FOTO Rezervaţia Pietrosul Mare, una dintre cele mai spectaculoase locuri de vacanţă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervaţia Pietrosul Mare FOTO:Dragos Hojda
Rezervaţia Pietrosul Mare FOTO:Dragos Hojda

Maramureşul se poate lăuda, printre altele, şi cu a treia rezervaţie din România ca importanţă, după Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Este vorba despre Rezervaţia Ştiinţifică Pietrosul Mare, care se întinde pe o suprafaţă de circa 3.300 de hectare, pe raza a două localităţi: Moisei şi Borşa.

Parcul Naţional Munţii Rodnei se întinde pe trei judeţe şi anume Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud. În Maramureş aproximativ sunt incluse în Parcul Naţional 10.000 de hectare. În Moisei avem Rezervaţia Ştiinţifică Pietrosul Rodnei, rezervaţie care se întinde atât pe teritoriul Moiseiului, cât şi pe cel al oraşului Borşa. 

Rezervaţia a fost creată în anul 1932, fiind una din cele mai vechi rezervaţii din România, cea mai veche din Maramureş. În anul 1967 Rezervaţia s-a extins la 2700 de hectare, iar din 1970 Rezervaţia a ajuns la 3300 de hectare. 

În 1980 Rezervaţia Pietrosul Rodnei a fost recunoscută de către Unesco, fiind deci inclusă în patrimoniul mondial„, a declarat Vasile Timur Chiş de la Muzeul Ştiinţelor Naturii din Sighetu Marmaţiei.

Acesta a mai arătat că Rezervaţia Biosferei Pietrosul Rodnei este a treia din România ca importanţă după Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Rezervaţia cuprinde golul de munte din zona vârfului Pietrosul Mare, cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali, cu 2303 m, pădurile din zonă, cele mai valoroase dintre ele fiind pe teritoriul Moiseiului, păduri virgine. Există 6 lacuri glaciare, cel mai important şi frumos fiind Lacul Iezer, care are forma hărţii României, iar cel mai adânc lac din Munţii Rodnei este Lacul Buhăiescu.

marmota

În ceea ce priveşte flora şi fauna, există foarte multe specii de floră şi faună, mai exact peste 40% dintre specii se află în acest Parc. În Rezervaţia Pietrosul Mare avem specii rare, precum guşa porumbelului, singurul loc din lume unde creşte această specie. Tot aici găsim celebra Floare de colţ, genţiana, bulbucii de munte sau zâmbrul. În ceea ce priveşte fauna, aici putem vedea marmote, capra neagră, acvila de munte. Nu lipsesc râsul, ursul, lupul, pisica sălbatică, cocoşul de munte sau cel de mesteacăn.  

Turiştii care vor să viziteze această Rezervaţie trebuie să ştie că există şi un traseu turistic marcat special, cu bandă albastră care pleacă din Borşa şi urcă la lacul Iezer şi de aici la vârful Pietrosul Rodnei. Din loc în loc există panouri informative, unde turiştii pot afla informaţii despre această rezervaţie. Mai există un traseu cu bandă roşie care pleacă din Pasul Prislop sau din Pasul Şetref, acestea fiind singurele trasee turistice care există.

Pietrosul Rodnei este vizitat cel mai frecvent de turişti în cursul zilelor de vară, iarna fiind închisă zona. Cele mai căutate zone sunt Căldarea Iezer şi lacurile de pe Buhăiescu Mare şi Buhăiescu Mic. În zona Lacului Iezer se pot instala corturi şi pot petrece noaptea pe vârful muntelui. Dacă au noroc pot întâlni marmote, capre negre sau acvila de munte. Numai anul trecut au fost peste 3000 de turişti care au vizitat Pietrosul Rodnei, aici vorbind doar de cei care au fost luaţi în evidenţă de cei de la Salvamont. 

Citeste si: Măsura controlului judiciar, prelungită cu încă 60 de zile pentru Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi Mircea Cosma

Cumnatul premierului, Iulian Herţanu, vrea să fie pus sub control judiciar

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite