Plăcinta cu măr, una dintre cele mai savuroase bucurii ale copilăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mere   Foto: Adevărul
Mere   Foto: Adevărul

Plăcinta cu măr, una dintre bucuriile copilăriei, este şi acum preferata multora dintre noi. În ciuda faptului că nu este o prăjitură sofisticată, gustul cu siguranţă trimite pe oricine în lumea amintirilor din vacanţele petrecute la ţară, la casa bunicilor.

Prepararea plăcintei cu măr nu este dificilă, iar ingredientele sunt la îndemână. Poate de aceea le era atât de uşor şi bunicilor noastre să le prepare, atunci când le veneau nepoţii în vizită. Emilia, o băimăreancă de 47 de ani care acum trăieşte în străinătate, spune că încearcă şi acum să refacă gustul pe care şi-l aminteşte din anii copilăriei, atunci când bunica ei îi prepara această delicatesă. „Atunci bunica punea untură în loc de unt, poate de aceea gustul era diferit, dar aluatul acela fraged şi pufos nu poate fi egalat”, spune ea.

Avem nevoie de:

Pentru aluat:

500 g făină

250 g unt (sau untură. Opţional, se poate folosi cantitatea jumătate unt, jumătate untură)

2 ouă

2-3 linguri de smântână

1 praf de copt

1-2 zahăr vanilat

Pentru umplutură:

1,5-2 kg mere

zahăr după gust (dacă merele sunt mai dulci, e nevoie de mai puţin zahăr)

scorţişoară – după gust.

Prima dată se curăţă merele, se dau pe răzătoarea mare şi se amestecă cu zahărul, apoi se scurg de zeama care s-a lăsat. „Unele reţete presupun merele răzuite cu tot cu coajă şi puse direct la foc. Eu prefer să le curăţ şi să le storc înainte, pentru că atunci zeama de pe ele va scădea mai repede”, mai explică băimăreanca. Merele stoarse se pun la călit într-o tigaie antiaderentă de preferat. După ce au scăzut bine, se adaugă scorţişoara şi se lasă la răcit.

Separat, untul (de preferat să fie moale) se amestecă cu zahărul şi zahărul vanilat şi se amestecă bine. Apoi se adaugă ouăle şi smântâna şi se amestecă bine, după care se încorporează făina, care a fost deja amestecată cu praful de copt. Aluatul se frământă, apoi, cu mâna până când se obţine un aluat nu prea tare, nelipicios, elastic. „Eu împart aluatul în două porţii şi le întind foaie, cam cât tava”, mai explică Emilia. Foaia obţinută astfel se aşează în tava care a fost tapetată cu puţin ulei şi făină, ori poate fi aşezată hârtie de copt. „Aluatul poate fi aşezat cu mâna, nu ar tebui să fie lipicios”, mai explică băimăreanca. Peste foaia aşezată în tavă se pun merele, în strat gros, iar peste ele, cea de-a doua foaie de aluat. „Eu am obiceiul să o înţep cu furculiţa, aşa cum făcea şi mama. Aşa se va pătrunde mai uşor”, mai spune ea. Se dă la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
 


Mai puteţi citi:

Final tragic. Tânărul dispărut sâmbătă noaptea la Ocna Şugatag a fost găsit fără viaţă

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite