Poiana narciselor, un covor de flori albe așternut la picioarele turiștilor FOTO

0
Publicat:

Suntem în plin sezon al narciselor în Maramureș, dar și în Bistrița-Năsăud, unde sunt poieni cu narcise. Florile oferă un adevărat spectacol privitorului. Covorul de flori albe este punctat din loc în loc cu violetul florilor de gențiană sau degetăruț.

Poiana narciselor FOTO Parcul Natural Muntii Maramuresului
Poiana narciselor FOTO Parcul Natural Muntii Maramuresului

Rezervația Poiana cu Narcise - Vârful Tomnatec este situată în localitatea maramureșeană Repedea și face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului. Se întinde pe o suprafață de 100 de hectare care este, de fapt, o arie naturală protejată pentru conservarearea covorului de narcise. Florile care înfloresc în această perioadă doar pentru două săptămâni oferă o adevărată încântare trecătorilor.

Narcisele, plante protejate  FOTO Parcul Natural Muntii Maramuresului
Narcisele, plante protejate FOTO Parcul Natural Muntii Maramuresului

Rezervația Poiana narciselor, declarată arie protejată în 2000, fiind una dintre cele mai înalte din țară, la fel ca și cea din județul Bistrița, aflată în Parcul Natural Munții Rodnei, de asemenea, la peste 1.600 de metri altitudine. Rezervația floristică-peisagistică cuprinde vegetație tipică golului de munte, cu narcise, ghințură (gențiana) sau degetăruț. Fauna este reprezentată de ursul brun, cerbul carpatic și mistrețul.

Fauna și flora specifică

Rezervația din Repedea - Tomnatec Sehleanu, este un obiectiv turistic ce nu ar trebui ratat, dacă ajungi prin zonă în perioada mai-iunie. Însă cei care vor să se bucure de covorul alb spectaculos de flori trebuie să știe că acestea nu pot fi rupte ori scoase din pământ.

Poiana se află în partea sudică a Vârfului Tomnatec, dar în extremitatea nord-estică a județului. Este la altitudinea de 1.618 metri, iar de sub acesta izvorăște valea ce același nume. Vegetația acestei zone este tipică golului de munte: Narcius radiiflorus, numite de localnici aiuți de munte, în asociație cu ghințură - Getiana clusii și degetarut - Soldanella hungarica.

Rezervația Poiana cu narcise FOTO Parcul Natural Muntii Maramuresului
Rezervația Poiana cu narcise FOTO Parcul Natural Muntii Maramuresului

Fauna este una caracteristică zonelor înalte ale Carpaților Orientali, alcătuită din mamifere, păsări și insecte, cu specii de cerb (Cervus elaphus), mistreț (Sus scrofa), căprioară (Capreolus capreolus), urs brun (Ursus arctos), corb, (Corvus corax), uliu păsărar (Accipiter nisus), ieruncă (Tetrasts bonasia), acvilă-țipătoare-mică (Aquila pomarina), mierlă de apă (Cinclus cinclus), mierlă (Turdus merula), codobatură (Motacilla albă), fluierar-de-munte (Tringa hypoleucos), codobatură-de-munte (Motacilla cinerea), ciocănitoare-de-munte (Pycoides tridactylus)[6].

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcășuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale) precum biserica de lemn de la Poienile de Sub Munte, biserica lemn ucraineană din aceeași localitate, construită în 1798 și aflată pe lista monumentelor istorice, sau biserica ortodoxă ucraineană din Repedea, construită în 1901.

Poiana se află la peste 1.600 m altitudine  FOTO Parcul Natural Muntii Maramuresului
Poiana se află la peste 1.600 m altitudine FOTO Parcul Natural Muntii Maramuresului

Mai poate fi văzut Parcul Natural Munții Maramureșului cu Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăilecu, rezervație naturală (de tip geologic, florisic și peisagistic) ce adăpostește rarități floristice cu specii de: afin vânăt, floare de colț, bumbăcăriță sau vulturică.

Traseul până acolo, la fel de spectaculos

La Poiana cu narcise din Maramureș se ajunge urmărind un marcaj cu bandă galbenă, potrivit muntiimaramuresului.ro.  Traseul are o lungime de 15 kilometri și durează circa 6-7 ore, fiind de dificultate medie, însă iarna este mai dificil de parcurs.

 Marcajul porneşte de la podul de peste valea Repedea, coboară pe drumul judeţean circa 200 de metri, după care merge spre creasta dintre valea Repedea şi valea Micluşa. Apoi poteca marcată urcă în serpentine prin poieni cu sălașuri de varp pitoreşti, se ajunge în locul numit Prislop, de unde poteca ocoleşte prin dreapta Vârful Certina (1.184 m.). De aici marcajul cu triunghi roșu ce vine de pe valea Repedea merge în tandem, pe poteca ce urcă pe creasta dintre Vârfurile Certina şi Vâjii.

Vârful Vâjii este lăsat pe partea stângă în urmă și poteca traversează apoi o pădure de fag, care se află pe versantul drept al Văii Romnatec. Ajunge apoi în poiana din șaua dintre vârfurile Tomnatec şi Vâjii.

De aici, marcajul roșu se desparte iar cel galben va merge spre nord, la Poiana cu narcise.

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite