Maramureşeni, la colindat în Vatican. Grupul a fost primit la sediul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de maramureşeni a fost prezent la Vatican, unde a fost primit vineri, 14 decembrie, la sediul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun. Colindătorii maramureşeni au încântat audienţa cu colinde tradiţionale româneşti.

Grupul a cântat şi sâmbătă, 15 decembrie, la concertul de ”Colinde prin ochi de copii” la Biserica Domus Mariae (The Church Palace) din Roma, unde a fost prezent şi Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia.

Vizita lor s-a derulat între 13 şi 16 decembrie, iar vineri, 14 decembrie, au fost primiţi la sediul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun. ”Consiliul Judeţean Maramureş va începe, de anul viitor, o serie de proiecte concrete pentru maramureşenii aflaţi înafara graniţelor României. În Italia muncesc aproximativ 25.000 de maramureşeni şi avem obligaţia de a face şi pentru ei administraţie corectă şi de calitate. Sper să am sprijinul consilierilor judeţeni pentru proiectele pe care le voi propune anul viitor, deoarece ne dorim ca tot mai mulţi maramureşeni să revină acasă”, a declarat şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea. El a arătat că membrii corului ”Am fost ş-om fi” din Ieud au continuat sâmbătă, 15 decembrie, să colinde românii aflaţi în Roma, la concert fiind prezent şi Excelenţa Sa George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia. ”Colindele autentice maramureşene sunt la fel de minunate peste tot în lume şi oricine le ascultă ar trebui să îşi dorească să vină în Maramureş, sa le asculte acasă la noi de Crăciun. Am rămas deosebit de impresionat de felul în care românii din Roma reuşesc să menţină vii tradiţiile din ţară”, a mai arătat Zetea.

Potrivit cifrelor, aproximativ 15.000 de maramureşni doar din localitatea Borşa sunt plecaţi la muncă în străinătate. Cea mai mare parte este în Italia. „M-am bucurat foarte tare să văd copii născuţi în Italia, care vorbesc perfect limba română şi care cântă din adâncul sufletului colinde autentice. Este emoţionant să vezi atât de mulţi copii, veniţi din toate colţurile Italiei, purtând costume tradiţionale româneşti şi doresc să îi felicit pe părinţii lor pentru educaţia excepţională pe care le-o oferă. Sunt de părere că nu facem suficient pentru aceşti români şi tocmai din acest motiv voi susţine, în anul 2019, mai multe acţiuni ale Consiliului Judeţean, pentru comunitatea maramureşeană din Uniunea Europeană”, a mai arătat Gabriel Zetea. De asemenea, el a exprimat ideea că ar fi nevoie de ei şi în ţară.  

Din delegaţia care a fost prezentă la Vatican au făcut parte preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, alături de vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş, de primarul comunei Ieud, Nicolae Traian David, dar şi de maestrul Dumitru Dobrican şi grupul ”Am fost ş-om fi” din Ieud.

Mai puteţi citi:

„Brondoşii“, obiceiul cu nuanţe barbare din Maramureş care-i sperie pe străini, dar atrage paradoxal sute de turişti

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite