Staţia de epurare din Vişeu de Sus va fi reabilitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul de reabilitare a staţiei de epurare a fost semnat marţi Foto: Adevărul
Contractul de reabilitare a staţiei de epurare a fost semnat marţi Foto: Adevărul

Un nou contract din cadrul proiectului în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, de extindere şi modernizare a reţelei de apă şi canalizare, a fost semnat la Vişeu de Sus. Acesta se referă la reabilitarea staţiei de epurare din această zonă, investiţie de care vor beneficia locuitorii din Vişeu de Sus. Lucrările vor dura 16 luni şi vor debuta în aproximativ 2 luni.

Contractul care face parte din cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Maramureş“ a fost adjudecat de asocierea a două firme, prin licitaţie deschisă, având valoarea de 8.127.639 lei şi perioada de execuţie 16 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. La finalul lucrărilor va rezulta o staţie de epurare convenţională, alcătuită din treapta de epurare mecanică cu decantare primară, epurare biologică avansată cu aerare extinsă, nitrificare, denitrificare, îndepărtarea chimică a fosforului în decantoarele secundare şi o treaptă de tratare a nămolului rezultat.

Potrivit reprezentanţilor celor două firme, noua staţie de epurare va rezolva problema calităţii apelor deversate, acestea urmând să corespundă normelor europene, contribuind semnificativ la protecţia mediului. Apele uzate epurate, evacuate în râul Vişeu, vor avea următoarele limite maxime de încărcare cu poluanţi: pH - 6,5 - 8; materii în suspensie - 35 mg/l; CBO5  - 25 mg O2/l; CCOCr - 125 mg O2/l; azot total - 12 mg/l; fosfor total 1 mg/l.)

Prezentul contract de lucrări este cel de-al optulea semnat în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi cel de-al doilea care prevede lucrări în Vişeu de Sus, după semnarea: MM-CL-02 “Reabilitarea staţiilor de tratare apă potabilă, a conductelor de aducţiune, rezervoare noi de apă şi noi staţii de pompare în Târgu Lăpuş, Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei”. Planul de finanţare al proiectului, include contribuţia Uniunii Europene care reprezintă 77,31%, subvenţia de la bugetul de stat de 11,82%, împrumutul contractat de operatorul regional SC Vital SA de 9,05% şi contribuţia de la bugetele locale de 1,82%.

15 milioane de euro pentru dezvoltarea reţelei de apă din Baia Mare

Proiectul de 120 de milioane de euro continuă cu lucrările de reabilitare şi extindere a reţelei de apă în Sighet

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite