţă de ce face fiecare în parte. Aşa că am propus să facem o instalaţie care să fie doar un pilot de cercetare ca să vedem rezultatele”, mai explică el.

„Tehnologia pe care au pus-o la punct se compune dintr-o instala
ţie de dezintegrare cu unde ultrasonice. A doua instalaţie dezintegrează cu energie foarte puţină, producând plasmă rece. Tehnologia există, e brevetată în altă ţară, noi am adus-o în România. Noi am completat cele două tehnologii cu încă una. Rezultatul acelor «bombardamente» este că în lichid se produc nişte microbule de vid. Pe măsură ce bombardezi, ele cresc. Aceste microbule, în momentul în care cresc, fac implozie. În momentul în care implozează, înăuntrul lor sunt 5.000 de grade. Această temperatură şi presiunea enormă distrug tot ce e în jur. Noi, la cele două tehnologii, am mai adăugat un element. Am produs aer şi l-am adăugat în aceste instalaţii, iar rezultatul a fost dublarea efectului. E efectul sinergic a trei tehnologii independente, care e un brevet al nostru. Cu această tehnologie care se numeşe «oxidarea avansată», se rezolvă problema descompunerii substanţei organice care vine de pe reţeaua de canalizare, în componentele orginale: apă şi dioxid de carbon”, este explicaţia cercetătorului.

Epurarea prin oxidarea avansată este, practic, o tehnologie ce reduce deşeurile cu aproximativ 80%.

Mai puteţi citi:
 

VIDEO Un şofer de 80 de ani, filmat în timp ce conduce beat şi face accident în Pasul Gutâi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite