Hotelierii din Mamaia spun că turiştii nu vin din cauza parcării scumpe: „Cu plata parcării, mănâncă la restaurant. Vrem modelul Mangalia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamaia FOTO Ovidiu Oprea
Mamaia FOTO Ovidiu Oprea

Din punctul de vedere al hotelierilor din Mamaia, turiştii ocolesc staţiunea doar din cauza costurilor parcărilor. În ultimul ceas, mulţi patroni au redus tarifele de cazare pentru a nu rămâne cu camerele goale.

În cadrul unei conferinţe de presă a reprezentanţilor Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, care au dezbătut motivele pentru care turiştii au ocolit staţiunea, s-a ajuns la o singură concluzie: vinovată este Primăria Constanţa, care percepe bani mulţi pentru parcări. 

Prim-vicepreşedinte executiv FPTR, Ionuţ Nedea, a declarat faptul că în Mamaia problema rămâne plata parcărilor, restul fiind rezolvate. În acest sezon estival turiştii nu se mai plâng de nisipul plin de scoici şi de faptul că trebuie să parcurgă un drum lung pe plajele lărgite până să ajungă la apă, întrucât s-a permis aducerea acestora lângă firul apei. 

Nici preţurilor de cazare nu mai sunt un impediment întrucât, spune acesta, hotelierii, înţelegând situaţia, au venit cu oferte speciale. „Astfel, avem cel mai mic preţ pe fiecare categorie de hotel de 2, 3 stele. Tariful este mai mic decât cel din Eforie sau chiar Jupiter. La 2 stele avem 192 lei camera dublă, ori, tarif sub 200 lei mai găsim doar la nişte vile în Eforie. În rest, tarife sunt peste 200 de lei la două stele pe tot litoralul, spune el.

Problema parcărilor poate fi rezolvată doar prin dialog cu reprezentanţii Primăriei, deşi pe rolul instanţei este un proces pe rol, care însă trenează. „Primarul Vergil Chiţac ne-a promis va elimina plata pe noapte, deşi este foarte târziu. În discuţiile cu primăria, am solicitat să revină asupra regulamentului, am anticipat ce se va întâmpla. Avem adrese, semnale de alarmă legate de modalitatea prin care hotelierii îşi pot lua locurile de parcare. Se tot spune că hotelierii pot lua locuri de parcare pentru turişti. În realitate, nu sunt suficiente locuri de parcare în jurul hotelurilor care să poată fi luate. Din 6.700 de locuri de parcare aflate în administrarea Primăriei, 2.000 de locuri sunt luate. Suntem limitaţi de acest număr disponibil“, explică Ionuţ Nedea. 

Varianta Constanţei, piedică în calea turiştilor 

La rândul său, Nicolae Bucovală, preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, este de părere că lucrările edilitare din oraşul Constanţa îngreunează accesul în Mamaia. „Dacă vrem să avem o staţiune europeană vorbim şi de acces. Dacă mergem pe variantă este jale. Nu s-a terminat nimic, însă încep alte lucrări. Sunt cozi interminabile. Primăria ar fi trebuit să vină în ajutorul nostru pentru un sezon estival corect. Implicarea Primăriei, a autorităţii locale în Mamaia, este minimă“, acuză Bucovală. Acesta spune că „până la ora asta sunt hoteluri care au grad de ocupare 80%, mâine de 90%, datorită măsurilor pe care le-am luat noi“.

Bucovală spune că hotelierii doresc anularea plăţii parcării în Mamaia: „Vrem modelul Mangalia. Este prea târziu să avem şedinţă de Consiliu Local. Vor fi de acord, nu vor fi de acord partidele politice, nu ştim, dar modelul Mangalia poate fi aplicat acum. Avem calcule cum afectează per turist plata parcării. Iei 60 de lei pe zi turistului. În cinci zile achită 300 de lei. Cu 300 de lei turistul mănâncă la restaurantul hotelului“, încheie el.  

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Radio Vacanţa, mica oază de libertate în România comunistă: emitea în cinci limbi şi difuza muzică străină

Vlad Leu, cineast: „Ruşii din Odessa ascultau Radio Vacanţa. Acolo, muzica occidentală era interzisă“. Cum s-au pus bazele postului de radio estival

Povestea festivalului care dă culoare celei mai vechi staţiuni de pe litoral, Eforie Sud: 200 de evenimente culturale într-o singură vară

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite