Ministerul Culturii face verificări în Cimitirul Vesel, după ce mai multe cruci au dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe cruci din Cimitirul Vesel au dispărut Foto: Adevărul
Mai multe cruci din Cimitirul Vesel au dispărut Foto: Adevărul

După o sesizare a maramureşenilor din Săpânţa care spuneau că mai multe cruci din Cimitirul Vesel au dispărut, autorităţile judeţene au demarat o anchetă. Mai mult, la sesizarea secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii, Radu Boroianu, precum şi a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, o comisie mixtă a verificat integritatea monumentului istoric.

Astfel, ca urmare a controlului,  ce s-a desfăşurat în data de la sfârşitul lunii august, la faţa locului au fost  constatate o serie de deficienţe, au  fost aplicate  sancţiuni contravenţionale  şi s-au dispus o serie de măsuri. Printre deficienţele constatate se numără lipsa crucilor la câteva   morminte, pentru care administratorul cimitirului nu a putut face dovada cauzelor dispariţiei acestora.  

Din discuţiile purtate cu preoţii din Săpânţa a rezultat faptul că, familiile decedaţilor obişnuiesc să ia crucile pentru  a le restaura sau înlocui cu altele noi, astfel se încalcă alte prevederi privind protejarea monumentelor istorice. În plus, crucile sunt restaurate de meşteri populari din zonă, persoane neautorizate, protejarea patrimoniului cultural naţional mobil fiind pus în pericol.

În urma controlului efectuat, administratorului cimitirului i s-a întocmit proces verbal de constatare a contravenţiei  şi i s-a aplicat amendă contravenţională. De asemenea, s-a dispus investigarea lipsei crucilor de pe anumite morminte de către organele de cercetare penală, iar în cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecţie abilitat va întrerupe lucrările până la intrarea în legalitate, va aplica sancţiuni şi, după caz, va dispune revenirea la situaţia iniţială sesizând  organele de cercetare penală. 

New York Daily News:  „Cimitirul Vesel – locul unde moartea nu este atât de sumbră“

FOTO Maramureşul pe harta celor mai frumoase destinaţii, în opinia „The Guardian“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite