Peștera cu oase din Maramureș, locul plin de mister în care au locuit oameni preistorici

0
Publicat:

Peștera cu oase din Poiana Botizii, Maramureș, este unul dintre cele mai interesante locuri de văzut. Denumirea ei vine în urma unei importante descoperiri pentru ștință, și anume oase de Ursus Spelaeus (ursul de cavernă). Datele însă arată că peștera a fost locuită și de oameni preistorici.

Peștera cu oase din Maramureș FOTO Stiri Maramures
Peștera cu oase din Maramureș FOTO Stiri Maramures

Peisajele din Maramureș oferă un real spectacol pentru turiști, însă natura are și alte surprize pentru cei interesați să viziteze aceste locuri. În Poiana Botizii din Maramureșul istoric se găsește Peștera cu oase, un loc pe cât de interesant, pe atât de misterios.

Peștera cu Oase de la Poiana Botizii este declarată monument al naturii, fiind o arie protejată de interes național – rezervație naturala de tip speologic.

Ursus Spelaeus  Sursa FOTO Wikipedia
Ursus Spelaeus Sursa FOTO Wikipedia

Peștera cu oase din Poiana Botizii (Maramureș) este situată pe versantul unei văi și este o peșteră fosilă cu o importanță speologică deosebită. Așa cum îi spune și numele, aici s-au găsit oase care s-a stabilit că au aparținut speciei dispărute Ursus Spelaeus (ursul de cavernă), dar și de ierbivore. De asemenea, urme de locuire au mai fost găsite aici, ceea ce o face cu atât mai importantă pentru știință.

Peștera are săritori, holuri și galerii (ascendente și descendente), denivelări care au apărut în urma eroziunii apelor subterane.

Dovezi că a fost locuită de oameni primitivi

Peștera are o singură intrare și a fost cartografiată de Clubului de Speologie Montana din Maramureș.

Am amintiri de-atunci care mi-au marcat existența. Principalul scop a fost explorarea și recartarea Peșterii cu Oase. Ea se află la intrarea în localitate, pe malul stâng al văii, spre Vârful Pietrei Pintii”, spune Alec Portase, membru simpatizant al clubului, un jurnalist pensionar acum.

Descoperirile arheologice arată că peștera a fost locuită și de oameni primitivi. Peștera are o dezvoltare de 40 de metri, o săritoare, denivelare de 7,7 metri, galerii, una înaltă de 6 metri, o ultimă sală lungă de 5 metri și înaltă de 1,5 metri. Pereții sunt cu funingine, evident, de la foc”, mai arată el.

Scheletul unui urs de cavernă, găsit în Peștera Urșilor  Sursa FOTO Wikipedia
Scheletul unui urs de cavernă, găsit în Peștera Urșilor Sursa FOTO Wikipedia

Localnicii spun că peştera a fost ascunzătoarea legendarului Pintea Viteazul. De altfel, toponima din zonă este strâns legată de numele legendarului haiduc Pintea. Astfel, găsim Izvorul Pintii, Şatra Pintii, Vârful Pintii sau Peştera lui Pintea.

Peștera cu oase din Maramureș se află în partea nord-estică a satului Poiana Botizii (aparținător comnei Băiuț), în apropierea drumului județean (DJ171A) care leagă localitatea Suciu de Sus de Botiza, la o altitudine de 285 de metri.

Alte obiective de neratat prin zonă

Potrivit maramures-bike.ro, la intrarea în satul Poiana Botizii există un indicator cu traseul pentru Peștera cu oase. Traseul urmează un drum forestier vechi și este relativ scurt (aproximativ 2 km), însă intrarea în peșteră nu este marcată.

Specialiștii spun că are un grad de dificultate scăzut, dar este, totuși, nevoie de un echipament minim, respectiv încălțăminte (bocanci) și o pelerină de ploaie. De asemenea, este necesară o sursă de lumină. 

După vizitarea peșterii, cei mai mulți vizitatori nu ratează ocazia de a privi de pe o formațiune stâncoasă o priveliște superbă asupra satului Poiana Botizii.  

Și dacă ați ajuns la Poiana Botizii, nu ratați biserica din lemn construită la 1825, declarată monument istoric, sau Rezervația naturală Mlaștina Tăul Negru, zonă umedă ce adăpostește o bogată și diversificată floră specifică turbăriilor oligotrofe, cu specii de merișor (Vaccinium vitis-idaea), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), roua cerului (Drosera rotundifolia), negară (Nardus stricta) sau răchițele (Vaccinium oxycoccus ssp. microcarpum).

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite