Schimbări la festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel“: „La cultură stăm bine, la economie avem probleme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul ”Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” din acest an are o abordare total diferită. Dacă până acum organizatorul a pus accentul pe latura culturală, din acest an, a precizat el, îşi doreşte să anime latura economică. Mai precis, meşterii populari şi agricultorii vor avea un sector aparte în cadrul festivalului din acest an.

Festivalul organziat de irlandezul Peter Hurley de la Săpânţa are din acest an oaborare nouă. După mai mulţi ani în care organziatorul a pus acentul pe aspectul cultural şi păstrarea valorilor tradiţionale ale satului maramureşean, aul acesta, spune el, lucrurile se vor schimba. El a arătat că după mai mulţi ani petrecui aproape de satul maramureşean a ajuns la concuzia că economia în aceasă zonă are nevoie de un impuls. ”În prezent, viaţa satului este susţinută din bani trimişi din străinatăte, dar nicidecum din producţiile agricole. Aşadar, proiectul despre care vorbim se încadrează în această idee, este o cauză pe care o susţin de mai mulţi ani”, a precizat Peter Hurley. El este de părere că produsele ţranilor trebue promovae mai mult, fie că e vorba de produse artizanale, fie că vorbim despre agricultură, orăşenii trebuie s aibă un mai bun aces la produsele lor. ”O soluţie pentru economia locală a satului este o colaborare între săteni, să comercializeze împreună produsele pe care le fac, dar şi o colaborare între săteni şi oamenii de la oraş, care ar putea şi ar dori şi ar trebui să cumpere produsele lor. Şi pentru o astfel de comuniune trebuie să îi provocăm şi să încurajăm o relaţie mai stransă, una economică. Deci noi vorbim despre un eveniment al cărui idee este de a aduce un plus economiei”, a mai precizat Peter Hurley.

Mai precis, meşterii populari şi agricultorii vor fi noutatea la festivalul din acest an.

Şezători, cursuri de specializare şi concerte

Festivalul va avea loc în perioada 15-21 august 2016, iar în cadrul evenimentului vor fi organizate şezători, cursuri de specializări şi concerte.

Irlandezul îndrăgostit de Maramureş, Peter Hurley, a atras mulţi turişti străini în Maramureş, stârnidu-le interesul prin activităţile pe care le-a organizat până acum. De asemenea, presa străină a vorbit despre festivalul pe care îl organizează la Săpânţa. Gabriel Ztea, vicepreşedintele CJ Maramure, spune că insituţia pe care o conduce susţine ideea şi chiar va încerca să găsească o formă de finanţare a evenimentului. ”Lucrul care mi-a atras cel mai mult atenţia este partea de încurajare a economiei locale, a meşteşugurilor care se pierd în judeţul Maramureş şi s-au pierdut în ultimii 25 de ani într-o măsura în care cu greu va fi recuperată. Tocmai de aceea cred că acest proiect trebuie sprijinit de Consiliul Judeţean financiar, în primul şi primul rând, pentru c el presupune anumite costuri. În prezent, Consiliul Judeţean are posibilitatea de a ajuta, cred că trebuie să fim acolo, să fim parteneri, un parteneriat care va fi aprobat în şedinţa de consiliu, urmând a fi discutate şi aspectele legate de partea financiară. Sunt bucuros că putem să vorbim despre ceva ce promoveaza judeţul Maramureş nu doar la nivel cultural, ci şi de a încuraja atelierele pe care le propune pentru meşteşugari, pentru cei care vor să înveţe şi este un lucru nou, despre care cred că ar trebui să începem să vorbim ca o tradiţie”, a menţionat Gabriel 

Extindere şi în alte zone din judeţ

De asemenea, prefectul Anton Rohia a salutat iniţiativa şi chiar a menţionat că astfel de evenimente pentru promovarea şi economică, nu doar culturală ar trebi extinse şi în celelalte zone ale judeţului. ”Este lăudabil tot proiectul şi faptul că am început să pricepem ceea ce înseamna Maramureşul şi dezvoltarea rurală a noastră. Componenta aceasta poate da judeţului o altă dimensiune de a fi perceput. Pe viitor, vreau să organizăm, să implementăm acest proiect şi să avem întâlniri şi în celelalte zone ale judţului”, a declarat prefectul Anton Rohian.

Autorităile implicate au contactat, deja, agenţile de turism pentru a le prezenta evenmentul şi a-l promova posibililor turişti.

Irlandezul Peter Hurley trăieşte în România din 1994 şi din 2010 organizează festivalul intercultural de tradiţii ţărăneşti ”Drumul Lung spre Cimitiru Vesel”.

Mai puteţi citi:

Efectele benefice ale usturoiului: cum luptă şi cu paraziţii, şi cu colesterolul

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite