Povestea de dragoste dintre Regele Mihai I şi Emma Solomon, fiica unui evreu din Borşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majestatea sa Regele Mihai in Borsa anului 1939 FOTO: Nicoara Timis
Majestatea sa Regele Mihai in Borsa anului 1939 FOTO: Nicoara Timis

Maramureşul are poveştile lui de dragoste cu personaje mai mult sau mai puţin cunoscute la nivel naţional. Aceste poveşti de dragoste sunt foarte greu de găsit, însă ele există. Una dintre acestea este şi acea idilă care ar fi existat între pe atunci prinţul Mihai I al României şi o frumoasă evreică din Borşa.

"În vara anului 1939, când actualul rege al României, Mihai I, care atunci nu era rege încă, face o călătorie la Borşa însoţit de profesorul sociolog Dimitrie Gusti. Primarul de atunci al Borşei îl primeşte pe un strat de flori pe o distanţă de circa un jumătate de kilometru. Seara se dă o recepţie în cinstea lui Mihai I şi este dus peste noapte în Pasul Prislop pentru odihnă. 

Evreii din Borşa îi oferă o fată, este vorba despre fiica medicului Maximilian Solomon, o fată frumoasă de 17 ani care rămâne peste noapte cu prinţul Mihai. Între ei se înfiripă o idilă, însă aceasta nu va dura mult pentru că Mihai este opusul tatălui său, Carol al II-lea care iubea maşinile şi femeile. 

La scurtă vreme Emma Solomon va pleca la Viena pentru studii de actorie şi venită în vacanţe îi va scrie câte o scrisoare de dragoste prinţului Mihai. Despre aceste scrisori şi conţinutul lor am aflat de la Timiş Veronica Vergel care are astăzi venerabila vârstă de 87 de ani. Atunci avea 12 ani când a venit Mihai I. Veronica era prietenă bună cu Emma Solomon la Viena. 

Însă Mihai nu a răspuns niciodată scrisorilor ei. Ea nu a mai scris regelui decât spre toamna anului 1940. Mihai va deveni rege, iar Emma Solomon se va stabili la Viena şi va face o carieră strălucită în teatru. Despre Emma Solomon se ştie că avea părul roşcat şi ochii albaştri", a declarat, pentru Adevarul, scriitorul Nicoară Mihali. 

Despre vizita Regelui Mihai I la Borşa există şi fotografii care apar în cartea semnată de Nicoară Timiş "Legendarul Gavrila Mihali Ştrifundă din Borsa", unde se spune că Mihai I a fost în Borşa în luna iunie a anului 1939, la primărie fiind primit cu pâine şi sare de către primarul Găvrilă Ştrifundă. Acesta i-ar fi prezentat Regelui biserica din Borşa veche de aproximativ 700 de ani, biserică care a fost apărată de femei şi astfel a scăpat neaprinsă de tătari. Există fotografii şi cu acea cabană TCR unde a fost găzduit Regele Mihai I în vara anului 1939 şi unde s-ar fi înfiripat şi acea idilă între Emma Solomon şi Mihai I. 

Nu este singura poveste de dragoste din Maramureş. Tot o poveste de dragoste despre care se ştiu foarte puţine este cea dintre Ioan Brişitia, primul director al şcolii de învăţători din Sighetu Marmaţiei. Acesta s-ar fi îndrăgostit de o fată de ţăran din Lăpuş, loc unde de altfel acesta a fost învăţător pentru o perioadă de doi ani de zile. O altă poveste de iubire face referire la cel care a construit cimitirul de la Miraje de pe Valea Vaserului. Acesta s-ar fi îndrăgostit de o fată din Vişeu, dar nu s-au căsătorit niciodată. Fata va primi în schimb albumul cu acel cimitir de la Janos Somonolki. 

Citeste si: Poveştile de dragoste ale două genii din literatura română: poetul Ştefan Augustin Doinaş şi scriitorul Ioan Slavici

Ziua Mihai Eminescu. Vieţile paralele ale marelui poet

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite